„Situația este complicată, însă mesajul ar trebui să fie simplu. Atunci când zeii olimpici corupți apar la ușa lui Jordan Chiles, cerându-i medalia de bronz, gimnasta ar fi trebuit să le răspundă cu 3 cuvinte: «Duceți-vă dracului!» Este medalia ei, a câștigat-o corect, definitiv, nu își are locul în controversă. Medalia nu are ce căuta în România, ci într-un singur loc, acum și pentru totdeauna. În jurul gâtului lui Jordan”, scrie jurnalistul american.
„Comitetul Olimpic Internațional își dorește atât de mult să-i ia medalia, încât i-a dat deja vineri un duplicat de bronz gimnastei române Ana Bărbosu, declarând-o astfel proprietara unică și de drept. Acesta este un jaf în cinci inele, un furt de dimensiune olimpică, iar Chiles de la UCLA (Universitatea din California – n.r.) nu ar trebui să stea pe loc în timp ce realizarea ei este furată în mod flagrant”, continuă textul de opinie.
Jurnalistul afirmă, în același timp, că „dacă CIO vrea să le lase pe ambele gimnaste să-și păstreze medaliile, este în regulă”, pentru că, „făcând acest lucru, ei își vor asuma în cele din urmă responsabilitatea pentru greșeala lor și nu vor penaliza niciunul dintre concurenți, iar asta este grozav”.
În finala de la sol, Ana Maria Bărbosu a luat medalia de bronz cu 13.700 de puncte, dar americanca Jordan Chiles a făcut contestație și de la un punctaj de 13.666 a primit 13.766 și a trecut astfel pe locul trei înaintea gimnastei din România.
„Lacrimile lui Chiles nici măcar nu s-au uscat înainte ca Federația Română de Gimnastică să protesteze că contestația SUA a fost depusă la patru secunde după închiderea intervalului de un minut permis pentru astfel de contestații. Amintiți-vă, românii nu spuneau că Chiles nu și-a făcut treaba și nici nu a câștigat scorul. Spuneau doar că USAG (Federaţia americană de gimnastică – n.r.) a întârziat contestația. Curtea de Arbitraj pentru Sport a susținut protestul României și a continuat să-l susțină, deși USAG a oferit un videoclip marcat cu ora, care ar dovedi că au depus plângerea în intervalul de timp corespunzător”, mai afirmă Bill Plaschke.
Jordan Chiles a rămas fără bronzul olimpic în urma unei decizii a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) în favoarea Anei Maria Bărbosu.
„Uitați de decizia TAS, mai ales că s-a dovedit că șeful comisiei este un avocat care reprezintă interesele României de ani buni”, adaugă jurnalistul, acuzând că „în cazul Chiles, Comitetului Internațional Olimpic nu îi pasă de corectitudine, îi pasă de imagine și, prin urmare, nu ar contesta niciodată concluziile propriei comisii de arbitraj, oricât de frauduloase ar fi”.
Asta după ce Jordan Chiles a scris într-un mesaj pe Instagram că decizia de a-i fi retrasă medalia este „nedreaptă” și că va depune toate eforturile pentru a se asigura că se face dreptate.
„Cred că la sfârșitul acestei călătorii, oamenii care dețin control vor face ceea ce trebuie”, a afirmat gimnasta.
Reprezentanții Tribunalului de Arbitraj Sportiv au reacționat, în motivarea deciziei privind finala de la sol, la acuzațiile americanilor conform cărora arbitrii au favorizat România.
„TAS condamnă declarațiile scandaloase publicate în mass-media din SUA, care susțin, fără cunoașterea celor de mai sus și înaintea motivării deciziei, un președinte și un Comitet de arbitri părtinitori, din cauza altor angajamente profesionale sau alte motive ce țin de naționalitate. Cum nici una dintre părțile implicate în acest caz nu a contestat vreun membru al comisiei în timpul procedurii, se poate presupune că toate părțile implicate au fost mulțumite de audierea Comisiei. Orice critică ulterioară nu are temei sau merit”, a transmis TAS.
Ana Maria Bărbosu a primit medalia olimpică vineri, 16 august, într-o ceremonie care a avut loc la Casa Olimpică din București, după ce CIO a anunțat că sportiva poate primi bronzul pentru proba de la sol. Este însă vorba despre o altă medalie, nu de cea care i-a fost acordată la Paris sportivei din SUA. De altfel, publicația USA Today Sports notează că Jordan Chiles nu a predat medalia primită și nici nu intenționează să o facă.
Foto: colaj Hepta/ Vlad Chirea (Libertatea)