De origine română, Roxana Mărăcineanu (39 de ani), prima femeie din Hexagon care a cucerit titlul mondial la natație, a dezvăluit în ”LEquipe” că mulți sunt nemulțumiți de conducerea forului de la Paris, însă nimeni nu are curajul să vorbească.

Sub titlul ”Regret adeseori că am fost campioană mondială!”, fosta sportivă născută la București, pe 7 mai 1975, a vorbit cu mult curaj despre problemele cu care se confruntă natația din Hexagon, subliniind, de pildă, că foștii campioni nu sunt susținuți în reconversia lor profesională. Candidată la ocuparea funcției de director tehnic național la Federația Franceză de Natație (FFN), Roxana Mărăcineanu a pierdut recent disputa cu Jacques Favre (51 de ani).

”Nu va fi imparțial”

Interviul care a declanșat furtuna

”Nu mă deranjează alegerea în sine, ci faptul că Francis Luyce, președintele Federația Franceze de Natație, la un proiect egal, a ales un candidat care, reprezentând un club (Cercle des Nageurs de Marseille), nu va putea fi imparțial. (…) Președintele va lua în mâini echipa Franței (unde cei din Marsilia sunt foarte numeroși). El a învățat dintr-o lecție trecută, când a scăpat-o de sub control pe Laure Manaudou”, a declarat cea care, deși s-a născut la București, pe 5 mai 1975, a fost vicecampioană olimpică în 2000 sub culorile Franței.

E deranjată că oamenii tac

În condițiile în care susține că proiectul propus de ea a fost bine primit la Ministerul Orașelor, Tineretului și Sporturilor de la Paris, Roxana s-a arătat îngrijorată pentru viitorul natației franceze. Ea a vorbit despre necesitatea schimbării actualului președinte, care are 68 de ani și este în post din 1993. ”Sunt gata să vorbesc. Ceea ce e atât de rar. Majoritatea cluburilor sunt nemulțumite, iar o parte dintre electori nu sunt de acord cu politica federală, însă nimeni nu vorbește”, a declarat Roxana, care a subliniat că natația n-a fost un colac de salvare pentru ea. ”Am fost bună la școală. Aș fi putut face orice altceva!”   

Nu i s-a dat timp să-și expună ideile

Roxana a menționat în interviul acordat publicației franceze că nu a avut decât 30 de minute la dispoziție pentru a-și prezenta proiectul. ”Am solicitat o întâlnire cu președintele, în două rânduri. N-a vrut să mă primească din motive de echitate. În timpul întâlnirii noastre (aceea de jumătate de oră), Luyce mi-a spus că proiectul este interesant, însă că e păcat că nu am putut vorbi mai mult. (…) Întrebările puse (în timpul celor 30 de minute) nu mi-au permis să obțin avantaj. Le-am dat un document, însă nu sunt sigură că l-au citit. Eu nu am sentimentul că mi-am putut apăra ideile”.

Iată alte opinii ale Roxanei despre situația natației din Franța:

– Cum trebuie să arate Federația: ”Există trei grupuri de oameni (cei aleși, cadrele tehnice și salariații) care nu discută între ei. Nu se cere niciodată avizul celor de pe teren. De exemplu, oamenii de la marketing și comunicare nu sunt implicați până la capăt în proiectele în care Federația ar putea avea sponsori, implicit venituri.

– Încurajarea tinerilor înotători: Unui tânăr care începe a fi bun nu i se spune unde și cum să-și continue cariera. Iar atunci când directorul tehnic propune ceva, Luyce se opune. Pentru că el preferă să-i aibe în mână pe oameni divizați, care nu vorbesc. Faimoasa ”divide pentru a conduce mai bine”.

– Situația cluburilor: ”Modul în care sunt structurată este arhaică, cu conducători formați deloc bine și antrenori câteodată omnipotenți. Sistemul propus de antrenori, la care conducătorii nu se opun niciodată sau mai deloc, nu poate fi agreat de municipalități sau cei care gestionează bazinele. Federația trebuie să joace un rol, să dea caiete de sarcini, pentu ca structura cluburilor să evolueze după modele economice”.

– Implicarea unui fost campion în sport: ”Am impresia că nu se mai gândește nimeni la noi. Nu ni se dă șansa unei a doua vieți. Am vrut să mă servesc de imaginea mea pentru a avea noi competențe, însă, în cazul precis al candidaturii, am fost dezamăgită. (…) Mulți sportivi care au reușit a doua viață muncesc singuri. Sunt antreprenori. Aceasta nu corespunde felului meu de a fi. Eu urmăresc să lucrez cu echipa, să schimb. Nu mă simt atotputernică pentru că, într-o zi, am fost campioană mondială”.

Camelia Potec i-ar face o ofertă din partea FRNPM  

Camelia Potec

Președinte al FR de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM), Camelia Potec s-a abținut să comenteze situația Roxanei. ”Nu îi cunosc proiectul și nici modul în care se desemnează directorul tehnic național în Franța. Din câte știam, ministerul era cel care alegea directorul tehnic național”. Campioana olimpică de la Atena a vorbit și despre posibilitatea ca Mărăcineanu să lucreze pentru natația noastră. ”Nu știu dacă Roxana și-ar dori să lucreze în  România. Ea are familia în Franța. Are un serviciu foarte bun la o televiziune. Dacă ea și-ar dori să lucreze pentru federația noastră de natație, atunci i-am putea face o ofertă. De ce nu? Mai ales că ea s-a născut în București și vorbește limba română”, ne-a declarat Camelia Potec.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News