Publicăm textul redactat de jurnalistul nostru și apărut duminică, 25 februarie, pe www.24sata.hr și în ziarul cu același nume, ”24 de ore” în traducere (130 500 exemplare vândute zilnic, 910.000 de cititori). Textul a stat în mainul secțiunii de baschet a portalului toată dimineața.
Reamintim, România a reușit o victorie imensă la Zadar, 58-56 cu marea Croație, în preliminariile CM 2019, cel mai mare succes al baschetului nostru la nivel de seniori din ultimele trei decenii.
Am fost locul 4 la Campionatul European de juniori din Olanda (1990), locul 5 la CM de juniori masculin (1991, Canada), cu o generația din care au făcut parte Ghiță Mureșan, Toni Alexe, Marcel Țenter, Elemer Tordai, Bobo Roschnafsky sau Horia Păun, actual șef al FR Baschet, Asesoft Ploiești a cucerit FIBA Europe Cup în 2005 (plus Top 32 Europe Cup), Energia Tg. Jiu a fost în Final 4 Eurochallenge (2015) și CSM Tîrgoviște (fete – prezență în Euroligă, 2013) iar astă vară, ”vulturii mici” au învins tot Croația, 80-67 în finala diviziei B de la CE U20, promovând în Divizia A. Și cam atât a fost în sportul nostru cu mingea la coș! La U18, mai avem o promovare în prima ligă europeană (2006), generația Vlad Moldoveanu, Cătălin Baciu și Titus Nicoară.
”Chiar dacă croații jucau doar cu ospătari, frizeri și mecanici auto, victoria de la Zadar este uriașă pentru baschetul românesc. Și chiar dacă meciul a fost atât de modest, o „tortură” pentru cei 8.000 de oameni din sală, așa cum a scris presa de la Zagreb, a fost un incredibil 58-56 pentru ”vulturii” noștri.
În orice caz, victoria împotriva Croației este incredibilă! Mai ales că e la seniori, într-un meci oficial, jucat și în deplasare!
Corectați-mă dacă greșesc:
Luka Zorici, fostul campion Fenerbahce în 2014, MVP în Liga Adriatică 2011
Hrvoje Perici, campion al Italiei în 2017 cu Reyer
Dominik Mavra, Liga Adriatică cu Cibona în 2014, campion european junior
Filip Kruslin, campion al lui Cedevita în 2017,
Fran Pilepici, campion dublu cu Cedevita, 2015 și 2016
Miro Bilan (Strasbourg), 4 titluri și 5 Cupe cu Cedevita, Liga Adriaticii MVP în 2016
Luka Babici, 4 eventuri cu Cedevita.
S-a spus că a fost pe parchet Croația C, adică a treia echipă a voastră. Dar tot e o echipă bună! Și noi am fost fără Vlad Moldoveanu, accidentat grav, numărul 1 din echipă!
Romanii antrenați de Zare Markovvski au reușit ceva neobișnuit și ne plecăm în fața lor! Emanuel Cățe, Kuti și Bobe Nicolescu au câștigat împotriva croaților și la Eurobasketul U 20, Divizia B, vara trecută, 80-67, vă amintiți? A fost, e și poate va fi un semn că vom crește. Uljarevic al vostru știe cu siguranță gustul eșecului, pentru că a și fost acolo, și vineri, la Zadar, pe teren!
Să nu uităm că acum câțiva ani Islanda ne dădea cu terenul în cap (64-72 acasă, 71-77 ”afară”, în preliminarii Eurobasket 2015). Dar suntem, totuși, o națiune care l-a dat pe Ghiță Mureșan, cel mai înalt jucător de baschet din istoria NBA!
La turneele finale, nu ne puteam întâlni cu voi, croații, decât dacă primeam un wild-card, ca la tenis, sau dacă organizam vreo mare competiție, vezi Eurobasket 2017 (58-74, la Cluj-Napoca).
În preliminariile Eurobasket 1997, au fost România – Croația 55-115 și 65-108. Nu prea am găsit mingea. Este o schimbare acum, nu-i așa? Chiar dacă trebuie să-i mulțumim lui Filip Kruslin, 1/10 de la trei puncte, pentru ultima aruncare a meciului! Luneta lui a fost stricată!
Oricum, v-au plăcut capacele lui Emanuel Cățe și acțiunile lui Nandor Kuti, nu? Nandor, ”Lebron”-ul nostru, a plecat de acasă, de la Sfântul Gheorghe, de mic, a învățat limba română abia când a ajuns la Cluj-Napoca!
BRAVO pentru copiii noștri, ne mai umflăm și noi pieptul când vine vorba de baschet!
În orașul meu natal, Dado Arnautovici (1971-2015) a fost antrenorul Asesoft Ploiești (campion FIBA Europa Cup în 2005) și pariam cu el pe numerele de pe tricourile sârbilor, croaților, slovenilor și oricine doriți din marea națională unită. Le știam și atunci, și azi, pe deasupra. M-am născut în baschet cu Drazen Petrovici (1964-1993), Dino Radja, Toni Kucoc, Pedrag Danilovici, Sasa Djordjevici, Vrankovici sau Jure Zdovc și le mulțumesc pentru că m-au făcut să iubesc acest sport.
La Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, maghiarii au câștigat primul aur în istorie, la short-track, cu doi membri chinezi. Poate vom conta în baschet cu băiatul nostru americano-român Gio Watson!
Știați că am avut pe parchet un jucător, Mirel Dragoste, al cărui nume, Dragoste, înseamnă „love”. Din București, cu Dragoste pentru voi și pentru Ivica Skelin, antrenorul care e în prag de demitere! Și nu doar pentru că v-am bătut! Ci pentru că iubim baschetul vostru!”.