Gelu Simoc, cel care l-a adus pe „Il Luce” la Corvinul Hunedoara, a încetat din viață ieri, la 78 de ani, a anunțat ziarulhunedoreanului.ro.
„Gelu Simoc a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. A fost omul care a ajutat foarte mult fotbalul hunedorean, punând o piatră de temelie atât la clubul FC Corvinul, cât și la clubul FC Hunedoara. A fost o adevărată enciclopedie a fotbalului hunedorean și un cetățean respectat al urbei, drept pentru care în 2013 am propus să îi fie acordat titlul de cetățean de onoare al Hunedoarei. Regret enorm dispariția lui”, a declarat primarul Dan Bobouțanu.
Gelu Simoc a condus clubul FC Hunedoara la sfârşitul anilor 2000, însă cea mai prolifică perioadă a carierei sale a fost în anii 1980, ca preşedinte al Corvinul Hunedoara, în perioada sa de glorie. În anul 1981, FC Corvinul Hunedoara îl avea antrenor pe Mircea Lucescu, iar centrul de copii şi juniori era condus de Dumitru Pătraşcu. La finalul sezonului, FC Corvinul se clasa pe locul trei în campionat, calificându-se în Cupa UEFA, iar echipa de juniori I, antrenată de Carol Gall, devenea campioană naţională. Au fost printre cele mai mari performanţe obţinute de clubul hunedorean, spijinit atunci de combinat şi de autorităţile locale.
A fost coleg la ASE cu Lucescu
Iată biografia fostului președinte al FC Corvinul, așa cum a fost prezentat de Primăria Hunedoara:
„Gelu Titus Simoc s-a născut la data de 05 martie 1938 în satul Răduleşti, comuna Dobra, judeţul Hunedoara. Primii ani de şcoală i-a făcut la Dobra. În 1955, după liceu, Simoc s-a angajat la Combinatul Siderurgic Hunedoara, la Secţia Laminoare. Ulterior a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde a fost coleg cu Mircea Lucescu. După facultate, s-a întors la Combinat. Atunci a intrat şi în lumea fotbalului. A fost numit în conducerea clubului “Metalul Hunedoara”, care mai apoi, şi-a schimbat numele în Corvinul, pe 28 august 1975. Gelu Simoc a fost unul dintre cei 28 de membri fondatori ai FC. Corvinul Hunedoara.
Activitatea profesională şi-a desfăşurat-o timp de 32 ani numai în cadrul Combinatului Siderurgic Hunedoara, din care aproape 25 ani ca şef al Compartimentului Organizare-Personal-Salarizare. În paralel, a activat pe linie fotbalistică, devenind unul din cei mai cunoscuţi conducători de club de fotbal din România. Fiind unul din fondatorii clubului F.C. Corvinul, a militat pentru afirmarea şi promovarea lui în primul eşalon fotbalistic, într-o perioadă în care scena fotbalistică a ţării era dominată doar de cluburile bucureştene: Steaua, Dinamo, Victoria şi de echipele regimului comunist, FC Scorniceşti sau Victoria Moreni. A contribuit la formarea celei mai competitive şi valoroase echipe de fotbal a Hunedoarei care a adus bucurii şi satisfacţii miilor de hunedoreni, iubitori ai fotbalului şi recunoaşterea şi admiraţia întregii ţări. Gelu Simoc a fost omul care l-a convins pe Mircea Lucescu să vină la Hunedoara, în 1977. De atunci, au rămas prieteni. Astăzi, Simoc îl reprezintă pe antrenorul de la Zenit în Adunarea Generală a Membrilor Asociaţi a FC Hunedoara – clubul fondat în 2009 de Mircea Lucescu, Ioan Andone şi Primăria municipiului Hunedoara. Gelu Simoc este cel care, în calitate de Preşedinte al clubului, a avut iniţiativa de a crea o echipă competitivă la nivel naţional. În acest sens, Simoc a contribuit decisiv la transferul unor mari fotbalişti la FC Corvinul – Mircea Lucescu (Dinamo), Radu Nunweiller (Dinamo), Florea Dumitrache (Dinamo), Dumitriu IV (Steaua), Iordan Angelescu (Rapid) şi mulţi alţii. Iar prin ei şi prin condiţiile asigurate de combinat, prin ataşamentul şi dragostea hunedorenilor pentru fotbal, s-a format o generaţie de excepţie de fotbalişti hunedoreni: Michael Klein, Romulus Gabor, Nelu Petcu, Dorin Nicşa, Ioan Andone, Dorin Mateuţ, Florin Dubinciuc, Florea Văetuş, Mircea Rednic şi alţii. În calitate de preşedinte al FC Corvinul, a obţinut, alături de antrenorii Mircea Lucescu şi Remus Vlad, promovarea în prima ligă în anul 1981 şi ocuparea locului 3 în ediţia de campionat 1981-82, respectiv participarea în Cupa UEFA.
I-a trimis pe fotbaliști la școală
Prin aducerea lui Mircea Lucescu la Hunedoara s-au pus bazele unei adevărate şcoli de fotbal. În paralel cu formarea ca fotbalişti, Gelu Simoc s-a ocupat şi de formarea profesională a jucătorilor, îndrumându-i să facă şcoala, astfel încât majoritatea fotbaliştilor din generaţia anilor ‘80 au terminat studii superioare.
Prin clubul de fotbal, prin rezultatele şi prestigiul de care s-a bucurat, Gelu Titus Simoc a contribuit la cunoaşterea mai bună a oraşului nostru în ţară şi în străinătate, aducându-i respectul cuvenit. Prin tot ce a făcut, a reuşit să promoveze fotbalul hunedorean şi oraşul în care Corvinul şi-a trăit gloria.