Libertatea: Ați fost deja la mai multe meciuri în România. Sunteți mulțumit de ceea ce ați văzut?
Christoph Daum: Pot să vă spun că toți jucătorii și antrenorii încearcă să-și prezinte clubul într-o lumină favorabilă. Orice fel de nivel ar fi, dau tot ce pot și asta mă satisface. Sincer, acești oameni ar merita să aibă mai multi spectatori în tribune. Am remarcat tineri talentați, viitorul fotbalului românesc. Iar fanii ar trebui să-și arunce privirea spre acești tineri, fiindcă ei sunt, fie că vrem, fie că nu, viitorul!
Într-adevăr, la Pandurii – Astra, derby de Europa, au fost doar 200 de privitori. 199, dacă nu vă punem pe Dvs… Ce trebuie făcut pentru a readuce oamenii la stadion?
Nu am solutii în joben, însă sunt câteva direcții de urmat. În primul rând, trebuie făcut ceva pentru a îmbunătăți infrastructura. Doar așa pot fi atrase familiile, pot fi aduși sponsorii la arene… De asemenea, trebuie să credem în calitățile tinerilor, să-i promovăm, să-i aducem mai mult în ochii publicului. Doar așa fotbalul românesc poate crește! Iar fanii trebuie să fie parte a acestei dezvoltări.
Credeți că veți avea tribune pline la Cluj-Napoca, contra Muntenegrului, în debutul preliminariilor Mondialului din 2018?
Am văzut care a situația acolo și îmi place să vred că avem la Cluj-Napoca suporteri fanatici care vor susține nationala. Am și un mesaj pentru fani: le pot spune că noi vom face totul să arătăm pe teren că luptăm pentru ei, pentru Romania. Sper să avem atmosferă fantatiscă!
58 de jucători pe listă: ”Aș vrea 5-6 lideri, dar mă mulțumesc unul sau doi”
Aveți o listă de jucători preliminară?
Da, în acest moment cuprinde 58 de nume! Vom reduce lista la 50, apoi o să dialog[m cu toată lumea. Unii băieți sunt accidentați, alții – în recuperare. La final, vom avea un lot lărgit de 30 de jucători, de unde voi alege 23, apoi ”11”-le de start. Oricum, va fi doar prima mea selecție, timpul a fost destul de scurt, nu poți să faci o nouă națională bătând din palme! Vreau să-i anunț pe toți fotbaliștii că porțile naționalei vor fi permanent deschise
Căutați un lider pentru această națională care a părut prăfuită la turneul final din Franța?
Toți caută un lider, și la dumneavostră la ziar se caută lideri, oriunde. În orice echipă, de orice profil, o persoană trebuie să preia și să-mi asume responsabilitatea. Eu aș vrea să am 5-6 lideri dacă e posibil, ar fi perfect, însă, până la urmă, m-aș mulțumi măcar cu unul-doi! Îi caut, depinde de jucători. Liderul trebuie să fie cumva înauntrul lui, natural, dar poate să fie și cineva care se dezvoltă! Personal, sunt de părere că nu poti face totul diferit ca înainte. Eu am văzut multe lucruri frumoase la naționala României, cred în lucrurile pe care le-au făcut bine chiar la Euro 2016. Și încă ceva…
Vă rog!
Am un mare respct pentru Anghel Iordănescu, fostul selecționer. E unul dintre cei mai cunoscuti și de succes antrenor români, trebuie să-i mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru Steaua, pentru natională, pentru fotbalul românesc! Am un mare respect pentru munca lui. E greu să rămâi atât de mult timp în top, înseamnă să lucrezi tot timpul din greu!
::placeholdeR–>
Cum ”va ataca” naționala: ”Recuperări rapide, pressing, organizare”
Vom vedea o echipă a României atacând continuu, cum ați spus la prima conferință de presă?
Să vă corectez un pic: cred că întrebarea ar trebui să fie ”Ce ați vrut să spuneți prin atac continuu?”. Pentru mine, a ataca nu înseamnă să dai mingea înainte! Într-un joc de fotbal, 50 la sută din timp nu ai mingea! Așadar, când vorbesc despre atac, mă gândesc că trebuie să recuperăm balonul repede, să luptăm pentru asta. Ăsta e tot un fel de atac, atacul fără minge! Vreau să punem presiune pe adversar, pentru a redobândi mingea, vreau o organizare bună, pressing, pressing de întâmpinare, agresivitate! Atacul nu e doar cu mingea!
Probabil că fanii vor să atacăm în accepțiunea generală a termenului…
Fanii sunt liberi să spună ce vor, îi respect, în opinia mea e diferit, tocmai ce am explicat. Ca să închei, a ataca înseamnă ca întodeauna acțiunile pozitive să vină de la noi, chiar dacă nu avem mingea! Iar când o avem, firește, să avem o posesie rapidă, sigură, să facem combinații, să creăm faze atractive. Asta trebuie să fie în mentalul fotbaliștilor noștri!
”Nu sunt polițist, să-i păzesc dacă beau sau fumează. Dar țin la imaginea noastră”
Chiar așa, cum va fi cu Muntenegru?
Am câteva opțiuni tactice în cap. E nevoie, însă, și de flexibilitate, un plan B, uneori și C. Vom lucra cât putem de bine, știu că se poate întâmpla și ceva neașteptat, dar sunt pregătit să fim reactivi. Credeți-mă că știu ce vorbesc! Cum va fi? E prima finală, dintr-o serie de 10 finale. Într-adevăr, startul e mereu important. Muntenegrenii vor fi foarte motivați, vin să învingă. O să facem totul să luăm punctele. O să vedeți că vom dat mult decât sută la sută ca să caștigăm prima finală. Alături de suporteri găsim solutia să învingem!
Ce fel de antrenor sunteți? O să-i lăsați să tragă câte o țigară, să bea un pahar. Noi am tot avut probleme de acest gen. Sau o să-i puneți să alerge pe cărbuni încinși, cum făceați odinioară?
Sunt atatea lucruri mai importante… Cât de bine pregătită fizic va fi echipa, dacă va fi disciplină tactică, dacă vom avea spiritul de învingător, nu dacă cineva bea un pahar de bere sau furmează o tigară! Nu sunt polițai, nu pot sta în spatele fiecăruia, să-i spun ”asta e interzis, asta e permis, nu face asta sau ailaltă!”. Cred că fiecare fotbalist are responsabilitate în fața lui, a echipei, a fotbalului românesc, fiindcă noi cream imaginea fotbalului românesc prin atitudinea noastră. Normal, nu e o imagine frumoasă să vezi un sportiv că bea alcool în public, că fumează în public. Însă, repet, nu sunt polițist, nu sunt controlorul vieților lor. Să știe însă că cer respect pentru imaginea echipei noastre.…
Doi jucători importanți: ”team spirit+team work”
Domnule Daum, chiar credeți că puteți duce România la Mondialul din 2018?
Sunt total convins, altfel nu aș fi fost aici, nu? Trebuie să lucrăm din greu, pentru că nimeni nu ne pune calificarea pe tavă. Am doi jucători imprtantanți, team-spirit și team-work, cu acești doi piloni, impreună cu fanii, putem realiza lucruri fantastice. Cred în potențial jucătorilor români, în sanșa noastră. Sunt deja parte a naționalei României și promit disciplină, forță mentală, spirit de învingător. Toate sunt pentru suporteri, trebuie să le îndeplinim sperantele. Știu că au așteptări mari de la început, așa că trecuie să ne atingem limitele din start!
Sunteți entuziast și optimist..
Cum pot fi altfel? Viața e ca un dar pentru mine. Am fost diagnisticat cu o boală grea (n.r. în 2011, a dezvăluit într-o emisiunea de televiziune că suferă de un cancer de piele) și am fost foarte-foarte norocos că am fost salvat. Am primit o a doua șansă. Și azi trebuie să fiu foarte atent la tot ce e în jurul meu. De două ori pe an trebuie să mă duc la control!
Christoph Daum m-a mai antrenat din 2014, când a pregătit-o pe Bursaspor. Performanțele lui Daum sunt titlul în Bundesliga, cu Stuttgart, în 1992, și Supercupa Germaniei (1993), titlul cu Beșiktaș (1995) și Supercupa Turciei (1994), eventul cu Austria Viena (2003) și două titluri consecutive cu Fenerbahce (2004, 2005).
În 2000, când Daum se afla pe banca celor de la Bayer, antrenorul lui Leverkusen avea o înțelegere cu federația să devina selecționerul Germaniei. Însă managerul lui Bayern Munchen, Uli Hoeness, a dezvăluit: ”Daum e consumator de droguri!”. Știrea s-a răspândit cu viteza internetului, iar presa a aflat că unul dintre cei mai respectați oameni din Bundesliga era un cosumator fidel de cocaină la orgii cu prostituate. Deși inițial a negat informația, Daum a recunoscut, în 2001, după ce probe prelevate din fire de păr au indicat faptul că fostul antrenor de la Bayer ar fi consumat droguri. A primit și o amendă, de 10.000 de euro.