„În momentul de față, dacă mă întrebați, investim în sport, dar este un sac fără fund. Undeva trebuie schimbat. Am gândit 27 de ani, am tot gândit, observăm că lucrurile nu funcționează, mergem din rău în mai rău. Am avut o discuție cu fiecare factor decizional — federație, comitet olimpic și sportiv, cluburile din subordine, direcțiile județene — și lucrurile o să meargă, vă spun, cu siguranță doar spre performanță și o să venim cu o strategie”, a spus ministrul.
Marius Dunca a adăugat că vor avea prioritate la finanțare cluburile și federațiile care obțin performanță în sport.
„Noi premiem performanța și o să finanțăm performanța. Ai performanță, primești finanțare; nu ai performanță, să vedem de ce nu ai performanță. În interiorul cluburilor, dacă vorbim despre cluburile Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), au făcut o evaluare din punct de vedere managerial, din punct de vedere administrativ și din punct de vedere al rezultatelor. Poate sunt multe secții și ramuri sportive unde de doi, trei ani avem doi, trei sportivi. Nu sunt eficiente, și atunci închid secția respectivă și iau banii și îi duc spre performanță și sprijin performanța”, a explicat ministrul.
În ceea ce privește bugetul MTS pe anul 2018, Marius Dunca speră ca acesta să crească, iar România să organizeze cât mai multe competiții internaționale.
„Îmi doresc să crească (bugetul — n.r.) și o să mă lupt, pentru că am și argumente. A fost un an excepțional, cu foarte multe medalii, avem ceva datorii din urmă pentru premieri, am organizat foarte multe competiții internaționale și, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu federațiile sportive, i-am determinat și i-am încurajat să organizăm cât mai multe competiții internaționale și evident că avem nevoie de un buget mult mai mare. Sprijinim și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, pregătim Jocurile Olimpice din Japonia (…), o să aloc foarte mulți bani pentru performanță și o să sprijin performanța. (…) Nu mă duc la un procent din PIB, îmi doresc enorm de mult să îmi recuperez banii din excedentul bugetar și, evident, dacă pot să mai adaug ceva la ce am avut anul trecut”, a mai declarat Marius Dunca.
MTS: Marius Dunca – Sportul este cel mai bun ambasador al României în momentul de față
Sportul este cel mai bun ambasador pe care îl are România în momentul de față, a declarat duminică, la Bistrița, ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, prezent în ultima zi a Campionatului Mondial de Culturism și Fitness, găzduit în premieră de România.
„Sportul este cel mai bun ambasador pe care îl are România în momentul de față și din acest motiv mulțumesc pentru această șansă de a promova această țară minunată și mai ales acest județ minunat, să promovăm istoria poporului nostru, cultura poporului nostru, să ne promovăm noi, ca oameni, pentru că suntem primitori, ospitalieri și avem o țară minunată. (…) Îmi doresc enorm de mult să promovăm cât mai mult sportul, pentru că sportul înseamnă solidaritate, unitate, determinare și înseamnă, la urma urmei, sănătate”, le-a spus Dunca celor prezenți în Sala Polivalentă din Bistrița.
Ministrul Tineretului și Sportului a primit din partea președintelui Federației Internaționale de Culturism (IFBB), Rafael Santonja, o distincție pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului și în dezvoltarea acestui sport.
Marius Dunca a fost invitat, de asemenea, să acorde medaliile la câteva dintre categorii, ziua de duminică aducând, pentru România, și primele medalii de aur la acest campionat mondial.
Cei doi campioni mondiali sunt Lucian Popa (22 ani), legitimat la CSM Iași, care a obținut medalia de aur la categoria Junior Men´s Fitness 16-23 de ani, și Horia Șchiopu (21 ani), care a câștigat la categoria Men’s Physique up to 178 cm.