Campionatul Mondial din SUA a marcat un eveniment inedit din viaţa scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez. Naţionala ţării sale, în rîndurile căreia evoluau Valderamma, Asprilla şi Rincon, evoluase senzaţional în preliminariile din America de Sud, atingînd apogeul după o victorie în deplasare cu 5-0 împotriva Argentinei lui Batistuta. Parcursul excepţional al Columbiei l-a determinat pe marele Pele să o indice drept favorita turneului final.
Pariu cu medicul preşedintelui
Nu numai Pele a fost impresionat de forţa sud-americanilor, ci şi scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez. ”Fusesem sedus. Cine ar fi putut opri dansul Columbiei la Mondial?”, rememora mai tîrziu cel poreclit ”Gabo”.
Forţa naţionalei Columbiei a reprezentat motivul pentru care Marquez a acceptat un pariu inedit. În primăvara lui 1994, el a pariat cu medicul preşedintelui chilian Salvador Allende, Danilo Bartulin, că echipa sud-americană va cîştiga Campionatul Mondial. Miza? Mercedesul său.
Visul spulberat
Pe 18 iunie, la „Rose Bowl”, Columbia întîlnea România lui Hagi şi Răducioiu. ”Bolta” Regelui peste Cordoba şi dubla lui Răducioiu, după assist-urile aceluiaşi Hagi au fost decisive şi naţionala lui Iordănescu învingea Columbia cu 3-1.
A fost începutul sfîrşitului pentru sud-americani. Aceştia au fost învinşi şi de SUA cu 2-1, într-o partidă în care fundaşul Escobar a înscris un autogol. A fost motivul pentru care acesta a fost asasinat de şefii Cartelului Drogurilor de la Medellin. Victoria cu 2-0 împotriva Elveţiei nu a mai contat în clasamentul grupei. Columbia încheia grupa pe ultimul loc, cu 3 puncte şi părăsea competiţia.
Cine a fost Gabriel Garcia Marquez
Cel mai valoros scriitor columbian, Gabriel Garcia Marquez a dat lovitura cu romanul ”Un veac de singurătate”, publicat în 1967, tradus în 37 de limbi şi vîndut în peste 30 de milioane de exemplare. A fost romanul care i-a adus celebritatea lui Marquez în lumea întreagă. Pentru acest roman şi pentru ”Toamna patriarhului” (1975) el a primit Premiul Nobel pentru literatură în 1982. Alte romane celebre sunt ”Dragostea în vremea holerei” (1985), ”Generalul în labirintul său (1989) şi ”Ştiri despre o răpire” (1996). Marque a murit în primăvara acestui an. Externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, el a murit la Mexico City nouă zile mai tîrziu, după ce boala de care suferea de mult timp, cancerul limfatic, a recidivat.