Anul trecut, sub coordonarea Marianei Bitang, FR de Gimnastică și OMV Petrom au demarat o acțiune de selecție în disciplina în care excelează Larisa Iordache. O parte dintre ele se pregatesc la Complexul Sportiv Dinamo din București. Sportnews va prezintă cum arată o zi din viața copilelor care ar putea reprezenta România la JO din 2024.
Pe un frig pătrunzător, pe la ora 7 și jumătate, un grup de 30 de fetițe ies, încolonate, două câte două, din Clubul Sportiv Dinamo. Însoțite de îngrijitoarele Irina Zhang, Gina Mirgoace și Maria Stamate, primele două având copilele printre ele, traversează șoseaua Ștefan cel Mare și merg, tăcute, pe strada Tunari, circa 500 de metri, până la Școala Gimnazială nr. 24. Trecătorii privesc grupul care mărșăluiește ordonat, însă puțini dintre ei știu că micuțele sunt gimnaste. Și că fac acest drum, zi de zi, din toamna trecută.
Ajunse în școală, copilele se împart în grupuri, pe culoarul din zona intrătrii, iar apoi, cuminți se îndreaptă spre sălile de curs. Cele mai multe dintre ele, mai precis din grupul de 30 selectate în 2014, în cadrul programului inițiat de Mariana Bitang și demarat de FR de Gimnastică, învață în clasele pregătitoare I, a II-a și a III-a, unde sunt întâmpinate de învățătoarele Maria Hlatcu, Corina Andrei, Adriana Utma și Constanța Bălan. ”Bună dimineața!”, rostesc ele în momentul în care trec de ușă. În acest timp, o însoțitoare le duce pe două dintre ele la Grădinița din vecinătatea școlii.
Directoarele școlii, Mariana Mălureanu și Georgeta Gheorghiu ne prezintă istoricul acestui lăcaș de învățământ fondat în 1882. ”A fost deschisă în 1892. Desigur, clădirile pe care le vedeți acum au fost construite mult mai târziu, iar sala de sport, aflată în spate, are doar câțiva ani”. Dascălul vorbește apoi despre colaborarea cu CS Dinamo. ”În școala noastră, de-a lungul timpului, au învățat mulți sportivi. Și nu numai gimnaste. Căpitanul actualei echipe de fotbal, de pildă, Alexe, ne-a fost elev. Învățătorii și profesorii noștri știu că gimnastele au un program foarte încărcat. Că timpul lor liber e limitat. Că multe dintre ele sunt din Provincie, departe de familiile lor. Din acest motiv, încercăm să le înconjurăm cu atenția și dragostea noastră”, ne spune Mariana Mălureanu .
Puși astfel în temă, vizităm apoi școala. Privim apoi panourile de pe holul de la parter, pe care sunt așezate fie fotografii cu copiii care au excelat fie la diferite materii școlare, câștigând concursuri la Olimpiade, fie în competiții sportive. Un loc aparte îl deține Larisa Iordache, multiplă medaliată la JO, CM și CE de gimnastică. ”A fost o elevă cuminte și sărguincioasă”, ne spune Maria Avram, cea care i-a fost învățătoare. Vizităm apoi clasele în care învață cele care calcă pe urmele Larisei. La ”1 B”, micuțele au ore de desen. Întrebate ce pictează, ele răspund în cor: ”O bufniță”. Apoi, profesor dr. Mariana Cîmpeanu, coordonatoarea proiectului, ne spune că fetițele provind din toate colțurile țării: ”Sunt din Buzău, Oltenița, Ploiești, București, Maramureș, Borșa, Pitești, Giurgiu”.
În jurul prânzului, gimnastele se reunesc în holul de la parterul școlii și pornesc spre Dinamo. Nu înainte de a face o poză alături de directoarele și învățătoarele lor. Pentru ele nu urmează o pauză, așa cum se întâmplă în cazul copiilor obișnuiți, ci pleacă direct la antrenament după ce își lasă ghiozdanele în camerele pe care le ocupă în sediul clubului.
Istoria Școlii Gimnaziale nr. 24 începe în secolul XIX. Primul document care atestă funcţionarea ei, sub denumirea de „Şcoala primară de baieţi nr. 5 de galben”, este un registru matricol aflat în arhiva şcolii din anii 1882-1886. Pe atunci localul acestei instituții de învățământ se afla pe strada Mihail Eminescu nr. 87, în prezent Casa de Copii Nr.4. În anul 1889, ea a funcţionat cu denumirea de „Şcoala primară urbană de baieţi nr.5′. Doi ani după aceea, și-a schimbat numele în „Şcoala primară urbană de baieţi nr.18′. În timp, ea și-a modificat denumirea după cum urmează: „Şcoala nr.18 Tunari Aaron Florian”, „Şcoala de fete nr.19 Natalia Penozzi”, „Şcoala de fete nr.19 Piaţa Băneasa”, „Şcoala de baieţi nr.19 Tunari”, „Şcoala de fete nr. 19′, „Şcoala generală nr. 24 fete”, „Şcoala de 7 ani nr. 25 fete”, „Şcoala de 7 ani nr.25 Mixt”. În anul şcolar 1970/1971, se comasează „Şcoala generală nr. 25′ de pe strada Tunari cu „Şcoala generală nr. 24′. În 1975/1976, a fost cladit un nou local lânga cel vechi, al fostei Şcoli generale nr. 25 (actuala Gradinita 138) şi funcţionează de atunci ca Şcoala generală nr. 24 actuala „Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 24′ (Str. Tunari nr. 52).
Printre absolvenții Școlii Gimnaziale nr. 24 s-au numărat următorii sportivi:
Larisa Iordache – multiplă medaliată la Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial și Campionatul European de gimnastică
Florin Segărceanu – jucător de tenis, maestru emerit al sportului, campion național, campion mondial universitar, component al echipei Cupa Davis a României;
Laura Cutina – gimnastă, vice-campioana mondială, campioană olimpică; antrenor de gimnastică în SUA.;
Cătălin Hîldan – căpitan al echipei de fotbal Dinamo București;
Florin Prunea – fotbalist Dinamo, internațional român;
Octavian Șerban – campion balcanic la kaiac-canoe;
Laurențiu Reghecampf – fotbalist, antrenor, campion al României cu echipa Steaua
Marius Alexe – fotbalist la Dinamo
(va urma)