Acum 35 de ani, oltenii lui Oble­menco lăsau Fiorentina lui De Sisti în afara Europei, performanţă repetată nouă ani mai târziu, cu Balaci şi Cămătaru la pupitru. Chiar dacă Gloria Bistriţa a cedat, în 1997, în faţa trupei lui Batistuta, impresia generală e că Steaua are o şansă mare marţi, pe Artemio Franchi.

După ce ratase titlul la mustaţă în sezonul 1972-1973, Uni­versi­ta­tea Craiova a nimerit, la tragerea la sorţi a Cupei UEFA, cu Fiorentina, reprezentantă a puternicului campionat ita­lian. „Violeţii” nu erau chiar o forţă în Serie A (doar locul 4), ci mai degrabă o echipă cu mult potenţial în a deveni un nume cu re­zonanţă.

Lotul Fio­ren­ti­nei era unul in­te­re­sant, având în componenţă fotbalişti versaţi, precum Gian­carlo De Sisti, campion european în 1968, dar şi un puşti de 19 ani care se anunţa de mare perspectivă, Gian­carlo Antognoni. Răs­punsul oltenilor era asemănător, prin ma­rea lor vedetă de a­tunci, Ion Oblemenco, şi marea promisiune, Ilie Balaci, care nu îm­pli­nise încă 17 ani. Dubla confruntare a însemnat o permanentă lup­tă de uzură, decisă de insistenţa şi de inspiraţia lui Oble­menco, chiar la finalul celor 180 de minute, printr-un şut cu şpiţul, la colţul lung. 

Duelul ce a urmat peste nouă ani, tot în Cupa UEFA, s-a disputat într-o altă conjunctură. Fiorentina arăta mult mai bine, fiind vicecampioană în Il Cal­cio, cu un punct sub câştigătoarea titlului, Juventus. În lot erau vedete mondiale, precum Anto­gno­ni, atunci un fotba­list experimentat, proa­s­păt campion mon­dial cu Italia, Gra­ziani şi argentinienii Passa­rella şi D. Bertoni, am­bii campioni mondiali în 1978. Coin­ci­denţă, De Sisti, jucător în „dubla” din 1973, era acum pe bancă, în rolul an­tre­norului prin­cipal.

La Univer­si­tatea însă, toc­mai se zămislea ceea ce avea să poarte numele de „Craiova Maxima”. Iar disputa cu trupa toscană a fost tocmai prologul celei mai frumoase aventuri oltene în Europa, mo­mentul primei calificări româ­neşti în semifinale. Revenind la me­ciu­rile propriu-zise, a­­ces­­tea au avut dramatism şi goluri ciudate, portarul Galli gafând impardonabil la reuşita de la Craiova a lui Ba­laci, din minutul 86.

Calificarea Uni­ver­sităţii a fost apoi pe mu­chie de cuţit, în returul de la Florenţa, când, după rapida deschidere de scor a lui Antognoni (11 – penalty), „Viola” mai avea nevoie doar de un gol pentru a anula eşecul de la Craiova (1-3). Au fost, însă, 79 de minute eroice, la sfârşitul cărora tot oltenii s-au bucurat, pe merit, de o nouă performanţă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News