“Am lansat un apel de oferte în perioada martie-aprilie 2019, într-un moment în care piaţa era la nivelul său cel mai scăzut în materie de preţuri, pentru că nu avuseseră loc incidente majore sau anulări de cel puţin trei sau patru ani.
Am avut şansa în privinţa apelului de oferte să putem semna o asigurare foarte interesată pe plan financiar, care nu are nimic de-a face cu ceea ce am putea găsi astăzi.
Am cumpărat clauza privind pandemia şi am semnat acest contract cu o lună înainte de debutul ultimei Cupe Mondiale”, care a avut loc în perioada 20 septembrie – 2 noiembrie în Japonia, a declarat Claude Atcher, directorul general al CM 2023.
Întrebat de ce a inclus riscurile legate de o pandemie la vremea respectivă, în condiţiile în care la acel moment era greu de imaginat o situaţie precum cea pe care o trăim în prezent, responsabilul francez a explicat:
“Mă aflam în Asia în momentul epidemiei SARS, la începutul anilor 2000 şi îmi amintesc de numeroasele întrebări pe care le-a ridicat în privinţa organizării evenimentelor. De fapt, alături de un război civil sau un conflict internaţional, pandemia este aproape singurul factor major care poate provoca o anulare totală a evenimentului”.
Directorul general al Mondialului din 2023 a mai spus: “În ceea ce ne priveşte, pe o perioadă de 45 de zile cu 48 de meciuri, exista riscul de anula sau amâna câteva jocuri, asta s-a întâmplat în Japonia, în 2019, din cauza vremii nefavorabile, fără prea mult impact pentru restul competiţiei. În caz de epidemie, totul ar trebui anulat. De aceea am luat decizia de a o face (semnând asigurarea respectivă – n.r.).
Organizatorii turneului de Mare Şlem de la Wimbledon, care au decis să anuleze ediţia din acest an, au fost singurii din circuitul profesionist de tenis care aveau semnată o astfel de asigurare, graţie căreia au încasat acum peste 100 de milioane de lire sterline.