ACTUALIZARE 27 noiembrie, ora 21.00. După mai multe încercări eșuate de a-l contacta pe Mircea Lucescu, tehnicianul a sunat înapoi reporterul Libertatea: ”E o prostie! Omul ăsta e dus cu pluta. Doamne, cum le vine unora să spună prostii. Ce treabă aveam eu cu Postelnicu și cu Nicu Ceaușescu? Dan Ionescu să arate documentul, dacă zice că am semnat eu ordinul pentru desființarea Luceafărului. E posibil însă ca Steaua și Dinamo să fi intervenit. N-a fost nimeni care să fi stimulat mai mult decât mine promovarea fotbaliștilor tineri”.
„Ca antrenori ok. Totuși fără să întrevadă consecințele peste ani au produs mult rău. Mircea Rădulescu prin acordarea diplomelor de antrenori pe bandă rulantă, inclusiv licența PRO, iar Mircea Lucescu prin intervenția directă la C.C. (n.r. Comitetul Central al Partidului Comunist Român), prin Postelnicu și Nicu Ceaușescu pentru desființarea Luceafărului și preluarea jucătorilor de către Dinamo, unde devenise antrenor, Steaua și Sportul Studențesc”, a scris Dan Ionescu, 74 de ani, fost director al Centrului Național ”Luceafărul”.
”Lucescu a început atacurile după ce a plecat de la națională”
Contactat de Libertatea, Dan Ionescu a detaliat subiectul: „După ce a plecat de la națională, în 1986, Mircea Lucescu a început atacurile la adresa Luceafărului, că sunt cantonamente lungi și multe altele. Lucescu a semnat ordinul de desființare al Centrului Național ”Luceafărul”, împreună cu Mihai Ionescu, responsabil cu activitatea loturilor de juniori, și cu Septimiu Todea, secretarul CNEFS. Pentru a se desființa Luceafărul, Mircea Lucescu a făcut intervenții la Tudor Postelnicu și la Nicu Ceaușescu, cei care se ocupau pe vremea aceea de Dinamo și de Sportul Studențesc. Cred că mai am prin arhiva mea personală acel document. Dacă se supără, ce poate să spună? Singurul care mai știe despre acest subiect este fostul președinte al FRF, Mircea Pascu”.
Între timp, Dan Ionescu a mai îndulcit tonul, dar a păstrat nuanța, printr-un comentariu adăugat la distribuirea postării lui Mircea Rădulescu pe pagina lui de facebook.
Dan Matei, omul la înițiativa căruia a fost înființat Luceafărul, are o altă versiune despre desființarea proiectului. „Parcă prin 1985 l-au distrus. Un general, Stan, adjunctul lui Gomoiu la ministerul Sportului, a aflat el prin securiştii lui că un antrenor ar fi luat bani de la un club de Divizia B ca să-i ia un junior la lot, iar echipa respectivă să poată folosi, la meciurile din campionat, un senior în locul respectivului. Nu ştiu dacă a fost real cazul, el era securist, probabil avea informații de la securiştii lui”, a povestit fostul federal pentru site-ul 24hsport.ro.
Mircea Lucescu, 73 de ani, nu a putut fi contactat, deocamdată, pentru a-și spune punctul de vedere. În perioada noiembrie 1985 – septembrie 1986, „Il Luce” a antrenat în paralel echipa națională și Dinamo. A fost demis de conducerea FRF după meciul România – Austria 4-0, din preliminariile Euro 1988.
Mircea Pascu: ”Lucescu nu avea calitate”
În schimb, Mircea Pascu, 84 de ani, a reacționat: „Nu-i adevărat ce spune Dan Ionescu. Lucescu era foarte atent cu activitatea loturilor de juniori. El nu avea calitate să semneze acel ordin de desființare. Din câte îmi amintesc, Luceafărul a fost desființat din cauza unor contradicții între cluburi. Unele erau interesate să dea juniori la Luceafărul, pentru a nu mai fi obligate să joace cu junior în teren, altele nu „.
De asemnea, Mircea Rădulescu, 77 de ani, i-a dat replica lui Dan Ionescu, după ce fostul federal l-a criticat pentru activitatea ca șef al Școlii de Antrenori: „El mai ciupește în postările sale. Orice om are dreptul să critice, nu mă deranjează ce spune. Ăsta e felul lui. Tot timpul s-a luat de alții. Și mai sunt în fotbal oameni ca el”.
Luceafărul a produs medalia de bronz la Mondialul U20 din Australia
Luceafărul, care a fost laboratorul în care s-a format Generația de aur a fotbalului românesc, s-a desființat în 1986. La Luceafărul erau selecționați cei mai buni juniori din țară. De acolo au apărut nume mari precum Gică Hagi, Gică Popescu, Marius Lăcătuş, Ioan Andone, Mircea Rednic sau Gabi Balint.
Cea mai frumoasă performanţă obţinută de o generaţie a Luceafărului a fost medalia de bronz la Mondialul Under 20 din Australia 1981.
Jucătorii de la Luceafărul erau cazaţi la căminul Electroaparataj din Bucureşti şi făceau zilnic cîte două antrenamente, iar regimul impus de FRF era unul milităresc, în condiții de internat. Fostul internațional Gabi Balint a povestit: „La început am stat cîte şase în cameră. Nu aveam televizor şi toaletă în dormitor, ci doar o chiuvetă. Cînd era zi de curăţenie, scoteam linoleumul din cameră şi îl spălam afară. Făceam antrenamente pe zgură, iar cînd intram pe iarbă era sărbătoare. Masa o luam la centrul olimpic de lîngă fostul stadion 23 August, iar pe drum mai luam şi cîte o bătaie de la băieţii de cartier. Evoluam în Divizia B, fără puncte, dar pe prime de cîteva sute de lei”.
Dan Ionescu, fostul șef al Luceafărului, povestește cum era să se rateze Hagi .
Citește și: VIDEO/ Mica Românie de la Cercul Polar. Comuna fără poliție unde locuiesc 400 de români și femeia care s-a transformat din protestatar în politician