Libertatea: Este o surpriză că naţionala Ghanei a ajuns în “sferturi”?
Petre Gavrilă: Poate părea o surpriză pentru unii, dar ghanezii au nişte calităţi care-i recomandă. Sunt de patru ori câştigători ai Cupei Africii, iar în 2009, cu naţionala Under 20, au obţinut titlul mondial. Mulţi din acei jucători se regăsesc acum în prima reprezentativă.

Care este obiectivul lor la acest Mondial?
Chiar săptămâna trecută am vorbit cu o persoană din stafful lor şi mi-a spus că au ca obiectiv calificarea în semifinale. Dacă ajung acolo, ar fi cea mai mare performanţă obţinută de o ţară africană la o asemenea competiţie, aşa că vor da totul pe teren în jocul cu Uruguay.

Selecţia, direct de pe plajă

Cum sunt ghanezii ca fotbalişti?
Sunt talentaţi, dar au unele probleme la organizarea jocului. Punctele lor forte le reprezintă tehnica şi viteza, care se datorează muşchilor alungiţi de la picioa- re, aşa-numita fibră albă.

Aţi avut probleme cu selecţia, în perioada în care aţi activat acolo?

Păi, selecţia o făceam direct de pe plajă. Le place la nebunie să joace fotbal în nisip, iar eu mă duceam direct pe plajă să văd ce puteam alege. Dacă, însă, îi puneam să joace fundaşi, începeau să plângă. Pur şi simplu toţi voiau să fie atacanţi. La naţională am avut jucători valoroşi, ca Abedy Pele, Yeboah sau Kuffour, dar cu mare personalitate. Acum, fotbaliştii ghanezi nu sunt aşa de cunoscuţi şi, poate, din acest motiv au mai mult succes, pentru că pun miză pe forţa grupului.

Odinioară, se pretindeau mai tineri decât sunt…

Eu îi ştiam după fizionomie. Dar nu mai sunt triburile de altădată. În ultimii ani, nu s-au mai practicat astfel de trucuri. În orice caz, acum cluburile din Europa îi cumpără de la vârste foarte fragede şi nu mai are sens o falsificare a vârstei.

Are jucători în toată Europa

Prin mâna lui Petre Gavrilă au trecut sute de jucători ghanezi. „În următoarea perioadă, mai vin în România şase jucători din Ghana”, ne-a destăinuit tehicianul. Printre cei mai cunoscuţi fotbalişti din această ţară africană care au evoluat la echipe din România au fost regretatul portar Dossey (FC Braşov) şi jucătorii Nelson (Dinamo) sau Benson (Sportul). Ultimul activează acum în Elveţia. Cel mai valoros ghanez sosit în ţara noastră, dar care a „explodat” în vestul Europei a fost Nyarko, fotbalist care, după ce a plecat de la Sportul, a activat la Everton, AS Monaco şi PSG!

Femeile se ţin după ei

Petre Gavrilă a dezvăluit şi cum se comportau jucătorii ghanezi în cantonamente. „Ca oameni, sunt mai libertini, dar nu din cauza alcoolului, că nu prea pun gura pe el. Cu fetele erau ceva probleme, dar mai mult pentru că ele se ţineau după jucători, nu invers. Totuşi, având în lot numeroşi fotbalişti care activau în Europa, se obişnuiseră şi cu rigorile stricte ale cantonamentelor”, ne-a spus Gavrilă.

Are şcoală de fotbal la Buşteni

Şcoala de fotbal „Caraimanul Euro-Africa”, a cărei echipă activează în prima ligă a fotbalului prahovean, a fost înfiinţată de Petre Gavrilă imediat după 1989, fiind prima de acest gen din ţară. Actualmente, în prima ligă a fotbalului românesc figurează cinci fotbalişti formaţi la Buşteni: Strătilă (Astra), I. Voicu (FC Braşov), Curtean (FC Timişoara), Vagner (Gloria Bistriţa) şi portarul ghanez Raimond Fenny (Gaz Metan Mediaş). Cel mai important nume pentru Liga I este al regretatului goalkeeper ghanez Ibrahim Dossey.

 
 

Urmărește-ne pe Google News