In cele ce urmeaza, inginerul Iuliu Ciura se va referi atat la aspectele de ordin social si economic generate de jocul de fotbal, cat si la modul in care vede viitorul acestui sport la noi in tara. Observatiile si constatarile facute atat din exteriorul, cat si din interiorul acestei activitati l-au condus la urmatoarele concluzii:
Cu toate ca sunt pasionati si entuziasti, exista o mare lipsa de profesionalism la nivelul conducatorilor si organizatorilor, ceea ce duce la un grad de populare a stadioanelor foarte scazut, ceea ce duce la jocuri slabe, ceea ce duce la o subevaluare a cotei fiecarui jucator. Ideea ca daca echipa joaca bine atunci vine lume la stadion este total gresita si neproductiva. In strainatate toate stadioanele sunt pline, indiferent de locul pe care il ocupa acea echipa in clasament si indiferent cu cine joaca pentru ca spectacolul din tribune este si el destul de interesant, iar sarcina crearii lui revine conducatorilor clubului.
Publicatiile sportive se vand bine in toata tara, iar cota de audienta a emisiunilor sportive este foarte mare.
Multi conducatori de cluburi care sunt oameni de afaceri, in momentul in care au dificultati financiare, vand cei mai buni jucatori si apoi parasesc clubul, iar FRF nu le face nimic pentru ca nu are atributii in acest sens (de ce nu are?). De asemenea, cluburile care apartin unor fabrici urmeaza in mod identic viata acelor fabrici, multe dintre ele ajungand falimentare (zone miniere, uzine mecanice etc.), ramanand astfel in paragina multe baze sportive.
Multi conducatori de cluburi apeleaza la consiliile locale si judetene pentru sprijin financiar. Aceste demersuri nu pot rezolva problemele decat pe perioade scurte, iar in cazul in care nici aceste consilii nu vor mai avea bani, atunci multe cluburi se vor desfiinta (de fapt acest fenomen este in derulare).
Datorita faptului ca multe cluburi se desfiinteaza, multi copii talentati se pierd, fiind obligati sa renunte la activitatea de performanta, efectul acestui lucru fiind o scadere a bazei de selectie la nivelul intregii tari. Aproape toti marii fotbalisti s-au nascut in mici orase sau la tara, pornind in fotbal de la acele mici echipe locale, echipe care astazi au mari probleme si trebuie ajutate astfel incat acestea sa devina prin fotbal un fel de oglinda a economiei locale, stimuland-o in acest sens. De asemenea, daca un jucator de la o astfel de echipa ajunge la echipa nationala, atunci FRF ar trebui sa recompenseze acea mica echipa. Prin planul pe care il propun, toate aceste deficiente se vor elimina. Datorita potentialului pe care tara noastra il are in domeniul fotbalului si datorita audientei de care se bucura acest sport in randul publicului, cat si pentru a mari gradul de depistare si promovare a talentelor si pentru a generaliza la nivelul intregii tari eficienta economica, se impune crearea unei industrii a fotbalului si a sportului.
Sistemul este bine organizat si functioneaza de multa vreme, de asemenea si infrastructura se pliaza pe acest sistem astfel incat, printr-o noua abordare, este cu siguranta posibila o marire a performantelor sportive si crearea unei supereficiente economice la nivelul intregii tari astfel incat fotbalul sa devina unul din marii contribuabili.
Din pacate, lucrurile stau foarte prost la nivel de cluburi, iar aceasta se datoreaza in mare parte si FRF, ale carei atributii in momentul de fata sunt mult mai apropiate de domeniul fiscal decat de acela al crearii si elaborarii de programe de stopare a declinului in care se afla majoritatea cluburilor din tara.
(Continuarea in numarul de maine)

 
 

Urmărește-ne pe Google News