Nicio vorbă despre prăbușirea psihică a tinerilor fotbaliști din ultimele minute ale partidei. ”Au fost la câteva minute de un vis pentru ei. Sunt momente grele pentru ei, pentru părinţii lor, pentru antrenori, pentru noi toţi. E o ratare a unei calificări, un eşec al tuturor”, a spus președintele FRF, Răzvan Burleanu.
Pe hârtie, Burleanu se laudă că FRF asigură asistență de psihologie sportivă la nivelul reprezentativelor de juniori. În realitate, lucrurile stau altfel.
”Adrian Boingiu a refuzat să lucreze cu psihologul pus la dispoziție de cabinetul cu care colaborează Federația. Paul Străjan, așa îl cheamă pe psiholog, a fost de două-trei ori în cantonament, i-a prezent lui Boingiu o listă cu problemele ce trebuie remediate, după care antrenorul i-a spus că nu mai are nevoie de el. Nici Sorin Colceag nu a vrut psiholog cât a fost la lotul Under 17, dar l-a readus Aurel Țicleanu”, au povestit surse federale pentru ”Libertatea”.
Adrian Boingiu a recunoscut că nu are prea multă încredere în psihologi: ”Este necesar și un psiholog, dar depinde până unde mergi cu investigarea psihologică”.
Psihologul Silviu Ioniță, mental coach al echipei naționale în mandatul lui Christoph Daum, conduce firma Sport Psy 1, cea la care apelează FRF pentru asistență de psihologie sportivă. ”Paul nu a lucrat la lotul Under 19, pentru că nu a acceptat antrenorul Adrian Boingiu. FRF nu a impus psihologi la loturi, fiecare antrenor decide. Au fost cereri din partea antrenorilor pe diferite lucruri. Ceea ce s-a întâmplat în finalul meciului cu Ucraina este o problemă tipică românească. Partea finală nu se lucrează. Nimeni nu vrea să lucreze. Nu avem mentalitate de învingători”, a concluzionat Silviu Ioniță.
Tricolorii au căzut după eliminarea lui Moruțan
Tricolorii antrenaţi de Adrian Boingiu aveau nevoie de un egal pentru a ajunge la turneul final, dar au scăpat printre degete calificarea, primind gol în prelungiri. Olimpiu Moruţan a reuşit să deschidă scorul în minutul 77, dar şi-a scos tricoul pentru a sărbători reuşita şi a primit al doilea cartonaş galben lăsându-şi echipa în inferioritate numerică.
România nu a făcut altceva în continuare decât să se apere şi să tragă de timp, iar Ucraina a restabilit egalitatea prin fundaşul Aleksandr Safronov (84), care a sancţionat o ieşire hazardată a portarului Andrei Vlad. Oaspeţii au înscris golul victoriei în min. 90+2, prin Valeri Bondar, care a înscris simplu la o fază în care apărarea echipei României a fost surprinsă.
România, care învinsese Serbia cu 4-0 şi Suedia cu 2-1, a terminat meciul în nouă jucători, Robert Neciu fiind eliminat şi el pentru al doilea cartonaş galben (90+5).
România a evoluat în formula: Daniel Vlad – Denis Haruţ, Vladimir Screciu, Marco Dulca, Robert Neciu – Tudor Băluţă, Rareş Ştefan Lazăr (George Cristian Merloi, 88) – Olimpiu Moruţan, Vlad Dragomir (căpitan), Alexandru Măţan (Claudiu Micovschi, 63) – Andrei Sîntean (Robert Moldoveanu, 72).
În celălalt meci al grupei, Serbia a învins Suedia cu 3-2, la Centrul Naţional de Fotbal Buftea.
Ucraina a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 7 puncte, urmată de România, 6 puncte, Serbia, 3 puncte, Suedia, 1 punct.