Fără să fie una de succes în adevăratul sens al cuvântului, stagiunea de debut a lui Mircea Lucescu nu poate fi catalogată nici ca eșec deplin. Zenit nu a câștigat campionatul și n-a prins nici măcar locul 2, care permite participarea în play-off-ul Ligii Campionilor, dar s-a clasat pe podium și a cucerit un trofeu.
S-a considerat “vânat” de arbitri și în Rusia
Supercupa Rusiei, adjudecată pe 23 iulie anul trecut (1-0 cu ȚSKA Moscova), la primul meci oficial cu românul pe bancă, a reprezentat un start perfect de sezon și a oferit motive de optimism suporterilor lui Zenit. Rezultatele echipei din prima jumătate a campionatului, când a mers câteva etape cap la cap cu Spartak Moscova, viitoarea campioană, pe care a și învins-o în tur (4-2), păreau să confirme așteptările, chiar dacă jocul în sine scârțâia.
Lucrurile n-au mai funcționat însă la fel în partea a doua a stagiunii, Zenit pierzând teren în lupta pentru titlu. În apărarea lui, Mircea Lucescu a invocat, printre altele, plecările a trei jucători fundamentali (Hulk, Garay și Witsel), accidentările unor titulari, faptul că unii fotbaliști nu s-au adaptat repede ideilor sale și – se putea altfel? – o conspirație a arbitrilor, în special a celor din Moscova, orașul rivalelor Spartak, ȚSKA și Lokomotiv.
Mici progrese față de sezonul trecut
În ciuda acestor obstacole, Zenit a obținut mai multe puncte (61-59) și victorii (18-17) decât sezonul trecut și a primit mult mai puține goluri (19-32). În condițiile în care locul ocupat a fost același (3), singurul regres față de stagiunea anterioară îl reprezintă numărul de goluri marcate (50-61). Chiar și așa, însă, echipa lui Mircea Lucescu a avut cel mai bun atac din ediția recent încheiată a campionatului Rusiei și a treia cea mai bună apărare.
56,2% a fost posesia lui Zenit în campionat, cea mai ridicată din Rusia
Motive de optimism în perspectiva sezonului următor, potrivit românului. “Unele modificări și-au pus amprenta asupra evoluțiilor noastre în a doua parte a sezonului, dar avem o echipă bună, care are viitor. A fost un an solicitant pentru noi, dar sunt convins că vom arăta altfel în stagiunea care vine”, a declarat Mircea Lucescu la sfârșitul partidei de duminica trecută cu Lokomotiv Moscova (2-0), ultimul meci oficial susținut de Zenit în 2016-2017.
Sezon asemător cu al lui Guardiola
Bifând primul an fără trofeu din 2007, Mircea Lucescu se află într-o situație asemănătoare cu Pep Guardiola (46 de ani). Spaniolul de pe banca tehnică a lui Manchester City a încheiat primul sezon de antrenorat fără trofeu, respectiv primul an calendaristic fără trofeu din 2009. Coincidența a făcut ca echipele antrenate de ei să termine pe același loc (3) în campionatele Rusiei, respectiv Angliei.