Tonița, care participa la cea de-a cincea Cupa Mondială a carierei, a suferit o luxație de deget la mâna stângă. Acesta a jucat accidentat în meciul de duminică, însă a ignorat durerea și a marcat pe finalul partidei singurul eseu al Romaniei, având degetul rupt.


“Autobuzul din Carpati” a debutat pentru România la doar 19 ani, într-un meci cu Maroc, în 2000, în Cupa Europeana a Națiunilor. De atunci, acesta a strâns 72 de selecții pentru România, și a marcat 65 de puncte. De-a lungul carierei, jucătorul cu un gabarit impresionant, 195 cm
și 107,5 kg a evoluat la echipe de vârf din prima ligă franceză, Grenoble, Biarritz, Perpignan, ca în ultimul sezon să joace pentru Aix-en-Provence, cu care a promovat în ProD2, a doua liga din Hexagon.

În locul acestuia, staff-ul tehnic l-a chemat pe Vlad Nistor, 21 de ani, cel care evoluează în Franța, la echipa de U23 a Academiei de Rugby de la Castres Olympique. Jucătorul a debutat la naționala de seniori acum doi ani, īntr-un meci la IRB Nations Cup, cu Rusia. Originar din Gura Humorului, Nistor a fost căpitanul tuturor echipelor de juniori ale României. La 18 ani lua singur drumul Franței, pentru un contract cu Academia de Rugby a celor de la Castres, ce tocmai câștigase titlul la seniori īn TOP 14. În Franta, progresele l-au promovat intai la echipa de U19 a Academiei, fiind trecut apoi la cea de U23, Nistor având contract până în 2016.

Următorul meci al naționalei la Cupa Mondială e pe 6 octombriei, contra Canadei. Stejarii au cedat cu Franța, 11-38, și Irlanda, 10-44.

Cupa Mondială de rugby 2015 din Anglia se remarcă și prin numărul mare de accidentări, până acum 15 jucători părăsind competiția după primele 19 meciuri, deși World Rugby făcuse o prioritate din importanța sănătății sportivilor înainte de începutul turneului, scrie AFP, citat de agerpres.ro.

O secvență simbolizează situația. Pe parcursul a patru minute (63-67), Țara Galilor a pierdut trei jucători în meciul de sâmbătă cu Anglia de pe Twickenham: Scott Williams (genunchi), Hallam Amos (umăr) și Liam Williams (comoție). Pentru primii doi Mondialul s-a încheiat. Liam Williams ar putea reveni destul de curând, dar până atunci va fi menajat în partida de joi cu Fiji.

15 jucători înlocuiți după 19 meciuri, la fel ca pe ansamblul celor 48 de meciuri ale Mondialului 2011 din Noua Zeelandă. Aceasta deși World Rugby a indicat pentru AFP că „procentul accidentărilor nu s-a schimbat din 2002”.

De vină ar fi duritatea și caracterul repetat al contactelor. „E un sport dur, practicat de adevărați atleți care sunt foarte mobili”, a subliniat Mike Catt, centrul englez la patru Cupe Mondiale, acum antrenor secund al XV-lui Trandafirului. „Jocul s-a schimbat cu adevărat mult față de vremea mea”, spune cel care a evoluat la nivel de club până în 2010.

Rugbyul nu mai este același. Potrivit World Rugby, după 1995 și apariția profesionismului, timpul de joc a explodat, ajungând, între 1997 și 2011, de la o medie de 20 de minute la mai bine de 35. Acum sunt nenumărate meciurile în care trece de 40 de minute.

Mai ales, structura meciurilor s-a schimbat. A scăzut mult numărul penalităților (-16%), al tușelor sau grămezilor (circa—35%). În schimb, a crescut spectaculos, cu 135%, numărul punctelor de întâlnire (moluri și grămezi deschise), unde contactele sunt mai aspre.

„E un rugby în care dimensiunea fizică a devenit primordială, în care toate naționalele sunt bine pregătite, nu doar cele mai bune patru sau cinci”, subliniază selecționerul Franței, Philippe Saint-Andre.

Selecționerul galez Warren Gatland se întreabă: „Nu știu dacă perioada de repaus de patru sau cinci zile între meciuri nu este prea scurtă”.

„Nu se poate imagina un sport care rănește, care traumatizează. Trebuie să fie un sport pe care să-l poată practica toți”, a indicat Bernard Lapasset, președintele World Rugby, înainte de startul Mondialului.

După Mondial, instanța supremă a jocului ar urma să ia în calcul o reformă în profunzime a regulilor, pentru a opri evoluția jocului, ce pare să fi ajuns la sfârșitul unui ciclu născut odată cu profesionismul. Rugbyul a devenit un sport de înfruntare în locul unuia de evitare.

AFP îi trece în revistă pe jucătorii deveniți indisponibili din cauza accidentărilor, cărora între timp li se adăugat și românul Ovidiu Tonița (deget).

Iată celelalte naționale cu jucători accidentați: Africa de Sud (1) — Jean de Villiers (maxilar); Anglia (1) — Billy Vunipola (genunchi); Australia (2) — Will Skelton (pectorali), Wycliff Palu (coapsă); Canada (2) — Liam Underwood (genunchi), Connor Braid (maxilar); Scoția (1) — Grant Gilchrist (coapsă); Fiji (2) — Waisea Nayacalevu (genunchi), Isei Colati (genunchi); Franța (1) — Yoann Huget (genunchi); Georgia (1) — Davit Kubriașvili (genunchi); Italia (1) — Andrea Masi (tendonul lui Ahile); Țara Galilor (3) — Cory Allen (coapsă), Scott Williams (genunchi), Hallam Amos (umăr).

Urmărește-ne pe Google News