• Compania Orgapic SRL, deținută de neamțul Clemens Tönnies, patron al clubului german de fotbal Schalke 04, a fost verificată de Fiscul ieșean, control încheiat la 21 iulie 2017.
  • În urma controlului, compania a fost obligată să achite impozite suplimentare, TVA suplimentar și a primit și o amendă!
  • Firma a contestat în instanță raportul întocmit de ANAF, iar procesul a început la Tribunalul Iași pe 6 decembrie 2018 și a ajuns în faza în care s-a finalizat efectuarea unei expertize de specialitate.
  • Încă nu a fost pronunțată o sentință în dosar. Următorul termen de judecată e pe 16 ianuarie, când se va reveni cu adresă către expert în vederea efectuării şi depunerii raportului de expertiză. Este ultimul termen acordat în acest sens.

Miliardarul Clemens Tönnies, presedintele CA al cunoscutului club german de fotbal Schalke 04, este în război cu Fiscul ieșean.

Conform unor documente obținute de site-ul dezvăluirea.ro, inspectorii de la Direcția Regională de Finanțe au verificat în 2017 compania Orgapic din Iași, deținută de afaceristul german, și care are ca obiect de activitate cultivarea orezului, a legumelor și plantelor producătoare de semințe oleaginoase. În urma verificărilor, societatea a fost obligată să achite impozite suplimentare către bugetul de stat.

Din verificările efectuate asupra documentelor financiar-contabile puse la dispoziție, respectiv a modului de înregistrare în contabilitate a veniturilor și a cheltuielilor care au stat la baza stabilirii profitului impozabil și a impozitului pe profit, echipa de inspecție fiscală a stabilit o diferență de bază impozabilă de 16.430.025 lei, din care s-a dedus pierderea fiscală de recuperat în sumă de 15.466.688 lei și, respectiv, un impozit pe profit suplimentar de 154.134 lei.

Concluzia raportul întocmit de Fisc:

În ceea ce privește TVA, suma pe care Orgapic trebuie să o achite suplimentar este de 4.986 de lei. De asemenea, Fiscul a amendat compania cu 12.000 de lei pentru neregulile descoperite.

Prin urmare, totalul sumei de achitat către statul român ar fi de 171.120 de lei (154.134 lei impozit suplimentar + 4.986 TVA suplimentar + amenda de 12.000 de lei). În euro, aproape 36.000.

Firma a plătit jumătate din valoarea amenzii și a contestat în instanță raportul întocmit de ANAF.

Procesul a început la Tribunalul Iași pe 6 decembrie 2018 și a ajuns în faza în care s-a finalizat efectuarea unei expertize de specialitate. Încă nu a fost pronunțată o sentință.

Orgapic SRL este doar una din companiile lui Tönnies și este înregistrată la Iași, într-un imobil din cartierul Păcurari. Societatea face afaceri în agricultură, exploatând câteva mii de hectare de teren în județul Iași. Asociații Orgapic SRL sunt Clemens Tönnies, Agro Solum SRL (înregistrată la aceeași adresă) și o companie germană controlată de același afacerist german, Tonnies Anlage-und Vermogensverwaltung GMBH.

Subvenții de milioane de euro de la stat pentru afacerile din agricultură

Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), anul trecut, SC Orgapic SRL a primit de la statul român o subvenție de 8,7 milioane de lei pentru faptul că a cultivat cereale bio pe cele 4.000 de hectare din județul Iași.

Pentru culturile agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) valoarea subvenţiei este de 293 de euro pentru fiecare hectar aflat în conversie pe an şi de 218 euro pentru fiecare hectar certificat pe an, arată Economica.net.

Orgapic a fost certificată de catre organismul de certificare Austria Bio Garantie GmbH pentru producția de grâu, orz, soia și mazăre ecologice. Toată soia produsă se vinde la export.

Firma are în arendă 7.000 de hectare în România

Înfiinţată în 2006, Orgapic îşi desfăşoară activitatea în domeniul agriculturii bio, având 7.000 de hectare luate în arendă în România, 4.000 în Iași și 3.000 în Botoșani. În România, Orgapic are 39 de angajaţi.

Libertatea a încercat să contacteze reprezentanții Orgapic, dar fie nu mai lucrau la firmă, cazul inginerului Radu Tudor, care ne-a precizat că nu mai lucrează de Orgapic de doi ani, fie numerele nu mai erau valabile. De asemenea, am contactat departamentul de presă de la Tonnies Group, însă nu am primit nici o reacție până la închiderea ediției.

S-a implicat de tânăr în industria cărnii

Născut în anul 1956 în Rheda, Westfalia, într-o familie cu şapte copii, Tönnies s-a implicat de tânăr în industria cărnii. Cel mai probabil, faptul că tatăl său a fost măcelar a contat în parcursul său pe piaţa de profil, cunoscând de timpuriu mersul lucrurilor în acest domeniu.

În prezent, compania sa Toennies Lebensmittel, unul dintre cei mai mari producători europeni de carne de porc și de vită, are o cifră de afaceri de aproximativ 8 miliarde de euro anual.

Avere de peste 1,6 miliarde de dolari

Tönnies e situat pe locul 1.349 în topul Forbes pe acest an, cu o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. Toennies Lebensmittel are peste 16.000 de angajați.

Fostul şef al lui Marica şi al lui Deac, dar și cel care l-a adus pe starul spaniol Raul la Schalke, e unul dintre prietenii cu care Ion Ţiriac vine la vânătoare la Balc.

Clemens Tonnies și Raul, imagine din 2012.

A avut probleme cu muncitorii

În 2013, ministrul muncii din Landul Nordrhein-Westfalen, Guntram Schneider, l-a acuzat pe președintele Consiliului de Administrație de la Schalke 04 că în cadrul firmei sale din industria cărnii exploatează muncitori, printre care și români. Ministrul anunțase că, în urma unei acțiuni speciale a inspectorilor din sectorul protecției muncii, s-a descoperit că firma lui Tonnies practica “salarii de înfometare și condiții precapitaliste”.

Acuzațiile sunt nefondate. Nu se face așa ceva. Datoria unui ministru este să se așeze la o masă cu liderul unui branșe și să îi comunice dacă are ceva de criticat. Suntem victimele unei campanii.

Clemens Tonnies, citat de finanzen.net:

“În ultimii ani nu am încasat nici măcar o amendă pentru încălcarea protecției muncii. Avem 1.500 de muncitori angajați cu salariul de 8,5 euro pe oră, plus indemnizații. Alți 3.400 de muncitori vin prin subcontractanți. Pentru ei garantăm asigurări sociale și salariu minim brut de 8 euro pentru fiecare muncitor”, spunea Clemens Tonnies.

Acuzat de rasism

În august, într-un forum organizat la Paderborn, Tönnies, acționar majoritat la Schalke 04 din 2001, a afirmat în fața a 1.600 de oameni: “Decât să mărim taxele pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, mai bine finanțăm 20 de centrale electrice în fiecare an în Africa. Și africanii nu o să mai taie copacii și nu o să mai toarne copii pe întuneric”. Președintele lui Schalke a cerut scuze ulterior.

Vreau o societate deschisă și diversă. Îmi pare rău pentru comentariul legat de numărul mare de copii din Africa. Ca lider al lui Schalke, susțin sută la sută valorile clubului nostru. Incluzând lupta contra rasismului, a discriminării, a excluderii. Ceea ce am spus a fost greșit, pripit, negândit.

Clement Tonnies:

Palmares Schalke

  • 7 titluri (1934, 1935, 1937, 1939, 1940, 1942, 1958)
  • 5 Cupe (1937, 1971–72, 2000–01, 2001–02, 2010–11)
  • Cupa Ligii (2005)
  • Supercupă (2011)
  • Cupa UEFA (1997)
  • Cupa Intertoto (2003, 2004)

 
 

Urmărește-ne pe Google News