În condițiile în care nu se bucură de sprijinul pe care l-ar merita din partea statului – pârtia de la Sinaia e în ruine -, echipajul feminin de două persoane al României a ocupat locul 9 la Campionatul Mondial ce se desfășoară la Winterberg (Germania). Maria Constantin și Andreea Grecu promit să-și amelioreze performanțele, fiind foarte tinere. Rămâne ca și bobul cu care concurează să fie schimbat cu unul nou și performant.
Pregătite de Paul Neagu, cele două sportive legitimate la Clubul Orășenesc Sinaia au ocupat locul 9, fiind cronometrate pe cele patru manșe în 3 minute, 49 de secunde și 27 de sutimi. Ele au avut o întârziere de sub 3 secunde (2,80) față de echipajul câștigător al SUA (Elana Meyers Taylor, Cherrelle Garrett) – pe locurile 2-3 s-au clasat două echipaje ale Germaniei, la 0,43, respectiv 1,06 secunde. În urma bobului nostru au terminat alte opt reprezentând țări cu tradiție, dar mai ales cu o susținere financiară importantă (Germania, Austria, Rusia, Marea Britanie, Olanda și Belgia).
Rezultatul obținut de sportivele noastre este remarcabil din mai multe motive. În primul rând, ele sunt foarte tinere – pilotul Maria Constantin va împlini 24 de ani pe 28 august, iar frânarul Andreea Grecu a făcut 21 de ani pe 10 ianuarie -, ceea ce înseamnă că mai au încă timp să capete mai multă experiență, să-și amelioreze tehnica de concurs și să acumuleze forță.
În al doilea rând, echipajul României nu beneficiază de un bob nou, competitiv. Cel pe care au concurat și iarna aceasta, până la Mondiale, este un model 2004, an de fabricație 2010 – firma care îl producea a dat faliment între timp. La Winterberg, vineri și astăzi, Maria și Andreea au folosit un bob oferit de către federația germană, al lor fiind avariat la Altenberg, unde s-au răsturnat cu el. Lor le-a luat ceva timp să se obișnuiască cu el, însă au fost încântate de acesta. ”Diferența între cel de acum și cel vechi este ca între Porsche și Trabant”, ne-a mărturisit Maria Constantin. Din păcate, româncele nu vor putea folosi acest bob și în sezonul viitor. Așadar, ele au nevoie de un alt bob, competitiv.
În al treilea rând, Maria și Andreea se pregătesc pe unde pot, prin Europa, pârtia de la Sinaia, altădată un motiv de mândrie pentru sporturile de iarnă de la noi, fiind impracticabilă… Cele două sportive nu pot merge la etapele de Cupă Mondială din America, din cauze financiare, mulțumindu-se cu participări la Cupa Europei. Altfel spus, ele nu beneficiază de un program optim de pregătire ca al concurentelor cu care s-au înfruntat la Campionatul Mondial.
În al patrulea rând, cele două sportive nu trăiesc din ”datul” cu bobul. Studente fiind, sunt nevoite să muncească pentru a-și câștiga existența în perioada extracompetițională. Ceea ce nu se întâmplă în cazul adversarelor pe care le-au avut la Campionatul Mondial. În plus, când nu e sezon, Maria și Andreea participă la competiții atletice – ele fac pregătire fizică în restul anului pentru a fi în formă iarna, la competiții.
Așadar, cele două fete par apărute din senin în top-ul mondial, însă rezultatele lor sunt rodul muncii pe care o depun, o trudă mai puțin vizibilă într-o țară ca a noastră, unde există împărțirea nedreaptă în fotbal și ”alte sporturi”, rodul încrederii și sprijinului pe care l-au primit din partea antrenorului Paul Neagu.
În iarna aceasta, Maria și Andreea au câștigat Cupa Europei și s-au clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial de bob juniori.