Eşecurile pe bandă rulantă din handbalul feminin al ultimilor ani naşte din nou o întrebare: Nu cumva e nevoie de un psiholog sportiv care să le consilieze pe fete? În general, oficialii formaţiilor româneşti au considerat că nu e necesar un astfel de specialist în staff. În 2010, în mandatul lui Radu Voina, Dor ina-Marcel a Şchiopu-Mateiu (49 de ani) a activat ca psiholog la Oltchim Rm. Vâlcea, numai că dânsa, cu experienţă şi la Centrul de Excelenţă în handbal, e “indisponibilă”, fiind internată la Cluj-Napoca din cauza unor probleme de sănătate.
Spune că au nevoie de un suport moral
Cum selecţionerul Gheorghe Tadici nu lucrează cu un psiholog sportiv, Libertatea a apelat la un specialist, care le dă câteva sfaturi jucătoarelor. “După asemenea meci şi după asemenea ratări, trebuie săţi pui câteva întrebări. Cine suntem noi? Ce ne determină să ne atingem scopul? Chiar ştim ce vrem de la viaţă? O să plâng toată viaţa după asta? E o chestiune de conştiinţă”, explică un psiholog care a lucrat în lumea sportului, dar care preferă anonimatul. Salvarea? “Sunt lucruri mult mai grave care se pot întâmpla! Gândiţi-vă la o mamă care tocmai îşi îngroapă copilul! Pe care o vedeţi pe stradă apoi, care trăieşte! Toţi am avut momente dramatice. Important e să putem să trecem peste ele! Şi toţi avem nevoie de un suport moral. Întotdeauna succesul e întărit de un eşec anterior”. Dar cine să le spună asta fetelor?

Morariu: «Nu văd perspective»

“Nu sunt preocupat că nu avem nici un titlu mondial. În general, e o coborâre după Olimpiadă. Nu poţi fi mereu în top. Urmează un 2014 mai interesant, cu indicii despre următoarea Olimpiadă. Cluburile o duc greu, baza de selecţie e mică, antrenori sunt puţini. Cât timp modificările legislative nu au loc va fi greu să ţinem pasul cu sportul profesionist. Nu văd o perspectivă de îmbunătăţire”, a declarat Octavian Morariu, şeful COSR.

Alte drame ale tricolorelor

  • CM 2007, finala mică: România – Germania 35-36 (26-21, min. 50)
  • CM 2009, grupe: România – Spania 25-26 (25-23, min. 56)
  • CM 2011, grupe: România – Japonia 28-28 (24-18, min. 50)
  • CM 2011, “optimi”: România – Croaţia 27-28 (27-25, min. 55)
  • CM 2013, “optimi”: România – Polonia 29- 31 (26-22, min. 48)

 
 

Urmărește-ne pe Google News