„Bilanțul morților se ridică la 3.218, iar 6.538 de persoane au fost rănite”, a declarat Rameshwor Dangal, șef al serviciului pentru situații de urgență din Ministerul de Interne de la Kathmandu. În plus, aproximativ 90 de persoane și-au pierdut viața în țări învecinate, ca India și China, mai scriu agențiile internaționale de presă.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a zguduit sâmbătă Nepalul este cel mai devastator din ultimii 80 de ani. El a fost urmat de numeroase replici și a declanșat mai multe avalanșe în Munții Everest, unde începea sezonul de alpinism și unde 18 persoane au fost ucise.

Bilanțul este posibil să se înrăutățească, iar agențiile umanitare aflate la fața locului se confruntă cu serioase dificultăți în evaluarea distrugerilor și a necesităților, însă acestea par considerabile.

”Suntem ca după explozia nucleară. Mare pustiire”

„Lucrurile s-au mai liniștit, dar o mare parte a taberei arată ca după o explozie nucleară. Mare pustiire. O uriașă incertitudine domnește printre oameni”, a postat pe Twitter Alex Găvan, duminică după-amiază. Ulterior, acesta a revenit cu noi informații: „O nouă replică de intensitate mică s-a resimțit la tabăra de bază de la 5.360 de metri altitudine. Pericolul este încă prezent. Unele grupuri au părăsit deja locul, corturile lor au fost complet distruse. Unii dorm cu căștile pe cap și ghetele în picioare”, a mai postat alpinistul român.

În aceste momente, la tabăra de bază au început operațiunile de evacuare ale alpiniștilor. Mai întâi, sunt luați răniții. Urmează cei în viață și cadavrele. ”Vremea e bună, se operează cu trei elicoptere. Doar două persoane pot fi ridicate, din cauza altitudinii”. a scris Alex Găvan pe FB.

În afară lui Găvan, aflat în tabăra de bază, de la peste 5.000 de metri, în munții Himalaya, mai sunt mai sunt Teofil Vlad, Justin Ionescu și Zsolt Torok. ”Ultimele vești sunt de ieri, Ionescu și Torok sunt în tabăra 1, la peste 6.000 de metri. Problema e cum vor coborâ de acolo! Ori se va reface traseul, ori vor fi luați cu elicopterul! Să vedem dacă localnicii vor avea curaj să refacă traseul. Și cu elicopterul e periculos. E altitudine, zboară greu acolo și nu pot ridica mari greutăți. Vlad e pe versatul nordic, nu sunt mari mari probleme acolo”, a declarat Marius Gane, vicepreledinte al Federatiei Române de Alpinism și Escaladă, la Radio România.

Teo Vlad: ”Am simţit cutremurul. Sunt bine”

Despre Teofil Vlad, aflat în ascensiune pe Eve­rest, nu s-a ştiut nimic, timp de câteva ore, însă a scăpat teafăr. ”Sunt în Tabăra de Bază Avansată. Am simţit cutremurul. Sunt bine. Aici e OK. S-a format însă o mare crevasă în zona North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte”, este mesajul postat de Teo, ieri, pe Facebook. Teofil Vlad încearcă să cucerească Acoperişul lumii în cadrul expediţiei Everest 2015.

Ministerul de Externe a anunțat că duminică, la ora 18:00, fuseseră identificați 28 de români în Nepal, cu toții fiind în afara oricărui pericol.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News