„Viza a fost anulată de ministrul imigraţiei, Hawke. Acea anulare a fost confirmată de Curtea Federală, aşa că, în consecinţă, i se va interzice intrarea în ţară timp de trei ani”, a spus Andrews, luni, într-o emisiune televizată.
Cu toate astea, ministrul a precizat că Djokovic ar putea primi permisiunea de a reintra în viitor în Australia cu motive convingătoare, „care ar putea fi analizate, dar totul este ipotetic în acest moment”.
La rândul său, premierul Scott Morrison a declarat că, în ciuda interdicţiei de trei ani, ar putea exista o posibilitate ca liderul ATP să se întoarcă în Australia în această perioadă, dar „acest lucru va fi luat în considerare la momentul respectiv”.
Dacă interdicţia va fi fermă, jucătorul de tenis sârb de 34 de ani ar putea să nu mai joace vreodată la Australian Open, turneu pe care l-a câştigat de nouă ori.
Djokovic a părăsit duminică Astralia, la ora locală 22.30 (ora României 13.30), cu o aeronavă care a decolat spre Dubai, la câteva ore după decizia definitivă a instanței din Melbourne privind revocarea vizei.
Scandalul Novak Djokovic
Djokovic, care nu este vaccinat împotriva COVID, a ajuns în Australia pe 5 ianuarie. După 9 ore de audieri pe aeroportul din Melbourne i s-a refuzat intrarea, pe motiv că a aplicat cu o viză greșită și a fost transferat într-un hotel folosit de autorități drept centru de carantină, el refuzând să revină acasă.
Pe 10 ianuarie, după audieri care au durat în jur de șase ore, o instanţă din Melbourne a revocat anularea vizei lui Novak Djokovic de către autorităţile australiene. Astfel, liderul ATP a câștigat apelul și a rămas în Australia pentru a participa la Australian Open, iar apoi s-a și antrenat.
Totuși, ministrul imigrației avea dreptul să anuleze viza lui Djokovic.
Ministrul australian al imigrației, Alex Hawke, i-a anulat a doua oară viza lui Djokovic pe 14 ianuarie, „pe motiv că a fost în interesul public”. Imediat, au început noi audieri în acest caz, avocații sârbului încercând să conteste decizia.