„Pentru a evita interpretări eronate sau incidente de tipul celor înregistrate recent, Ministerul Tineretului şi Sportului va demara un proces de consultare cu federaţiile sportive din România, pentru a da o interpretare şi implementare unitară a prevederilor privind intonarea imnului naţional în cadrul competiţiilor sportive care au loc în România”, se arată în comunicatul MTS.
De asemenea, Ministerul Tineretului şi Sportului a precizat că legea nu interzice intonarea imnului naţional la competiţiile interne: „Potrivit cadrului legal în vigoare – Legea nr. 75 / 1994 şi Hotărârea nr. 1157 /2001, care reglementează Normele privind obligaţia intonării imnului naţional, doar în situaţiile precizate de Lege, imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România. Acest cadru legal reglementează caracterul obligatoriu al intonării imnului naţional, în situaţiile menţionate mai sus, fără a interzice acest lucru pentru alte categorii de competiţii”.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat, vineri, că legislaţia nu permite intonarea imnului naţional înaintea competiţiilor interne, astfel că FR Baschet a încălcat legea când a introdus în propriul regulament obligativitatea intonării acestuia înaintea meciurilor din ligile naţionale.
„Doresc să mă adresez suporterilor, care şi-au manifestat nemulţumiri cu privire la adresa emisă de MTS, cu nr. 377 / 13.01.2016, cu câteva precizări, faţă de un subiect care suscita interes şi care, consider eu, nu a fost înţeles şi din cauza unei prevederi din Regulamentul Federaţiei Române de Baschet, clar în contradicţie cu Legea nr. 75 / 1994, Cap. 2, Art.10, lit. (e) si Art.11, şi Hotărârea nr. 1157 /2001, care reglementează Normele privind obligaţia intonării Imnului Naţional, doar în situaţiile precizate de Lege. Nu a fost un Ordin de ministru, cum s-a speculat, nu s-a constituit în vreo ameninţare sau jignire la adresa cuiva. Nu cred că există vreo persoană în această ţară, şi cu atât mai mult cei aflaţi pe lista mea de prieteni, care să creadă vreun moment că eu, Elisabeta Lipă, dovedesc lipsă de respect faţă de Imnul Naţional al României. Pentru mine nu există acorduri mai frumoase decât cele ale Imnului. Mi s-a cântat de cinci ori pe podiumul olimpic şi l-am ascultat de fiecare dată cu ochii în lacrimi, cu emoţie, mândrie şi bucurie în suflet. Şi acum lăcrimez când aud «Deşteaptă-te, române!». Nu ştiu dacă e relevant, dar nu mi s-a cântat niciodată Imnul la vreo competiţie naţională şi am caştigat 25 de titluri de campioană naţională în carieră. Nici în deschiderea meciurilor din capionatul intern, la fotbal, handbal, volei, rugby, polo şi alte discipline NU se intonează Imnul Naţional deoarece nu este permis de legislaţia în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect şi să aplic Legea în România în spiritul Constituţiei pe care am jurat la Învestire, în onoranta funcţie de ministru. Atât!”, a declarat Lipă, pe pagina ei de Facebook.
Săptămâna trecută, MTS a trimis o notificare federaţiilor naţionale, în care le avertiza pe acestea că, potrivit legii, intonarea imnului naţional se face doar înaintea „competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România”.
„Imnul naţional al României se intonează în mod obligatoriu pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România; Imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia. Nerespectarea dispoziţiilor din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001 constituie contravenţie în temeiul art. 24 alin. (1) lit. j) din acelaşi act normativ şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.500 – 5.000 lei, iar constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac potrivit dispoziţiilor art. 24 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1157 din 21.11.2001”, se arăta în adresa semnată de Elisabeta Lipă.
Această notificare a fost făcută după un incident petrecut, la 5 ianuarie, la Sfântu Gheorghe, la meciul de baschet feminin Sepsi – U Cluj. Antrenorul bosniac al Universităţii Cluj, Dragan Petricevici, a declarat după meci că el şi echipa lui au fost înjuraţi tot timpul, pentru că după intonarea imnului României şi-a trimis jucătoarele la încălzire, în timp ce formaţia gazdă cânta împreună cu galeria proprie „imnul Ţinutului Secuiesc”.
FR Baschet a anunţat, după studierea rapoartelor observatorului şi arbitrilor meciului feminin dintre Sepsi şi U Cluj, că regulamentele federaţiei nu au fost încălcate la acea întâlnire.