Handbalistul Dragoş Oprea (33 de ani, 1. 90 metri), extrema stângă de origine română de la formaţia germană Frisch auf Göppingen, va juca pentru naționala României. 21 de selecții naționala nemților, aproape 1.500 de goluri în Bundesliga, cel mai puternic campionat din lume, ”Dodo” va reintra în această săptămână în posesia pașaportului românesc.

Legitimat din 2001 la Göppingen, echipă șvabă, de lângă Stuttgart, unde e cel mai vechi component al lotului, Oprea nu a mai intrat în vederile ”Mannschaft”-ului în ultimii trei ani, așa că, potrivit regulamentelor Federației Internaționale de Handbal, putea alege să reprezintă altă națională. Numai că, din cauza faptului că, până în 2007, legea germană nu permite deținerea a două cetățenii, pentru a evolua în prima reprezentativă a nemților a renunțat la pașaportul românesc.

Contactat de Alex Dedu, șeful federației noastre, și de selecționerul Aihan Omer pentru a juca în naționala României, ”Dodo” a alergat în ultima lună. ”Ca să obțin toate documentele necesare, am fost tot într-un ”du-te, vin-o” la Consulatul General de la Munchen. Cum-necum, am strâns actele! Am trimis dosarul la Sorin Toacsen, managerul naționalei, vor fi depuse la autoritățiile române. Sper ca pâna la prima convocare, în aprilie, sa fie deja rezolvat și să pot juca primele meci sub tricolor”, a comentat extrema stângă care poate evolua și inter stânga. Naționala României are un cantonament programat luna viitoare, la București, apoi amicale cu Polonia.

”Dodo”, al cărui tată e fostul dinamovist Vasile Oprea, bronz olimpic la JO 1984, a jucat pentru Germania la toate nivelurile, de la juniori până la seniori. În 2009, când s-a pus prima oară problema să joace pentru România, Heiner Brand, selecționerul nemților, a zis că are nevoie de el, dar ”m-a cam lăsat baltă!”. Cu două Cupe EHF în palmares, Oprea vine cu speranțe la naționala României: ”Am vrut din tot sufletul să joc pentru România. M-am consultat cu soția, Katja, i-am ”cerut voie” lui Loui Jack, fiul meu de trei ani, și am decis că trebuie să ajut. Am vise că vom face treabă, că ne vom califica iar la o mare competiție. Nu vin la distracție în Bucureștiul natal. Recunosc, însă, că mi-a fost mereu dor de țară. Am în Pantelimon mai multe rude din partea mamei, și ea fostă handbalistă, și veneam, oricum, ori de câte ori aveam ocazia”.

A jucat fotbal la început!

Puștiului Dragoș Oprea, fiu de mari handbaliști, nu-i pasa de mingea mică! A mers, mai întâi, la fotbal, la Dinamo, la grupa de copii a lui Țețe Moraru: „Jucam extremă stanga. E un fel de-a spune că jucam, dacă nu duceai sarsanale, toceai banca de rezerve. Mai târziu, în 1990, mama a primit o oferta să evolueze în Italia, la Ferrara, lângă Bologna. Am plecat cu toții. Tata și-a găsit repede un angajament de antrenor-jucator, iar eu m-am băgat la copii. Jucam vârf, trei ani am stat in Cizmă”. De handbal, s-a ocupat în 1996: ”Terminasem gimnaziul la București. Tata a primit un telefon. Avea posibilitatea să preia o echipă din Regionalliga, Heilbronn. A închis, s-a îmbrăcat, în zece minute a ieșit pe ușa, a luat un autocar și dus a fost! Apoi, ne-a chemat si pe noi. Atunci, cand aveam 14 ani, am purtat prima discuție serioasă cu părintele meu. încercasem totul, polo, tenis, tir, fotbal, atletism. Mi-a zis: ”Băiete, hai handbal! Dacă vrei să faci sport, asta e ultima ta șansa. Muncește, talent poate ai! Dar numele de Oprea nu-ți va deschide nici o ușă. Am inceput cu liga a patra. La juniori doi am ieșit vicemcampion al Germaniei de Sud”. Evenimentele s-au derulat apoi într-un ritm amețitor. În 1996 a inceput, în 2003, la 21 de ani, a devenit extrema stângă a naționalei Germaniei. Iar ca să joace la ei, a trebuit să renunțe la pașaportul românesc, așa erau legile!

5 lucruri inedite despre noul tricolor
– Dragoș s-a căsătorit cu iubita sa din adolescență, Katja, fostă handbalistă, și au un băiețel de trei ani, Loui Jack.
– A purtat mulți ani un aparat pentru îndreptarea danturii. L-a dat jos, după șapte ani!
– La un oraș de 50.000 de suflete, vin câte 3-04.000 la meciuri. Iar la derby-uri, care sunt jucate la Stuttgart, vin si 12.000. Când echipa a cucerit Cupa EHF, de două ori (2011, 2012), în oraș au ieșit peste 30.000 de oameni. Clubul, înființat în 1896, e unul din cele mai vechi din Germania. Are nouă titluri, doua Cupe ale Cupelor și două Cupe EHF.
– La 18 ani, și-a rupt peroneul stâng. Azi, glezna nu mai e așa elastică și joacă mereu cu un bandaj pe picior.
– Are o pasiune pentru schimbarea frizurii: la un moment dat, își schimba culoarea părului o dată pe lună. A avut păr galben, violet, roșu sau argintiu.

E mecanic auto!

Dodo a urmat cursurile de trei ani și jumătate ale unei școli de mecanici auto: ”A fost un examen scris și mai multe verificari practice. La ultima, la reprezentanța Audi, mi s-a pus în față un Golf 1, să-i depistez probleme mecanice și electronice și să le remediez. Am și sudat, tot tacâmul! Am primit diploma. Am luat nota 3, adică bine, într-un sistem în care unu e excepțional, iar șase – catastrofal. Nu mi-e rușine cu meseria mea, chiar dacă ieși murdar din cap până în picioare din atelier. Aici, un mecanic are 3.000 euro lunar salariu. Eu am mai lucrat ca mecanic, la Audi, dar n-am mai putut când a devenit handbalul o prioritate”.

Tatăl, bronz olimpic, Supercupa Mondială

”Dodo” e fiului fostului mare jucător dinamovist Vasile Oprea (58 de ani), două titluri cu roș-albii, cu care a atins finala Cupei Cupelor în 1985. Vasile Oprea are 35 de selecții la nationala mare, fiind campion balcanic în 1981, câștigător al Supercupei Mondiale în 1983, locul 3 la JO 1984.

 
 

Urmărește-ne pe Google News