Despăgubiri de 500.000 de euro
Printre clauze există şi prevederea prin care renta de 50.000 de euro anual şi restul beneficiilor să fie plătite şi în condiţiile în care lui Sandu i-ar fi retras la un moment dat titlul de preşedinte de onoare al forului.
“Naşu” are şi doi angajaţi, aleşi de el, care sunt plătiţi de FRF cu câte 25.000 de lei pe lună! Astfel, dacă Sandu n-ar mai fi preşedinte de onoare al federaţiei, tot ar beneficia de un întreg etaj în Casa mai sus nu sunt cele mai caraghioase clauze.
Contractul prevede alte trei clauze prin care FRF e pasibilă de despăgubiri a câte 500.000 de euro dacă sunt încălcate (confidenţialitatea contractului, obligaţia de a-l propune din nou, anul viitor, pe Mircea Sandu la funcţia de membru în CEx al UEFA şi obligaţia de a se achita la timp de toate clauzele).
Gino Iorgulescu şi-a dat girul
Spre exemplu, dacă mâine apare un nou telefon de fiţe şi Mircea Sandu şi-l doreşte, e suficient să-l solicite FRF-ului. Bineînţeles, cu minute şi net “fără număr”. În cazul în care nu-l primeşte, federaţia e bună de plată: 500.000 de euro penalizare! Gino Iorgulescu, preşedintele LPF, este cel care a semnat şi validat contractul, în data de 5 martie, în calitatea sa de vicepreşedinte al FRF. Gino a recunoscut autenticitatea actului printr-un comunicat, dar se spală pe mâini de orice răspundere: “A fost decizia luată de CEx, eu doar am semnat, pentru că eram delegat să semnez. Nu ştiam propunerile anterior şedinţei CEx, iar totul a fost aprobat cu 10 voturi pentru şi trei abţineri. N-a votat nimeni împotrivă”, s-a “scuzat” preşedintele LPF.
S-a înţeles cu Burleanu?
O clauză interesantă ar fi lovit de nulitate actul votat de CEx în data de 5 martie. Şi anume, lui Mircea Sandu i se aprobase o rentă viageră de 75.000 de euro net pe an, fără ca membrii CEx să ştie că, fără aprobarea Adunării Generale, nu pot acorda mai mult de 50.000 de euro.
A doua zi, pe 6 martie, Răzvan Burleanu, care se afla în prima zi de mandat ca preşedinte al FRF, i-a micşorat renta la 50.000 de euro, astfel încât Comitetul Executiv să poată aproba actul fără ştiinţa membrilor Adunării Generale. Pe 6 martie, Burleanu a lăsat să se înţeleagă că l-a convins pe Mircea Sandu să-şi diminueze renta viageră, dar n-a menţionat alte clauze. Membrii Adunării Generale au aflat clauzele din contract abia la întrunirea din luna iunie.
13 persoane au votat în CEx
Ei sunt “groparii” fotbalului românesc care au participat la CEx-ul în care s-a aprobat renta viageră a lui Mircea Sandu, cu 10 voturi pro şi trei abţineri: Gino Iorgulescu (vicepreşedinte FRF), Octavian Goga (vicepreşedinte FRF), Ioan Horoba (reprezentant cluburi Liga 1), Valeriu Argăseală (reprezentant cluburi Liga 1), Ştefan Stana (reprezentant cluburi Liga a 2-a), Auraş Braşoveanu (reprezentant cluburi Liga a 3-a), Marius Burcă (reprezentant cluburi Liga a 3-a), Alexa Krenek (reprezentant cluburi Liga a 3-a), Cristian Vornicu (reprezentant fotbal în sală), Cătălin Cighir (reprezentantul cluburilor de copii şi juniori), Alin Cioban (reprezentantul cluburilor de fotbal feminin), Alexandru Deaconu (preşedinte CCA), Emilian Hulubei (preşedinte AFAN). Mircea Sandu n-a votat.