Marcel Raducanu nu se afla in cele mai bune relatii cu actualii sefi ai Stelei.
Anul trecut, dupa ce a luat campionatul, Gigi Becali l-a chemat in Romania pe Francis Bugri, un jucator crescut de mine. Au vorbit putin si apoi a plecat, lasandu-l singur la masa, de nu mai stia baiatul incotro s-o apuce! L-am sunat pe Becali si mi-a spus ca Stoica a zis ca Bugri nu are valoare. Pai cine e Mihai Stoica? N-am auzit de el. Unde a jucat fotbal? Poate din ala cu jetoane!”, a povestit indignat Marcel Raducanu. “Acest jucator a venit in Romania impreuna cu impresarul sau fara sa ma anunte nimeni. Bugri era un jucator care pe mine nu ma interesa”, a replicat managerul Stelei
„Top-Voinescu este peste Carlos!”
Raducanu a urmarit parcursul Stelei in aceasta editie a Cupei UEFA. “Nu stiu ce sa zic despre meciul de la Middlesbrough. Sa ai 2-0 si sa pierzi cu 4-2?! Si antrenorul a avut o vina. Parca prea multi fundasi erau in teren la sfarsit, nu mai era nimeni in fata. Iar portarul ala, Carlos… n-am vazut asa ceva! Mai bine apara Voinescu in locul lui, sau Iordache, cred ca se descurcau mai bine”, spune Raducanu, adaugand: “Imi place de Radoi de la Steaua, cred ca are trei clase peste Kehl (n.r. mijlocas la nationala Germaniei), dar daca cer asa de multi bani pe el, n-o sa-l ia nimeni”.
Marcel Raducanu traieste de 25 de ani in Germania.
„Marcelo”, neamtul din Romania
“Aici, nimeni nu e prieten cu nimeni. Toti sunt numai pentru ei. Nu e ca la noi, unde ai si tu cu cine sa faci o gluma si sa bei o bere, cum faceam eu cu Flocea si ceilalti, dupa antrenament. Aici, isi iau geanta cu echipament si pleaca acasa fara sa scoata o vorba”, spune fostul varf al Stelei si al nationalei. Stabilit in Dortmund inca de cand a fugit din Romania, driblingurile lui Raducanu au ramas in amintirea fanilor Borussiei, echipa pentru care a jucat sase ani. Numele pe care si l-a creat pe Westfallenstadion ii aduce inca dividende. Are una dintre cele mai vechi scoli de fotbal din Germania, iar oamenii se inghesuie sa-si trimita copiii la “Marcelo”. “Mi-a placut intotdeauna sa lucrez cu copiii. Sunt receptivi si foarte ambitiosi. E o satisfactie speciala sa vezi cum invata sa loveasca mingea sau sa faca o preluare. La copii, fotbalul a ramas pur, nu exista coruptia de la seniori”, spune Raducanu.
Scoala de fotbal. Soccer World este a doua ca vechime din Germania si va implini, la 1 iulie, 12 ani. Romanul are sub indrumarea sa 100 de copii, cu varste intre 6 si 15 ani, care platesc 80 de euro pentru patru antrenamente pe luna, dar tariful poate creste direct proportional cu numarul sedintelor de pregatire. Scoala nu are echipe inscrise in vreo competitie.
„Germania va castiga doar daca Dumnezeu e neamt!”
Despre Mondial. “Germania va castiga doar daca Dumnezeu e german, sau macar si-a luat cetatenie. Altfel nu vad cum! Toti spun Brazilia va lua titlul, dar cred ca trofeul va ramane in Europa. Anglia e o varianta”.
Borussia. Raducanu e nemultumit pentru ca, spune el, fosta sa echipa din Germania, Borussia Dortmund, nu i-a dat nici o sansa ca antrenor.
Romania. “In luna august, voi veni in tara si voi deschide o scoala de fotbal la Giurgiu. Mi-a promis primarul de acolo ca ma ajuta. Dar voi lucra numai cu baieti de peste 15 ani”, isi dezvaluie planurile Raducanu.
Oferta. “Am avut o oferta de a antrena in Romania, m-a sunat Dobos de la Timisoara acum cativa ani, dar nu m-am dus. E greu, daca ai fost plecat atatia ani din tara”, spune cel care a marcat golul victoriei Romaniei impotriva Angliei in 1981.
Plecare. Raducanu a fost unul dintre primii fotbalisti romani care au avut rezultate la un club important din Vestul Europei: “A fost greu la inceput. Am fost si suspendat doi ani, pentru ca fugisem din tara, dar m-am acomodat. A contat si faptul ca aveam 27 de ani. Ii inteleg putin pe astia ai nostri, care pleaca la 19 ani sa joace afara; nu stiu limba, nu stiu pe nimeni, cum sa se simta bine acolo? Si de aia nici nu au rezultate si sfarsesc prin a fi vanduti intr-un an-doi. Daca nu se ocupa nimeni de ei… Pai daca Becali vrea sa aiba el toti jucatorii, cum crede ca poate sa intretina 200 de fotbalisti? Sa mai lase si pe altii, in Germania sunt 68 de agenti oficiali”.