Ngassam Nana Falemi, 46 de ani, a fost fotbalist la Steaua București, printre altele, și a bifat și 5 prezențe în naționala Camerunului, țara în care s-a născut tatăl său.

Bucureșteanul a analizat scandalul provocat de acel „ăla negru” rostit de arbitrul din Craiova și a povestit, la rândul său, cum s-a simțit el în toți acești ani vizavi de situațiile care i s-au întâmplat ca bărbat de culoare în România, în lume.

Pe un ton calm, fostul mijlocaș a explicat încă din start când a fost întrebat de reporterul Libertatea: „Cum este să te naști, să crești, să evoluezi, să-ți faci o carieră ca persoană de culoare în România?”.

„În sport, ne enervăm, apoi poți să joci la ei și ești fratele lor”

„Este ceva normal, așa văd lucrurile. Nu am simțit și nu simt ceva diferit, în sens negativ. În sens pozitiv, da. La școală eram perceput ca un elev talentat, atât. Nu am avut de suferit din cauza culorii mele. Nu m-am simțit marginalizat, dimpotrivă. Dacă m-am simțit vreodată ofensat în viață? Nu într-un mod care merită discutat. Sunt chestiuni de viață pe care le rezolvi pe loc și mergi mai departe”, a mărturisit Nana Falemi.

Nu am suferit momente de rasism, în fotbal sau în afara fotbalului. În sport, ne enervăm unii pe alții, în timpul meciurilor, ca să câștigăm.

Ngassam Nana Falemi, fost fotbalist

„Adversarul direct, publicul advers, încearcă să apese butoane sensibile, ca să te facă să cedezi emoțional, ca ei să câștige, dar acestea sunt doar tactici, strategii. Depinde de fiecare cum privește chestiunile de genul ăsta. Peste o săptămână poți să joci la ei în echipă, ești cel mai bun, ești fratele lor! Sunt lucruri care fac parte din joc și atât”, a adăugat acesta.

Mic exercițiu de virtuozitate al lui Falemi Foto: Facebook

Confundat cu fratele lui

Falemi mai are un frate geamăn. „Am avut multe episoade amuzante referitoare la culoare pielii, mai ales că eu și fratele meu semănăm foarte bine, foarte multă lume ne confundă. Eu sunt perfect mulțumit așa cum sunt, perfect mulțumit de genele mele, primite de la mama și de la tata”, a apreciat româno-camerunezul.

În plină epocă a globalizării, Black Lives Matter a atras peste tot pe glob, sunt oameni care se fotografiază cu pumnul strâns ridicat, însă Falemi a declarat, precaut: „Nu cunosc bine mișcarea, așa că nu pot să vorbesc despre ea”.

„Contează contextul, cine-l folosește”

S-a insistat mult pe ideea că și un cetățean de culoare când se referă la unul alb cu acest apelativ – „alb” – ar putea avea un gând ofensator.

„Sunt lucruri diferite. «Negru» este foarte apropiat de cuvântul «negro», care are o semnificație sensibilă, în anumite culturi. Oricum, dincolo de apelativ, contează contextul, cine îl folosește – doi prieteni de rase diferite se pot face în toate felurile, când glumesc, și nu se simte nimeni ofensat, dar doi care nu se cunosc nu pot glumi la fel – și, mai ales, tonul folosit, ce-i transmiți celuilalt. Știți vorba: tonul face muzica”, a mai spus Nana.

„Needucat, de maidan, nu rasist”

Vizavi de celebrul, de acum, „caz Colțescu”, fostul stelist a fost întrebat dacă s-ar fi simțit ofensat dacă același arbitru sau un altul s-ar fi referit la el exact cu același apelativ.

„Nu vreau să vorbesc despre o situație ipotetică, pentru că nu vreau să creez conflicte din nimic. Dar când vrei să arăți respect sau să nu fii nerespectuos, știi cum să faci, chiar și atunci când te grăbești. Dacă știi. La Colțescu a fost lipsă de respect. A făcut o gafă, a fost o prostie din partea lui. Dar nu e vorba de rasism aici. E vorba de încălcarea codului de conduită la nivel internațional”, spune Falemi.

Sebastian Colțescu, într-un meci din Liga I. Foto: Hepta

La tine în țară „negru” nu înseamnă nimic, dar la altul în țară e un apelativ ofensator. Și ăla vine și-ți spune: „Dar cum de-mi vorbești tu mie așa?”. Și se supără și nu mai joacă. El nu știe că tu nu ai vrut să-l insulți, așa că e treaba ta să ai grijă cum să-ți alegi cuvintele.

Ngassam Nana Falemi:

„Să ne înțelegem, arbitrul Colțescu are valoare și, personal, îl respect pentru nivelul la care a ajuns, pentru că trebuie să muncești serios, consistent și să dedici ani buni pentru carieră, să poți ajunge printre primii din România și apoi la nivelul Champions League. Gestul pe care l-a făcut a fost ca pe maidan! Nu avea ce căuta cu exprimarea aceea la un meci de Champions League. A fost gest de om needucat. Spun needucat, nu rasist! Pentru că nu poți crește în fotbal și ajunge la nivelul acesta fiind rasist. Motivul e simplu: te elimini singur după prima lună”, a mai comentat Falemi.

„Scuze, o etapă, două de suspendare și mai mult succes”

În loc de concluzie, fostul fotbalist, acum proprietarul unei școli de fotbal în Capitală ce-i poartă numele, a declarat: „Dacă noi nu am reacționat în cazurile de rasism asupra noastră, din Franța, din Italia, din Serbia, asta nu înseamnă ca un străin să nu ia atitudine când se simte ofensat de către noi. Părerea mea este că după gafa publică corect este ca Sebastian Colțescu să-și ceară scuze, public, și atât. Nu are rost să dăm situației o amploare mai mare decât e cazul. În rest, o etapă, două de suspendare și mai mult succes data viitoare!”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News