Uși ferecate, geamuri sparte, mucegai, putregai, gheața ia-o de unde nu-i, lumină obscură, un brad care stă-n bătaie de joc în mijlocul celei care era altădată o suprafață de joc mitică. Tribunele, cândva gemând de lume, dezbrăcate de fani și triste. O pușcărie. Care nici măcar n-are curent. Deci nici căldură. Nici măcar apă potabilă.

”Parcul de Cultură și Sport 23 August“, care se întindea pe o suprafață de 60 de hectare, a fost inaugurat la 1 august 1953, pe locul pe care, înainte, era o groapă, fosta cariera pentru cărămizi, cu un lac în mijloc, unde se organizau târguri și se aduceau mașinării pentru distracții populare. Patinoarul, la început descoperit, s-a construit un în 1958. Bijuteria de atunci, acoperită ulterior, în 1972, care poartă, fără cinste, numele marelui om de hochei și de sport, Mihai Flamaropol, a revenit azi la stadiul de groapă. O ciclicitate dureroasă și absurdă.

”Am rămas la nivelul anilor 30”

Povestea începe prin 1934. Eduard Pană, fost secretar general al Federaţiei, unul dintre cei doi români din Hall of Fame: „Echipa naţională în care juca şi tatăl meu a fost invitată de finlandezi pentru un amical la Turku, unde tocmai se construise un patinoar. România a pierdut cu 4-1, dar a lasat o impresie frumoasă, iar nordicii au acceptat imediat propunerea antrenorului nostru, canadianul Bill Waters, de a veni la Bucureşti, pentru revanşă. La noi, exista tot un singur patinoar, Oteteleşeanu, în spatele Palatului Telefoanelor de pe Victoriei. Am învins cu 3-2 atunci. De ce vă spun toate astea? Au trecut 80 de ani, finlandezii sunt sus de tot, au peste 500 de patinoare, iar noi am rămas cam tot la nivelul anilor 30”. Sau mai jos! Naționala care prindea trei Olimpiade, 64, 68 și 80, care bătea SUA cu 5-4 la Mondialul grupa A, în 1977, agonizează prin al treilea eșalon, iar leagănul hocheiului românesc, patinoarul din Capitală, unde se jucau, demult, celebrele Steaua – Dinamo și, mai recent, Steaua – Miercurea Ciuc, a ajuns o ruină.

Datorii de 1.500 de lei la furnizori

Datoriile către Enel şi Apa Nova sunt de 1.500.000 de lei, federația, măcinată de eterne lupte intestine, e aproape falimentară. O bătrână sexagenară, îmbrăcată în șapte paltone, fără dinți, săraca, de la dârdâit, e paznicul patinoarului în care e încă sediul FRHG. Curent nu e, dar, recent, se fură de la un teren sintetic din apropiere. Miroase pestilențial. Unele grupuri sanitare fuseseră refăcute, dar se duce totul naiba. La fel ca mașinile de făcut gheața, care se uzează moral. Ce-am fost și ce-am ajuns! Se pierd generaţii de hochei şi de patinaj. Unii se antrenează în mall-uri, dar şi la ei e dificil că suprafeţele sunt mici.

Modernizat cu 22 de milioane de euro?

Licitația pentru construcția și modernizarea patinoarului a fost câștigată în luna septembrie a anului trecut de Astaldi și UTI Grup, care au avut o ofertă de 22 de milioane de euro. Potrivit proiectului Primăriei Capitalei, clădirea va adăposti o arenă sportivă ultramodernă, destinată organizării competiţiilor sportive pe gheaţă (patinaj artistic, patinaj viteză, hochei, curling), un centru multifuncţional spa, dotat cu săli de sport, bazine de înot, centru de escaladă, skate parc şi zone comerciale. Construcţia va avea o capacitate de 3.100 de locuri şi peste 120 de locuri de parcare De asemenea, acoperisul viitorului patinoar va fi pietonal. Primarul Sorin Oprescu declara că lucrările vor începe la sfârșitul anului trecut. Cum asta nu s-a întâmplat este cel mai probabil ca șantierul să fie deschis peste câteva luni. Potrivit municipalității, durata de execuție a proiectului este de 24 de luni.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News