Naționala noastră de rugby merge pe o cale urmată de majoritatea națiunilor majore, inclusiv de Noua Zeelandă. Pe lângă veteranii Otar Turașvili și Stephen Hihetah, la turneul bucureștean și-au făcut debutul printre ”stejari” timișorenii Jody Rose și Randall Morrison, jucători născuți în Africa de Sud.
Ediția din acest an a World Rugby Nations Cup a coincis cu debutul a doi jucători străini în naționala noastră. Născut în Africa de Sud, pe 12 februarie 1984, Randall Anthony Morrison (1,83 m și 100 kg) a ajuns în țara noastră în urmă cu trei ani. Specializat pe postul de flanker, el a evoluat un campionat pentru Farul Constanța, iar acum este la cel de-al treilea sub culorile echipei Timișoara Saracens. Fost practicant al înotului – porecla lui este ”Fish” (Pește) -, Randall a devenit tată anul trecut, când Andreea i-a dăruit o fetiță. De altfel, după încercarea pe care a marcat-o în meciul de debut sub culorile României, cu Namibia (43-3), miercuri seara, flankerul a făcut un gest spre tribună, dedicând familiei sale această reușită.
Doi sudiști joacă la uvertură
În precedentul meci al turneului internațional ce se desfășoară pe stadionul ”Arcul de Triumf” din Capitală, cu Spania (35-9), debutase Jody Rose, un alt sud-african, coleg cu Morrison la Timișoara. Născut pe 29 iulie 1986, acesta reprezintă o soluție pentru postul de uvertură, unul deficitar la noi. Tocmai de aceea, duminică, la finala cu Argentina Jaguars, și-ar putea face debutul și Michael Wiringi, neozeelandezul de la CSM Știința Baia Mare. În vârstă de 29 de ani, acesta joacă tot ca mijlocaș la deschidere și, în plus, el se știe bine cu o mare parte dintre ”stejari” fiindcă a evoluat alături de ei în selecționata Bucureștiului. Titular al postului rămâne stelistul Dănuț Dumbravă, care, la 35 de ani, dovedește aceeași vivacitate ca în trecut. Întrebat cum s-au integrat cei trei printre ”stejari”, Mihai Macovei, căpitanul acestora a răspuns: ”Nu se vede? Morrison a intrat bine. Și-a făcut treaba și a marcat eseu chiar la debut. A debutat și Rose, cu Spania, iar Wiringi poate juca duminică, în meciul cu Argentina. Oricum, Dumbravă dovedește că rămâne un om de bază la uvertură chiar dacă are 35-36 de ani”.
Turașvili și Hihetah au confirmat
Primul jucător străin care a evoluat pentru echipa de rugby a României a fost georgianul Otar Turașvili. Născut pe 14 iulie 1986, talonerul și-a făcut debutul în iunie 2012, la partida cu Uruguay (29-9) disputată tot la turneul internațional de la București. De atunci, ”Tura” a bifat alte 19 selecții pentru ”stejari”, reușind să înscrie și un eseu. Până să devină eligibil, Turașvili a evoluat doi ani pentru Farul Constanța. Apoi, s-a transferat la Timișoara, fiind legitimat acum la CSM București.
O situația mai specială o are aripa Stephen Hihetah. Născut pe 23 septembrie 1991, la London Borough of Brent, în Anglia, acesta are mama româncă și tatăl originar din Ghana. Format ca rugbyst la London Scottish, el a fost descoperit de oficialii noștri la un turneu de rugby în 7. Și a debutat pentru naționala noastră tot la IRB Nations Cup, în 2013, la meciul cu Emerging Italy (26-13). De atunci, Hihetah a mai evoluat de cinci ori pentru România, inclusiv miercuri, când a avut o evoluție bună contra Namibiei.
Ce spune regulamentul forului mondial
Potrivit regulamentului forului mondial (World Rugby), un jucător poate evolua pentru o echipa reprezentativă dacă este născut în țara respectivă, dacă unul dintre părinții sau bunicii săi s-au născut acolo sau dacă el a locuit cel puțin 36 de luni, consecutiv, acolo. El nu poate juca pentru o altă reprezentativă națională dacă a făcut-o în trecut pentru prima sau a doua selecționată de rugby în XV, respectiv pentru selecționata de rugby în 7 a unei alte țări.
Ei pot juca pentru România la Rugby World Cup 2015
Otar Turașvili (Georgia / CSM București) – taloner, 20 de selecții
Stephen Hihetah (Marea Britanie) – aripă de treisferturi, 6 selecții
Jody Rose (Africa de Sud / Timișoara Saracens) – mijlocaș la deschidere, 1 selecție
Randall Morrison (Africa de Sud / Timișoara Saracens) – flanker, 1 selecție
Michael Wiringi (Noua Zeealandă / CSM Baia Mare) – mijlocaș la deschidere, nefolosit încă (*)
Johannes Van Heerden (Africa de Sud / CSM Baia Mare) – linia a doua, nefolosit încă (**)
Paula Kinikinilau (Tonga / Timișoara Saracens) – centru de treisferturi, nefolosit încă (**)
(*) a evoluat pentru selecționata Bucureștiului, în Challenge Cup
(**) a jucat pentru România U23 în meciul cu England Counties
Străini din alte echipe naționale de rugby
Noua Zeelandă: Malakai Fekitoa (Tonga)
Africa de Sud: Tendai Mtawarira (Zimbabwe)
Australia: Will Genia (Papua Noua Guinee), Christian Lealiifano (Noua Zeelandă)
Anglia: Mako Vunipola (Noua Zeelandă), Billy Vunipola (Australia)
Franța: Uini Atonio (Noua Zeelandă), Rory Kockott și Scott Spedding (Africa de Sud), Noa Nakaitaci (Fiji), Vincent Debaty (Belgia), Yannick Nyanga (Zair), Fulgence Ouedraogo (Burkina Faso), Sofiane Guitoune (Algeria)
Italia: Matías Agüero, Martin Castrogiovanni, Gonzalo Garcia (Argentina), Dario Chistolini, Quintin Geldenhuys (Africa de Sud), Joshua Furno, Luke McLean (Australia), Samuela Vunisa (Fiji), Kelly Haimona (Noua Zeelandă)