Campionatul European masculin de handbal pe plajă 2011:
Grupa A: Rusia, Norvegia, Turcia, Serbia, Grecia.
Grupa B: Croaţia, Spania, Polonia, Suedia, Cipru.
Grupa C: Ungaria, Danemarca, Ucraina, Elveţia, Macedonia.
Regulamentul de beach handball:
Terenul de joc
Este un dreptunghi cu lungimea de 27 de metri şi lăţimea de 12 metri, cu o zonă de joc, lungă de 15 metri, şi două spaţii de poartă. Suprafaţa trebuie să aibă un strat de nisip gros de cel puţin 40 de centrimetri. Linile de delimitare trebuie evidenţiate printr-un banda colorata lată de 8 centrimetri.
Durata jocului
Jocul constă în două reprize, fiecare cu durata de 10 minute. Dacă scorul este egal la sfârşitul unei reprize, regula „Golului de Aur” este folosită. Câştigătorului fiecarei reprize primeşte 1 punct. Dacă ambele reprize sunt câştigate de aceeaşi echipă, ea este câştigătoarea meciului, cu scorul de 2-0. Dacă fiecare echipa câştigă o jumătate, rezultatul este un egal şi se trece la „lovituri de pedeapsă” (acţiune jucător contra portar, ca la hochei).
Golul
Fiecare gol dat reprezintă 1 punct. Golul dat din piruetă şi ”aeriană” valorează două, iar cel din dublă aeriană – trei. Pentru golurile marcate de portat echipa primeşte cu 1 punct mai mult decât cele înscrise de jucători.
Mingea
Mingile au dimensiunile obişnuite ale celei din handbalul de sală, dar este confecţionată din cauciuc şi are aderenţă bună.
Echipa
Maxim 4 jucători de echipă (3 jucători de câmp şi 1 portar) pot fi pe terenul de joc. Restul jucătorilor sunt pentru înlocuiri şi vor rămâne în zona proprie de schimb. Cel puţin 6 jucători trebuie să fie prezenţi la începutul jocului. Dacă numărul de jucători eligibili pentru a juca scade sub 4, jocul este oprit şi cealaltă echipă este declarată învingătoare.
Deşi este un sport vechi de aproape 1.500 de ani, primul meci oficial de handbal a avut loc pe data de 29 octombrie 1917, la Berlin, în Germania. În ultimii ani, o nouă versiune în aer liber a început să câştige tot mai mult teren, beneficiind şi de decorul în care se desfăşoară, dar şi de faptul că IHF a alcătuit rapid un regulament care încurajează spectacolul.
Originea handbalului pe plajă se găseşte în anii ’60, atunci când turiştii din ţările nordice şi meridionale ale Europei plecau în vacanţă în ţările mult mai calde şi cu plaje întinse din sudul continentului şi aveau asupra lor mingi de handbal pentru a se distra. În acest moment, la nivel mondial sunt legitimaţi aproximativ 7 milioane de jucători de handbal în sală, iar o bună parte a acestora au adoptat şi noua variantă, cel puţin atunci când sunt în vacanţă.