Reporter: Care e ideea proiectului?
Mihai Neşu: Sper să reuşesc să ajut de la copii până la oameni în vârstă, cei fără posibilităţi, practic, pe oricine se află în situaţia mea. Proiectul nostru îşi va canaliza activitatea pe zona în care m-am născut, judeţul Bihor şi împrejurimi, dar pe viitor o să beneficiem de sprijin ca să ne extindem ajutorul în toată ţara.
Prin intermediul “Mihai Nesu Foundation” vom ajuta orice caz special de care auzim, oriunde în ţară. Fundaţia va încerca şi sprijinirea cât mai multor copii nevoiaşi talentaţi, care vor să facă sport, fotbal în special, dar şi alte activităţi. Fundaţia va fi olandeză, dar va ajuta în România.
Cine te sprijină?
Beneficiem de sprijin mare aici, în Olanda. Avem un grup de prieteni cu relaţii care ajută voluntar şi care s-a ocupat de tot ce a fost nevoie pentru legalizarea fundaţiei. Oameni extraordinari, cărora le voi fi dator toată viaţa pentru suportul pe care mi l-au acordat de când m-am accidentat.
De exemplu, Dries Mertens s-a oferit să facă schimb de tricouri la fiecare meci şi apoi să ni le doneze pentru licitaţie. Dries ne ajuta si cu realizarea site-ului, şi cu strângerea de echipament de la grupele de copii ale PSV-ului. George Ogăraru e alături de noi de la început. FC Utrecht, echipa mea, oferă tot sprijinul.
Gală de deschidere, în decembrie
Cum vei strânge bani?
Eu şi Maria, soţia mea, suntem entuziasmaţi, credem că fundaţia va beneficia de sprijin mare şi că vom putea face fericiţi mulţi oameni şi copii. Vom organiza o gală de deschidere, în decembrie, în care ne vom prezenta proiectul şi unde sperăm să strângem primii bani din donaţii, dar şi din licitaţia de tricouri care o vom face în cadrul aceleiaşi gale.
Vom încerca să strângem bani şi prin stabilirea de meciuri şi de evenimente caritabile atât în Olanda, cât şi în România. Vom putea aduna fonduri şi prin direcţionarea a 2% din impozitul pe venit de la firme. Pentru copiii care vor să facă fotbal şi n-au posibilităţi vom strânge ghete şi echipament.
Cum ai găsit forţa să te gândeşti la alţii acum?
Ştiu că nu mai pot juca fotbal, deci nu mai pot visa să joc şi să fac nu ştiu ce performanţe. Trebuia să-mi găsesc o ocupaţie, un nou vis, alături de soţia mea, care să ne facă să ne simţim folositori în timp ce aştept să îmi mai revin. Eu sunt în pielea multor oameni cu probleme din România şi ştiu exact că lucruri mici de tot pot îmbunătăţi substanţial viaţa unei persoane paralizate.
Eu ştiu cel mai bine ce diferenţă mare e între a sta o lună în pat să te uiţi la pereţi sau să ai un scaun cu rotile şi să poţi să te plimbi. De asemenea, să ai un scaun de toaletă şi un lift care să te ridice uşor din pat e mult mai confortabil decât să te ia cineva pe sus şi să-ţi disloce toate încheieturile. Medicamentaţie, pungi de urină şi alte lucruri mici pentru unii, pentru cei ca noi, sunt enorm de importante.
Primul caz pentru fundaţie
Andreea Roşca (12 ani), dublă campioană naţională şi deţinătoarea titlului european la tenis de câmp, ar putea fi prima sportivă ajutată de “Fundaţia Neşu”.
Andreea a fost invitată la un turneu de elită din SUA, dar nu are bani pentru transport şi cazare. “Fundaţia va încerca să sprijine cât mai mulţi copii nevoiaşi talentaţi”, a transmis Mihai Neşu ambiţiile sale prin prietenul George Ogăraru.
Soţia lui Cristi Pustai susţine un bebeluş bolnav
Micuţul, Albert Remus Marcu, de două luni, din comuna Aţel (Sibiu), a suferit o rezecare a unei părţi din esofag, din cauza afecţiunii cu care a fost diagnosticat la naştere. În prezent, băieţelul, căruia i s-a făcut o gastrostomă (orificiu la nivelul abdomenului), este hrănit artificial cu ajutorul unei seringi.