„Sportul de performanţă prezintă o scădere semnificativă în ultimii 30 de ani. De la 24 de medalii olimpice în 2000 la 4 în 2020, deci avem o scădere de 84%. În 2000 am câştigat 24 de medalii la 8 sporturi, iar în 2020 4 medalii la 2 sporturi. Aceasta este realitatea azi, iar până nu o acceptăm nu putem avem un proiect bun”, a precizat Eduard Novak.
„Dacă există infrastructură, există şi activitate, copiii, credeţi-mă, că vin. Paradigma că nu mai vin la sport copiii e falsă. Şi garantat dacă putem să facem acest proiect cu infrastructură, activitate, securizarea federaţiilor şi construit 10-15 ani România e capabilă să câştige la Jocurile Olimpice 20-30 de medalii, uşor”, a declarat Eduard Novak.
Strategia Naţională pentru Sport 2022-2032 reprezintă documentul cadru care stabileşte viziunea de dezvoltare şi direcţiile majore, având ca funcţie principală direcţionarea şi coagularea tuturor eforturilor, resurselor şi acţiunilor întreprinse într-o direcţie coerentă, care să poziţioneze sportul ca o prioritate naţională.
Ministrul sportului speră ca Strategia Naţională pentru Sport, document care include 70 de obiective strategice, să fie adoptată de Guvern până la 1 ianuarie 2023.
„Suntem în timp. De fapt, strategia este gata din aprilie, ieri a trecut prin Comitetul interministerial… conform memorandumului de ieri începe numărătoarea. Puteam să trecem acolo şi 2023, dar nu e nicio problemă tehnică (n.r. – durata anunţată a Strategia Naţională pentru Sport este de 10 ani, între 2022 şi 2032)”, a spus Eduard Novak.
Prin aplicarea Strategiei Naționale pentru Sport, în următorii 10 ani România va avea o creştere a sportivilor legitimaţi de la 250.000 la 2 milioane, anunță ministrul sportului
„Noi avem 250.000 de sportivi legitimaţi, în timp ce Suedia are cred 4 milioane. Cu această reformă a descentralizării şi axare a finanţării pe performanţă şi pe număr de legitimaţi vrem să sprijinim cât mai mult sportul privat. Deci eu cred că putem să ajungem la 2 milioane, acesta ar fi un target la finalul celor 10 ani. Dar asta depinde mult de ieşirea din această structură de stat”, a afirmat Eduard Novak.
Ministerul Sportului a desemnat în document 19 sporturi „prioritare” de interes național, care includ „sporturile olimpice de tradiţie, sporturile olimpice care nu au încă rezultate, dar care pot ajunge în prima categorie, dar și sporturi de masă neolimpice”.
Sporturile individuale prioritare vor fi canotaj, judo, tenis de masă, lupte, nataţie şi pentatlon modern, scrimă, ciclism, box, kaiac-canoe, atletism, gimnastică, iar cele de echipă: fotbal, baschet, handbal, rugby, volei, polo, hochei pe gheaţă şi oină.
FOTO: Eduard Novak – Facebook