”Din 19 iulie port echipamentul acesta şi nu mi s-a stricat nimic. Au fost sportivi care au avut câte un accident şi le-am adus din ţară echipament de schimb identic. Sportivii nu au venit la mine să se plângă de echipament, ştiu din media că există suspiciuni că echipamentul e contrafăcut. Originale sau nu, materialul este bun, am înlocuit unde a fost nevoie. Ştiu numele firmei (n.r care a câştigat licitaţia), nu ştiu despre legăturile care se vehiculează, totul s-a făcut conform legii”, a declarat Alexandru Epura, pentru MEDIAFAX.
ACTUALIZARE. Conform gsp.ro. compania Pax Creative, care a livrat echipamentul oficial pentru Rio 2016 a fost fondată de doi dintre oamenii din fruntea COSR: fostul președinte Octavian Morariu, acum membru CIO, și secretarul general Ioan Dobrescu, cel care a anunțat înainte de Rio că se va retrage. ”Da, în 2009, eu și domnul Morariu am fondat firma Optimal, care după aia s-a numit Pax Creative, prin care am luat franciza Asics de la Franco Arese, fostul președinte al Federației Europene de Atletism”, a spus azi Ioan Dobrescu, pentru Gazetă.
”În 2010, ne-am dat seama că nu e atît de simplu să introduci un echipament pe piața aceasta și am ieșit definitiv din firmă fiindcă nu eram pe profit”, a continuat Dobrescu. ”Eu nu am avut nici o treabă cu partea executivă. Mihaela Knopf se ocupa de business. Din 2010 nu am mai avut nici o treabă cu firma. Nu am nimic de ascuns și nu mi se poate imputa mie ce face acum firma”, a mai precizat Dobrescu.
Poliția a ridicat miercuri nu doar documente, ci și mostre de echipament. Surse din COSR susțin că semnătura lui Dobrescu, dar și a altor oameni din instituție, se află pe contractul cu Pax Creative pentru Rio. Treninguri și tricouri au fost luate de la COSR și din depozitul de la Dobroești al firmei Pax Creative. ”Anchetatorii vizează în primul rînd să afle dacă echipamentul este contrafăcut, de unde a fost adus din Italia și de la ce firmă”, susțin surse judiciare.
Din 2010 și pînă în prezent Pax Creative a avut cu COSR 10 contracte vizibile în SEAP, sistemul electronic de achiziții publice, în valoare totală de 370.000 de euro.
Potrivit ProSport, afacerea actuală ar fi fost intermediată de Pax Creative Sports SRL, iar potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma a fost înfiinţată în 2009 de Octavian Morariu şi de Ioan Dobrescu, cei doi retrăgându-se însă din acţionariat la patru luni de la înfiinţare! Iniţial firma s-a numit Optimal şi avea ca obiect de activitate comerţul cu echipamente sportive, iar ulterior, în martie 2010, după ce Morariu şi Dobrescu şi-au vândut acţiunile, numele firmei a fost schimbat în Pax. Noua-veche firmă şi-a păstrat însă în continuare, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, obiectul de activitate. ProSport a descoperit, potrivit Oficiului Registrului Comerţului, că Pax Creative Sports SRL este continuatoarea firmei Optimal Activ Sports fondată în decembrie 2009 de Octavian Morariu, fost preşedinte al COSR – actual membru al Comitetului Internaţional Olimpic, dar şi de actualul secretar general Ioan Dobrescu, aflat în aceeaşi funcţie şi în mandatul lui Morariu, dar şi de când şefia COSR a fost preluată de Alin Petrache. În acţionariat, în afara celor doi, se mai aflau la acea dată Mihaela Knopf, Petru Octavian Alexandrescu, Ioana Smaranda Burloiu şi Narcisa Alexandrescu.
––-
Percheziţii, vineri, la firma care a furnizat echipamentul sportivilor români de la Jocurile Olimpice, acestea fiind, conform Poliţiei, ”susceptibile de contrafacere”, iar de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) au fost ridicate documente!
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Române au efectuat percheziţii la o firmă bănuită de comerţ cu articole sportive contrafăcute. Totodată, Poliţia a ridicat şi echipament sportiv de la sediul COSR.
„Din primele cercetări a rezultat că firma în cauză ar fi încheiat şi derulat relaţii contractuale cu autorităţi contractante din domeniul activităţilor sportive, furnizând echipamente sportive susceptibile a fi contrafăcute”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis Agerpres.
Poliţiştii au efectuat trei percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la sediul social şi la punctele de lucru ale societăţii comerciale specializate în comerţ cu articole sportive. Potrivit unor surse judiciare citate de news.ro, este vorba de firma Pax Creative Sports.
De la COSR au fost ridicate copii ale contractelor de achizitii, precum copii dupa caietele de sarcini ale licitaţiilor de echipament sportiv, potrivit unor surse judiciare.
Cercetările sunt continuate pentru comiterea infracţiunilor de contrafacere a unei mărci şi punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
Firma Pax Creative Sports a fost înfiinţată în 2010 şi are ca obiect principal de activitate „comerţul cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei”. Firma are doi asociaţi, Viorel Andreesu şi Ion Zamfirescu, iar administrator este Ion Zamfirescu.
Conform ziuaneww.ro, initial, oficialii COSR au anunțat ca delegația României va beneficia de un echipament de prezentare complet marca Kappa (treininguri oficiale, tricouri și bluze), dar când s-a ajuns la Rio s-a constatat că echipamentul era etichetat cu numele unei alte firme- Sol’s Europe din Franta. Practic, Romania s-a prezentat la Jocurile Olimpoice de vara cu un echipament contrafăcut, adică de la un producător de promoționale, la prețuri simbolice, dar pentru care s-a plătit un preț enorm, adică de firma recunoscuta international.
Pentru set complet de prezentare, COSR ar fi decontat 800 de euro, dar, in realitate, a costat cel mult 100 de euro. Întreaga afacere a fost intermediată de catre firma Pax Creative Sports SRL.
ZIUAnews susține că pe data de 20 aprilie 2016, pe site-ul SEAP s-a postat anuntul de licitațieprin care COSR anunța licitația pentru contractul cadru de ”furnizare Echipament sportiv (îmbrăcăminte sport, încălțaminte sport, rucsaci, genți) pentru membrii Delegației Olimpice de vara RIO 2016″. Durata acordului cadru menționată în anunt era de 3 luni, iar valoarea contractului de 571.200 de lei, fără TVA, adică circa 127.000 de euro.
Practic, trebuiau achiziționate 168 de seturi de ”echipament sportiv (îmbrăcăminte sport, încălțăminte sport, genți) pentru membrii Delegației Olimpice la Jocurile Olimpice de vară RIO 2016, conținând elementele descrise în caietul de sarcini. Produsele trebuie să aiba o cromatică uni sau în combinații de culori, cu condiția asortării acestora astfel încât să creeze o imagine estetică reprezentativă, unitară pentru delegația oficială a României”.
Citiți și
Jocurile Olimpice. Două zile de rezultate slabe și de bâlbe. Echipament rupt, costume lipsă, invitații uitate și însoțitori-surpriză! ”Asta ne e valoarea!” | EXCLUSIV