Computerul care afişa nota concurenţilor nu era programat să arate nota 10, aşa că, după exerciţiul Nadiei Comăneci, pe ecran a apărut nota 1.00.
În 1976, Nadia Comăneci a intrat în paginile celebrei Cartea Recordurilor – Guiness Book cu prima notă 10 la gimnastică, dar şi în istoria olimpiadelor, cu cel mai mare total în concursul individual compus, și drept cea mai tânără campioană olimpică.
Fostul mare jurnalist sportiv şi scriitor de cărţi sportive Ioan Chirilă nota în cartea sa numită „Nadia”, apărută în 1977: „Primul 10! Faimoasa lipsă de prevedere a computerului de la Montreal care nu şi-a programat nota zece”. „Un copil, Nadia Comăneci, l-a obligat, zâmbind, să-şi recunoască greşeala”, a adăugat Ioan Chirilă, potrivit Agerpres.
După primul 10 de la Montreal, au urmat alte şase note maxime pentru sportiva din Onești. Întrebată de ziarişti, la acel moment, care este secretul ei, Nadia spunea: „Munca grea a făcut totul să fie uşor! Acesta este secretul meu!”.
Ziariştii străini au numit-o pe Nadia Comăneci „Zeiţa de la Montreal”, imediat după performanța sportivei pe atunci în vârstă de 14 ani.
Olimpiada din 1976 a intrat în istorie drept „Olimpiada Nadia Comăneci”, datorită performanţelor obţinute de tânăra gimnastă.
A fugit din România comunistă în 1989
Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti, judeţul Bacău şi a început gimnastica la şase ani, cu antrenorii Martha şi Bela Karoly, care ulterior au emigrat în Statele Unite ale Americii.
„Zeița de la Montreal” a fugit din România comunistă în noiembrie 1989, cu doar o lună înainte ca regimul condus de Nicolae Ceaușescu să cadă.
Gimnasta a trecut granița româno-maghiară în noaptea de 28 noiembrie 1989 și apoi a ajuns în SUA, unde a cerut azil politic.
Nadia Comăneci, acum în vârstă de 59 de ani, este căsătorită din 1996 cu fostul gimnast Bart Conner şi cei doi au un băiat, Dylan, născut în iunie 2006.
Fosta campioană este stabilită în Statele Unite ale Americii, la Oklahoma City, unde deţine o academie de gimnastică împreună cu soţul său.