Presupunând că ar fi fost delegat meci de meci, Gusti, aşa cum e alintat de apropiaţi, ar fi încasat 85.440 de lei. După expirarea suspendării, el va putea conduce de la centru, în eşalonul secund, încă opt meciuri şi ar încasa 9.520 de lei. Augustus Constantin a primit “nota de plată”, ca urmare a prestaţiei de la partida Dinamo – Universitatea Craiova (2-1). Centralul a încercat să se apere, spunând că asistentul Sebastian Stoianof i-a zis că Florin Costea a alunecat.
Eliminat din Liga I
“Azi (n.r. ieri), de bărbat ce e, nu mi-a răspuns la telefon. Oricum, e vina mea că nu am fluierat din prima penalty, aşa cum am văzut şi am simţit”, ne-a declarat Augustus, înainte de afla că a fost “ars” de la delegări. Scuza sa nu a ţinut în faţa Comisiei , iar Gusti a fost suspendat drastic, ieri, de Biroul Executiv al CCA, pentru opt etape, după care va avea drept să arbitreze doar în eşaloanele II şi III.
Cum baremul arbitrilor de centru în Liga 1 este de 5.340 de lei pe meci, la un calcul simplu reiese că Augustus Constantin ar fi putut încasa, în cele 16 de etape rămase, 85.440 de lei. Dacă va fi delegat la ultimele 10 etape din liga secundă, Gusti va primi 9.520 de lei. În total, “cavalerul” a ratat 94.960 de lei, aproape un miliard de lei vechi. O fi meritat? Numai el ştie! Tot ieri, a fost reţinut de la delegări asistentul Liviu Ciubotariu, care a validat golul înscris din ofsaid de Păun, pentru 2-0, în Poli Iaşi – Rapid, scor final 2-1.
Gusti, anti-Ştiinţa
În cei 11 ani de când arbitrează în Liga 1, Augustus Constantin a fluierat- o pe Universitatea Craiova de 14 ori. Oltenii au câştigat un singur meci (!), au remizat în opt şi au pierdut cinci. “Nu pot să ascund faptul că în copilărie am ţinut cu Universitatea Craiova”, a comentat, aiuritor, Augustus Constantin.
Universitatea cere 3-0 la «masa verde»
Printr-un comunicat, Craiova cere să i se acorde victoria cu 3-0 la “masa verde” şi clubul Dinamo să fie dezafiliat! Plângerea oltenilor are la bază prezenţa pe banca tehnică a “câinilor” a lui Florin Prunea, cercetat penal în dosarul “Mită pentru arbitri”. Patronul Adrian Mititelu (foto) a explicat: “Dinamo a încălcat regulamentul. Florin Prunea e în continuare angajatul FRF, suspendat disciplinar, dar e acolo! Conflictul de interese e evident. Dacă nu mi se face dreptate, merg la Tribunalul de la Lausanne”.
Prunea dă explicaţii
“N-am încasat nici un salariu de când sunt suspendat. Ce să fac pe perioada procesului, să nu mai muncesc? E logic că pot să mă duc la oricare alt club şi am ales Dinamo. Mă bucur că băieţii i-au oferit lui Mititelu un răspuns pe măsură pe teren”, a explicat Prunea (foto). “Prunea e suspendat până la rezolvarea problemelor juridice pe care le are. În această perioadă nu-l împiedică nimeni să fie angajat la un club sau la o societate”, a spus Mircea Sandu, şeful FRF.
Păcălit de tuşier
Gheorghe Constantin (59 de ani), fostul preşedinte al Comisie Centrale de Arbitraj, recent eliberat după nouă luni de detenţie în cazul “Mită pentru arbitri”, a explicat motivele din spatele greşelii fiului său, Augustus, care nu a acordat un penalty clar pentru “U” Craiova, duminică, în meciul cu Dinamo, la scorul de 1-0 pentru “câini”.
Libertatea: Aţi văzut meciul Dinamo – Craiova?
Gheorghe Constantin: Da, l-am văzut şi ştiu ce vreţi să vorbim.
A fost penalty?
Da, a fost penalty clar.
Augustus a văzut altceva.
Să ştii că am vorbit cu el şi e foarte afectat. Supărarea lui este foarte mare, pentru că a avut un impuls să dea lovitură de pedeapsă, dar i s-a spus că nu e nimic.
Cine i-a spus?
Tuşierul de pe acea parte, Sebastian Stoianof.
«I-a şoptit în cască: “Costea a alunecat”»
I-a cerut părerea?
Din câte am înţeles eu, Stoianof a văzut în gesturile lui Augustus că vrea să fluiere şi i-a şoptit în cască: “Costea a alunecat, nu l-a atins nimeni!”.
Totuşi, centralul e suveran.
Da, corect, însă sunt mai mulţi factori. În primul rând, una din greşelile a lui Augustus a fost că era poziţionat prost. A fost surprins de viteza fazei. De aceea, a trebuit să ţină cont de o a doua părere.
Şi în al doilea?
Calitatea terenului. A văzut toată lumea, jucătorii cădeau din picioare, parcă erau pe patinoar. În momentul în care Sebastian i-a zis că Florin Costea a alunecat, s-a bazat şi pe asta, s-a gândit şi la calitatea suprafeţei de joc.
Doar tuşierul e vinovat?
Nu, nu, în nici un caz. Principalul vinovat este arbitrul de centru. Nu vreau să îl acuz pe acel băiat, pe Sebastian, dar regulamentul prevede că tuşierii trebuie să intervină doar când sunt absolut siguri. Oricum, dacă “centralul” era poziţionat cum trebuie, nu ar fi luat în calcul altă părere.
Dacă aţi mai fi la CCA, ce suspendare ar primi fiul dumneavoastră?
Chiar nu pot să răspund la această întrebare. Cei din Comisie vor analiza, vor ţine cont de toate amănuntele şi vor lua o decizie. Tot ce pot să mai adaug este că a fost o greşeală, în debutul meciului, nu o manieră de arbitraj în favoarea vreuneia dintre echipe.
A fost normală delegarea lui, în condiţiile în care Prunea, acuzat în acelaşi dosar cu dumneavoastră, a fost pe bancă la Dinamo?
Nu cred că are legătură una cu alta. Şi Adrian Mititelu este martor în acelaşi dosar. Augustus nu este implicat, el are viaţa şi drumul lui. Dacă eram eu la centru, se putea discuta şi aşa.
«Au izolat cabina “fluieraşilor”!»
Silvian Cristescu, team-managerul Ştiinţei, povesteşte: “Cu 15 minute înainte de joc, au venit gărzi de corp şi au evacuat pe toată lumea de la vestiare. Parcă era în carantină, timp ce cinci minute n-a putut nimeni să mişte. Intrarea în cabina «fluieraşilor» era camuflată de siluete impozante. În plus, nici după meci n-am putut să circulăm. Eu încercam să ies din vestiar şi nu mă lăsau bodyguarzii. Borcea era la arbitri”. Augustus a ripostat: “Borcea nu a fost în cabina noastră”.