Despre Moţi se vorbeşte ca despre ju­căto­rul de-o viaţă al lui Dinamo. Însă înce­puturile trebuie căutate la Reşiţa: „La şase ani, tata m-a luat de mână şi m-a dus la stadion. Se săturase să mă vadă zi de zi cu genunchii juliţi şi adidaşii rupţi de la fotbalul de pe mai­dan”. Ghiţă Florea a fost primul lui antre­nor. „Până printr-a şa­sea, nu prea înţele­geam eu multe, aşa că eram conştiincios şi la şcoa­lă, luam numai pre-miul I!”, povesteşte Cos­min, care recu­noaş­­te apoi: „La mine a fost ceva mai greu cu sportul ăsta. Eu nu eram un mare talent, a trebuit să compensez prin mun­că”. Fotbalis­tul măr­turiseşte: „De felul meu, eram foarte ti­mid. Poate că aş fi vrut să joc atacant, să dau şi eu goluri, însă nu a­veam curaj să-i spun asta antrenorului. Ju­cam ce-mi zicea, mijlocaş central, fundaş central… Şi fundaş am rămas!”.

Era pasionat de geometrie

Moţi spune că s-a apucat de fotbal din pasiune, nu pentru că provenea din­tr-o familie mo­­­destă: „Am a­vut o copilărie frumoasă, deşi nu pot spune că primeam chiar tot. Tata lu­cra la Garda Fi­nan­cia­ră, ma­ma era vân­ză­toa­­­re, nu o du­ceam greu”.

La Re­şi­ţa a în­­­ce­put li­ce­ul, iar cla­sa în care era a­vea profilul fi­nan­ţe-bănci: „Pu­­team alege Drep­­­tul, însă nu îmi plăcea limba ro­mână. Nu le aveam cu gramatica. Am mers pe economie. Am fă­cut trei ani la Reşiţa. Eram înnebunit după geo­me­trie, eram pa­sionat, în general, de matematică. Dar, u­şor-uşor, am realizat că nu pot face faţă ritmului. La matematică, dacă lip­seşti o zi, ai pierdut trenul. Iar eu e­ram, cu cantona­men­­tele, mult timp plecat. Uneori mă gân­desc to­tuşi  că dacă nu eram fotbalist, aş fi devenit ban­cher”.

La Craiova, a ab­sol­vit Facultatea de Edu­caţie Fizică şi Sport.

La 16 ani l-a vrut Rapidul!

Moţi a făcut ochi în fotbal cam pe la 16 ani. „Atunci m-a vrut Rapidul, chiar îmi cum­părasem bilete de tren pentru Bucureşti, dar pe scara acce­leratului m-am răzgândit. Mi-a fost frică atunci de Capitală”. După acest epi­sod, la 17 ani, când de­venise deja internaţio­nal de tineret, a semnat cu Uni­ver­si­tatea Cra­­­io­va”. Dinel Staicu tocmai cum­părase CSM Reşiţa şi a luat mai mulţi jucători de aici. Eu am semnat în parcare.  Primul contract a fost de 100 de euro pe lună şi 1.800 de lei indemnizaţie. Erau bani pentru un puşti ca mine”. Nu a trecut mult timp şi Sorin Cârţu  l-a promovat şi la e­chipa mare. Ajunse­se la 500 de euro pe lună!

Nu a văzut străinătatea până la 17 ani

Cosmin nu a avut ocazia să se remarce la Reşiţa: „Până la 17 ani, nu ple­ca­sem cu echipa de club nicăieri în stră­inătate. Iar cea mai mare reu­şită a fost o calificare în finala zonală a campionatului republican de juni­ori”. Poa­­te de aceea a ales să plece în Bă­nie. El se ducea de două ori pe săptămână acasă, să-şi va­dă părinţii şi sora, pe Aurelia (cu pa­tru ani mai tânără), care a practicat şi ea tenisul de câmp.

«Decât în cluburi, mai bine cinci pahare cu vin»

Deşi a fost asociat cu Gabriel Tamaş, „care m-ar fi dus la băutură”, Cosmin Moţi spune că nu de­păşeşte mă­sura când e vorba de distracţie: „Nu-mi plac de­loc clu­burile de noap­te, prefer să mă­nânc ce­va la un restaurant select. Decât să pierd nop­ţile prin cluburi, mai bine o mâncare bună, 2-3-5 pahare cu vin şi o ţigară”.

Fabbiani, cel mai tare adversar

– Cea mai grea accidentare a avut-o la degetele piciorului drept, unde a suferit o fractură;
–  Fabbiani, fost la CFR Cluj, i s-a pă­rut cel mai bun atacant din Liga I cu care a avut de-a face. Şi pe fotbaliştii ra­pizi, gen Gigel Bucur, îi consi­deră periculoşi;
– De afară, Berbatov, din perioada Tottenham, i s-a părut puternic;
–  Nu e pretenţios la mâncare, dar adoră ciorbele pe care i le face Oli­via, cea care îi e aproape de doi ani.
–  Consumă foarte multă Coca-Cola, deşi medicii l-au avertizat că băutura e „criminală” pentru un sportiv;
–  Conduce un Audi A 6;
–  Recunoaşte că nu a strâns prea mulţi bani din fotbal. Şi-a luat doar un apar­ta­ment în Bucureşti, în zona Mihai Bravu.
–  La Siena stă într-un apartament cu trei camere de 200 mp, a cărui chirie, plătită de club, e de 1.200 de euro.

Articol scris de: Mihai Toma, Siena (Italia)

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News