MARIUS COPIL – Marton Fucsovics 7-5, 6-3 

Momentul de grație durează pentru jucătorul de tenis Marius Copil (26 de ani și locul 175 ATP), ajuns la a 7-a victorie în două săptămâni.

Arădeanul are 4 succese la Anvers, unde a prins sferturile de finală (două victorii în calificări și două pe tabloul principal), iar la challengerul de la Budapesta are trei succese și s-a calificat, vineri seară, în semifinale, după ce l-a eliminat pe favoritul gazdelor, Marton Fucsovics (24 de ani și locul 153 ATP), mai bine clasat decât românul.

Turneul din capitala Ungariei este dotat cu premii de 64.000 de euro plus ospitalitate (cazare și masă asigurate de organizatori).

Sâmbătă, de la ora 17.30, Marius Copil dispută semifinala cu rusul Daniil Medvedev (20 de ani și locul 106 ATP), cel care l-a învins în ”sferturi”, tot vineri, pe experimentatul spaniol Tommy Robredo, scor 7-5, 6-2. Rusul este favorit 5, la Budapesta.

Pentru semifinale, Marius Copil și-a asigurat deja un premiu de 3.250 de euro și 35 de puncte ATP.

SETUL 2

S-a mers cap la cap cu serviciul, iar Marius Copil a făcut break, la 4-3, pentru a închide setul și meciul cu serviciul, la 6-3.

SETUL 1

Primul set a început slab pentru Marius, care și-a pierdut serviciul, principala lui armă, încă de la primul game. A egalat la 3, apoi a trecut în față cu serviciul.

La 6-5 pentru arădean, un game crucial a fost scăpat din mână de maghiar, care a comis trei duble greșeli și a cedat setul.

Marton Fucsovics (Ungaria, 24 de ani si locul 153 ATP), care evoleaza acasa, este favoritin fata romanului.

Ascensiunea fulminantă a lui Marius Copil

Dacă la feminin, Simona Halep și Monica Niculescu țin capul de afiș, la masculin, Marius Copil este cel mai în formă român, ținând cont că Horia Tecău si Florin Mergea, specialiști ai jocului de dublu, revin după perioade dificile (primul abia a scăpat de o accidentare, iar cel de-al doilea a schimbat partenerul). Arădeanul Copil avea 6 victorii, în ultimele doua săptămâni, până la jocul cu Fucsovics.

”Din februarie, de când lucrez cu Andrei Mlendea, am schimbat câteva chestii și se pare că încep să dea roade”, a dezvăluit Copil. Mlendea (30 de ani) este antrenorul din 2013 al Simonei Halep, dar a lucrat o perioadă și cu sârboaica Jelena Jankovici. Cu Mlendea, în 2013, Halep a prins Turneul Campioanelor – Divizia B, de la Sofia, intrând în premieră între primele 20 de jucătoare ale lumii.

Revenind la Copil, din staff-ul primei rachete a echipei de Cupa Davis a României mai fac parte antrenorul Cosmin Georgescu, preparatorul fizic Dan Cristea, dar și un mental coach. ”Am început să lucrez mult la partea mentală, cu un psiholog sportiv, Ioan Popoviciu”, ne-a mai spus Copil.

Se simte mai bine la turneele ATP decât la challengeruri

Marius Copil (26 de ani și locul 175 ATP), care la un moment dat ieșise din Top 200 mondial, joacă excelent, de două săptămâni încoace. Urcușul a început săptamâna trecută, la turneul ATP de la Anvers, competiție dotată cu premii totale de 566.525 euro.

În Belgia, Marius a trecut de calificări (două meciuri grele), apoi a făcut două victime cu nume pe tabloul principal (una fiind portughezul Joao Sousa, locul 33 ATP), oprindu-se în ”sferturi”, unde a fost eliminat de belgianul David Goffin, căruia însa i-a luat un set. Românul a adunat o sumă frumușică, 16.380 euro, precum și 45 de puncte ATP, care l-au ajutat să urce 23 de poziții în clasament.

”Joc mai bine în turneele ATP decât in cele challenger. În ATP, concentrarea este mai mare, la challengeruri, vestiarele sunt înghesuite, organizarea nu este chiar atât de buna”, mai spune Copil, care are victorii, în circuitul ATP, la croatul Marin Cilin (câștigător la US Open 2014), la francezul Gilles Simon și la spaniolul Marcel Granollers.

Produce cel puțin 10 ași pe meci!

Copil preferă suprafețele rapide, având un serviciu devastator, și nu-i convine când este pus să joace pe zgură. Românul deține încă recordul celui mai iute serviciu de la Australian Open, 242 km/h, la meciul cu Stan Wawrinka, din 2015. La ora respectivă, elvetianul era deținatorul trofeului. Cu acel serviciu, Copil este pe locul 12 în topul celui mai rapide servicii din toate timpurile (pe primul loc este australianul Sam Groth, cu 263,4 km/h, performanță atinsă în 2012).

De altfel, la Anvers, în cele trei meciuri de pe tabloul principal, Copil a servit cel puțin 10 ași, în două dintre cele trei meciuri disputate. În primul tur, contra lui Sousa, Copil a servit 9 ași, împotriva lui Steve Darcis (locul 120 ATP, la ora respectivă) a reușit 10 ași, iar la jocul cu Goffin a servit, în total, 14 ași! Partida cu Darcis a fost singura de două seturi.

Cel mai rapid serviciu în circuitul ATP, în 2016!

Dupa Anvers, Copil s-a mutat la Budapesta, în această săptămână, la un challenger dotat cu premii de 64.000 de euro plus ospitalitate (cazare și masă asigurate de organizator). A trecut lejer de primele două meciuri de pe tabloul principal, iar vineri va evolua în ”sferturi”.

În ”optimi”, la Budapesta, miercuri, la meciul cu Vincent Millot (favorit 8), Marius Copil s-a impus cu 7-6 (6), 6-1, iar în primul set a servit fabulos, cu 239 km/h, la 16 minute de la startul confruntării.

Este cel mai rapid serviciu înregistrat în cicuitul ATP, în 2016. În acest an, mai iute decât Copil a servit doar polonezul Hubert Hurlacz (243 km/h), dar la un meci din Cupa Davis, nu în circuitul ATP!

”Am un serviciu de 244 km/h, la Anvers”, susține Copil, dar performanța aceasta încă nu a fost înregistrată oficial.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News