Visează să câştige aurul mondial

În 2011, la naţionale, organizatorii l-au sfătuit să se rezume doar la medalia de aur ce urma să o primească pentru că era singurul participant cu dizabilităţi. “Am refuzat-o şi am cerut să particip în competiţie cu cei normali, în ciuda avertizărilor de accidentare primite”.
Perseverenţa sa a dat roade şi a obţinut bronzul la categoria 65 de kilograme, la braţul drept. Anul trecut a participat în Ungaria la o competiţie pentru persoanele cu handicap şi a reuşit să obţină aur atât la mâna stângă, cât şi la dreapta.
Visul său e ca la campionatul mondial din acest an, desfăşurat în Polonia, să obţină patru medalii de aur, atât la categoria persoane cu dizabilităţi, cât şi la competiţia pentru cei normali. Succesul său i-a adus noi prieteni, Ion Oncescu sau Radu Valahu fiind buni amici cu botoşăneanul campion.

Luptă cu statul pentru indemnizaţie

Ajutorul de la stat e nesemnificativ. După accident a fost încadrat în gradul II de handicap, însă temporar, iar în 2011 a fost retrogradat la gradul III de handicap.
“Mi s-a spus că dacă am proteză sunt aproape normal”, ne-a declarat tânărul. Gradul III de handicap însemna un ajutor de doar 38 de lei pe lună. A constestat decizia, iar comisia de contestare i-a dat dreptate şi l-a încadrat din nou în gradul II, cu 240 de lei indemnizaţie.

De unde se trage acest sport al cărui nume nu apare în dicţionarele noastre

”Cuvântul skandenberg nu e înregistrat de dicţionarele noastre, dar circulă ca denumire pentru o probă populară de încercare a puterii, prin aducerea la orizontală a braţului adversarului. Că numele e legat de personajul istoric Skanderbeg e destul de sigur; forma greu de confundat, inclusiv variantele ei, şi chiar unele componente semantice, ideea de forţă, luptă, bărbăţie, apar astfel ca suficient motivate”, explică Rodica Zafiu, o lingvistă română, profesor universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București.
Numele acestui sport vine de la Skanderbeg (Gheorghe Castriota, 1405-1468), celebru personaj istoric din secolul al 15-lea, apare în toate enciclopediile noastre, ca „patriot albanez” sau „comandant de oşti, erou naţional al Albaniei”. Eroic în lupta cu Imperiului Otoman, se spune că Skanderbeg era atât de tare încât nu l-a pus nimeni la pământ

 
 

Urmărește-ne pe Google News