După un „România, victorie!” strigat din toată inima de fetele noastre s-a ținut un moment de reculegere „pentru comemorarea victimelor terorismului sângeros și a civililor nevinovați căzuți în focul luptelor care au afectat Israelul”, după cum a anunțat crainicul arenei.

Cu jucătoare în lot de la Levante, Brescia, Anderlecht sau Young Boys Berna, fetele noastre au început mai pragmatic meciul decât precedentele, dar au fost surprinse rapid, pe contraatac. Šurnovská a tras tare (7), dar Ceasar a blocat.

Vătafu și Meluță, cele mai periculoase

România a avut șansa deschiderii scorului. Vătafu a bătut de pe stânga o lovitură liberă, mingea a ajuns la Goder, dar șutul acesteia a trecut puțin peste transversală (22).

Cu un public activ, format în marea lui majoritate din copii, care au cântat și le-au încurajat pe fete, „tricolorele” au mai ratat o șansă. De această dată prin Meluță (25).

Aceeași Teo a vrut să deblocheze tabela, dar șutul acesteia de la peste 20 de metri a fost prins fără emoții de Maria Korenciova (36). Dezamăgită de execuție, Teo a fost aplaudată de colegele.

Și s-a intrat la vestiare cu 0-0 după primele 45 de minute, dar și cu o statistică favorabilă oaspetelor. Cu șapte ocazii pe poartă, față de două în dreptul fetelor noastre.

Ne-a salvat transversala

Fără nicio schimbare la pauză, Cristina Carp a avut prima ocazie periculoasă a reprizei secunde. Lovitură liberă executată de Laura Rus, dar mingea trimisă cu capul de Carp, din zece metri s-a oprit în brațele portarului (52).

Meciul s-a stins rapid, atacurile au dispărut, iar ocaziile n-au mai existat. Fetele au alergat mult după minge, dar n-au reușit să schimbe decisiv soarta partidei. Urletele de pe margine ale selecționerului Cristi Dulca n-au avut niciun efect.

Net superioară decât „naționala” noastră, Slovacia a avut fără îndoială cele mai multe ocazii în meci, în fața unei echipe a României prăbușită și fără niciun fel de idee de a rupe blestemul primelor două înfrângeri cu Croația și Finlanda.

Lovitura de grație era s-o primim cu cinci minute înainte de final. După un joc simplu de pase, Martina Surnovska a lovit transversala, după un șut fabulos de la 30 de metri. S-a auzit un oftat prelungit, dar am scăpat și de această dată.

Apoi s-a auzit fluierul final și România e ultima în grupă, fără victorie după trei meciuri. Pe prima poziție e reprezentativa Finlandei (9 puncte), urmată de Slovacia (4 puncte) și Croația (3 puncte).

***

ROMÂNIA – SLOVACIA 0-0

ROMÂNIA: Camelia Ceasar – Teodora Meluță, Ana Maria Stanciu, Brigitta Goder, Erika Gered – Ioana Bortan, Giorgiana Vasile (67 Andrea Herczeg) – Claudia Bistrian (67 Ana Vlădulescu), Ștefania Vătafu, Cristina Carp – Laura Rus (83 Carmen Marcu). Antrenor: Cristian Dulca.
Rezerve: Andreea Părăluță, Szidonia Salamon – Alexandra Tunoaia, Florentina Istrate, Mara Bâtea, , Ioana Bălăceanu, Antonia Brsastu, Genoveva Roșie.

SLOVACIA: Maria Korenciova – Diana Bartovicova, Andrea Horvathova, Patricia Fischerova, Jana Vojtekova – Patricia Hmirova (90 Lenka Mazúchová), Maria Mikolajova, Tamara Morakova (72 Katarina Vredikova), Ludmila Matavkova – Kristina Panakova (72 Stela Semanova), Martina Surnovska. Antrenor: Peter Kopun.
Rezerve: Patricia Chladekova, Martina Geletova – Dominika Kucharcikova, Viktoria Ceriova, Kristina Kosikova, Michaela Ferencova, Karolina Bayerova.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Poveștile jucătoarelor au ajuns la Palatul Parlamentului

Federația Română de Fotbal, cu susținerea Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, organizează o expoziție în incinta Palatului Parlamentului, în cadrul campaniei „Modele de Femeie”.

„Poveștile a 11 jucătoare din cadrul Naționalei Feminine de Fotbal a României vor putea fi citite de către toți cei care vor trece pragul Palatului Parlamentului până pe data de 1 noiembrie”, anunță FRF.

Campania „Modele de Femeie” este o inițiativă inspirațională care are ca scop principal normalizarea prezenței femeilor în fotbal și încurajarea acestora să-și urmeze pasiunea și să-și atingă potențialul, atât în acest domeniu, dar și în oricare altă sferă a vieții.

Egalitatea de șanse și în curtea școlii

Mai multe fete din echipa noastră națională au participat zilele trecute la mai multe acțiuni care au avut loc în școli din Constanța, Timișoara și Cluj-Napoca.

Alături de copii au fost jucătoarele: Laura Rus și Ioana Bortan la Constanța, Teodora Meluță și Antonia Bratu la Timișoara, Ioana Bălăceanu și Carmen Marcu la Cluj.

Totul în cadrul unor evenimente care „sunt un pas semnificativ în direcția normalizării prezenței femeilor în fotbal și oriunde”, după acum anunță Federația.

„Acestea reprezintă un angajament puternic pentru a schimba percepțiile și stereotipurile de gen cu scopul de a crea un viitor mai inclusiv și egal pentru toți copiii”, au mai precizat oficialii de la Casa Fotbalului.

Urmărește-ne pe Google News

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!