”Van Gaal a făcut junioratul la Ajax, dar a fost transferat la Royal Antwerp pentru că nu făcea faţă. Aici, deoarece avea o pesonalitate puternică, căzuse în dizgraţia conducerii şi fusese trimis la echipa a doua a clubului belgian. Eu îl ştiam de mic şi, când am terminat şcoala de antrenori şi am preluat pe Telstar Velsen, în 1976, le-am cerut prin contract să mi-l aducă la echipă. Am plecat apoi la Sparta Roterdam şi l-am luat cu mine, suma de transfer fiind 50.000 de guldeni. Într-un an a reuşit să se impună, ajungând liderul echipei, iar valoarea sa de piaţă s-a ridicat la 850.000 de guldeni”, explică fostul jucător de la UTA şi Steaua. Petescu, care locuieşte în Olanda din 1973 şi care oferă în acest moment consultanţă sportivă pentru două cluburi de top din Olanda şi pentru unul din prima ligă belgiană, îl caracterizează pe Van Gaal:

”Din punct de vedere fizic avea defecţiuni. Era greoi, nu avea viteză şi nici mobilitate, dar avea calităţi de lider. Juca mijlocaş în spatele vârfurilor şi compensa toate aceste lipsuri prin inteligenţa sa tactică. Stătea bine în teren, pasa excelent şi îşi coordona colegii. Vorbeam mult cu el despre tactică şi mi-a spus mai târziu cât de mult a învăţat de la mine”.

Păstrează legătura cu antrenorul lui Bayern

Petescu spune că comunică destul de des cu Van Gaal la telefon şi că e mulţumit că acesta recunoaşte că l-a ajutat mult, atât în cariera de jucător, cât şi în cea de antrenor: ”Vorbim la telefon, am rămas în relaţii excelente cu el. Ultima dată ne-am întâlnit în 2009, la meciul dintre Sparta Rotterdam şi AZ Alkmaar , unde am discutat în camera conducerii aproape o oră, între patru ochi. M-am bucurat că a spus într-un interviu pentru o televiziune olandeză că sunt unul dintre cei doi antrenori care i-au marcat cariera”.

I-a promovat şi pe Blind şi Van Tiggelen

Mircea Petescu e cel care l-a descoperit, atunci când conducea de pe bancă pe Sparta Rotterdam, pe celebrul Danny Blind, care a devenit mai târziu unul dintre jucătorii legendari ai lui Ajax Amsterdam şi ai naţionalei Olandei. “Pe Blind l-am luat de la o echipă de amatori la 17 ani şi l-am adus lângă mine, la Sparta Rotterdam”, rememorează Petescu. Tot în perioada petrecută la Sparta, românul i-a promovat pe Pim Verbeek, actualul selecţioner al Australiei, şi pe Adri van Tiggelen, cel care a jucat toate meciurile şi toate minutele la Euro 1988, acolo unde Olanda a câştigat competiţia.

Cine e Mircea Petescu?

Data naşterii: 15 mai 1942

Locul naşterii: Pecica (Arad)

Echipe (ca jucător): UTA (1959-1960), Ştiinţa Timişoara (1960-63), Steaua (1963-67), UTA (1967-73), FC Dordrecht (1973-75)

Echipe (ca antrenor): NEC Nijmegen (1974-76), Telstar Velsen (1976-1977), Sparta Rotterdam (1977-79), DS Sordrecht (1979-83), Go Ahead Eagles Deventer (1985-88) Jucătorii transferaţi ca agent: Gică Hagi (Real Madrid), Ioan Ovidiu Sabău (Feyenoord), Dorinel Munteanu (Cercle Brugge), Gică Popescu (PSV şi Tottenham), Zegrean, Bănceu şi Mariş (Fortuna Sittard) sau Constantinovici (Heerenveen) Palmares (ca jucător): campion european U-18 (1962), campion al României (1968-69, 1969-70), Cupa României (1965-66).

 

Urmărește-ne pe Google News