ACTUALIZARE 18 aprilie. Asociația Joc Responsabil condamnă mesajele care invocă suicidul lansate în spațiul public de o organizație ce pretinde că apără interesele jucătorilor

Asociația Joc Responsabil este îngrijorată de ușurința cu care o organizație care pretinde că apără interesele jucătorilor aruncă în spațiul public mesaje care fac trimitere la sinucidere și care pot ajunge și influența persoane vulnerabile. Este profund regretabil că acest tip de gest extrem și nedorit a fost invocat drept o amenințare la adresa autorităților locale și a societății civile.

Dat fiind faptul că este vorba despre un subiect care trebuie tratat cu foarte multă precauție în spațiul public, Asociația Joc Responsabil dorește să se delimiteze total de astfel de inițiative menite să decredibilizeze eforturile constante ale industriei de jocuri de noroc de a promova în rândul clienților și operatorilor o atitudine responsabilă și, mai grav, să genereze consecințe nefaste în societate, prin posibile efecte de copiere.

La ora actuală există mai multe studii realizate la nivel internațional, ce pot fi ușor găsite la o căutare pe Internet, și care arată că folosirea canalelor media pentru proliferarea unor informații legate de suicid duce la creșterea ratei de sinucideri.

În acest context, este evidentă importanța existenței unor programe specifice care să vină în sprijinul persoanelor care pot dezvolta o problemă legată de jocurile de noroc, așa cum derulează deja Asociația Joc Responsabil.

Ceea ce dorește  să transmită Asociația Joc  Responsabil  este  modul  în care trebuie să fie ascultată o persoană  cu  probleme  legate  de  jocurile  de  noroc.  Dr.  Cristian  Andrei,  psihoterapeut  și  coordonator  al programului Joc Responsabil vorbește despre acest subiect:

Un om dependent ajunge, în sfârșit, să îți vorbească despre problema lui. În cazul particular al jocurilor de noroc, dependența se instalează ca un fel de alergie inversată la bani: persoana respectivă are o reacție imediată la sume mai consistente de bani, iar lipsa autocontrolului o face să îi parieze în cel mai scurt timp.

Sfatul 1: Nu oferi bani în mână jucătorului dependent. De cele mai multe ori nu îi mai primești înapoi, iar boala lui este stimulată de banii oferiți. Nu plăti datoriile lui, pentru că favorizezi o cămătărie prelungită. Pentru a avea acces la bani, dependentul minte extrem de des. Nu se află într-o situație plăcută și de aceea mesajele lui sunt emoționante, aproape convingătoare.

Sfatul 2: Nu te supăra că te minte, dar să nu faci ceea ce îți cere: să te împrumuți pentru el, să joci cu el, să întreprinzi acțiuni care duc la bani.
Dacă nu reușește să joace, persoana dependentă devine agitată și chiar agresivă. Refuză activitățile fără bani, refuză ocazia de a munci pentru supraviețuire. În schimb, pune presiune pe tine să obțină numerar, iar dacă te menții pe poziție, te poate jigni, ca mai apoi să se lamenteze iar. Asta se întâmplă pentru că dependentul este o persoană care consideră că i se cuvin banii ca o hrană.
Sfatul 3: Persoanele din jurul dependentului trebuie să comunice și să acționeze unitar. Este necesar să îl sprijine cu facilități sociale (locuință, hrană, activitate), dar și pentru terapie. Terapia este dificilă și îndelungată. Ea începe prin recunoașterea problemei, se bazează pe intervenție în jurul persoanei și este marcată de multe minciuni și dezamăgiri. Apar multe recăderi, iar succesul apare când cel în cauză știe că a juca înseamnă a pierde, că se poate mulțumi cu sume mici, rezultate din muncă.
Sfatul 4: Caută sprijinul terapeutic cu atenție. Sunt puțini specialiști în dependența de jocul de noroc. Aceștia sunt profesioniști care cunosc mediul sălilor de joc și al Internetului; au multă răbdare, dar și cunoștințe de psihiatrie, pentru că, adesea, dependentul are dinainte de a juca o tulburare de personalitate și depresie, necesitând uneori internări și medicamente. Dependența poate fi prevenită mult mai ușor și mai frumos decât poate fi tratată. A vorbi doar despre consecințele jocului de noroc nu va avea alt efect decât să îi facă pe tineri să fie atrași de el. Pentru cei aflați în dezvoltare, „NU” este un cuvânt interesant.
Sfatul nr 5: Dacă ești un om educat, un jurnalist sau un leader, vorbește-le tinerilor despre măsura lucrurilor normale care pot duce la dependență: noroc, bani, prietenie, succes.

ACTUALIZARE 16 aprilie, ora 13.30. Sorin Constantinescu, președintele Asociației Operatorilor de Cazinouri din România, chemat să dea declarații la Poliție de pe urma unor plângeri formulate de Scepchin Pietro-Silvian – organizatorului mitingului de pe 24 mai, face acuzații grave:

”Omul ăsta este un impostor! Are dosare penale, după ce a înșelat oamenii. A avut firmă de construcții, a luat bani în avans și i-a pierdut pe toți la păcănele! Eu am fost la Poliție să dau declarații despre caz, dar pe mine nu m-a păcălit cu nimic. Nu este de nivelul meu”, a declarat Constantinescu, pentru ”Libertatea”.

Asociația Gameslot a fost înființată în septembrie 2018 chiar de președintele său, Pietro-Silvian Scepchin . Unele surse spun că ideea i-a venit după ce a pierdut o suma uriașă de bani într-una din sălile de joc din Bucuresti.

Scopul asociației se pare ca ar fi fost cu totul altul decât cel de a reprezenta interesele consumatorilor de jocuri din Romania. Altfel, mai mulți operatori de jocuri de noroc ar fi depus plângeri penale împotriva lui Scepchin pentru că le-ar fi cerut diverse sume de bani pentru a renunța la acțiuni publice care vizau jocurile de noroc, susțin aceleasi surse.

Un alt aspect important ar fi faptul ca președintele Pietro este implicat și în afacerea Pietro Construct, care s-a lăsat cu plângeri penale pentru diverse infracțiuni.

––––-

ONG-ul respectiv reclamă faptul că, în ultimii ani, operatorii de pariuri s-au extins ”într-un mod foarte rapid si haotic, devenind sufocanți”. De asemenea, se face referire la densitatea mare de săli de jocuri, alături de case de amanet, bănci și farmacii, scrie gnttips.ro.

Ca să fie mai convingătoare, asociația a inclus în cerere către instituția condusă de Gabriela Firea biletul de adio al unui dependent de jocuri de noroc. Și o amenințare fățișă:

”În situația în care nu veți da curs solicitării noastre cu soluții concrete, Asociația Gameslot se va vedea nevoita să îi trimită pe jucătorii cu gânduri suicidale să se sinucida în fața PMB”.

Asociația are următoarele revendicări:

@ mutarea la marginea Capitalei a sălilor de jocuri de noroc sau interzicerea totală;

@ înființarea unui centru de prevenire și tratare a persoanelor dependente de jocuri;

Ideea i-a venit după ce s-a ruinat

Asociatia Gameslot a fost înființată în septembrie 2018 de Scepchin Pietro-Silvian. Ideea i-a venit respectivului după ce ar fi pierdut o sumă uriașă de bani într-una din sălile de joc din Bucuresti.

Soțul primarului general Gabriela Firea, Florin Pandele, vrea să interzică păcănelele în Voluntari. Un referendum în acest sens va avea loc pe 26 mai concomitent cu alegerile europarlamentare. 

Un consilier general din Primăria Capitalei a propus ca toate sălile de jocuri de la parterurile blocurilor să fie mutate în afara orașului sau la periferie.

Acesta dorește construirea unui cartier în care să funcționeze toate. Proiectul prevede și interzicerea sălilor situate la o distanță mai mică de 200 de metri de școli, cămine ori biserici.

 
 

Urmărește-ne pe Google News