Ilie Năstase
Din această ultimă categorie face parte Ilie Năstase. La sfârșitul săptămânii trecute, fostul mare tenismen a anunțat că pe 26 mai va candida pentru un post de europarlamentar din partea UNPR. Asta după ce, în 2016, afirma că va renunța la cariera politică, dezamăgit fiind de cele văzute și auzite în funcția de senator.
„Scandalurile între politicieni şi dintre partide mă deranjează foarte mult. Eu am intrat în politică ca să învăţ ceva bun, dar nu am învăţat nimic. Nu mă regăsesc printre aceşti oameni, şi nici ei printre mine. Îmi termin mandatul şi rămân un simplu cetăţean.
Dacă aş avea puterea, le-aş interzice partidelor să folosească drapelul României. Pentru că nu merită, ei nu reprezintă România, ci ei se reprezintă pe ei. Ei se iubesc pe ei şi contractele pe care le fac. În politică trebuie să minţi foarte mult. În sport e altfel: fie câştigi, fie pierzi”, a declarat „Nasty” la vremea respectivă.
Prima aventură politică a lui Ilie Năstase s-a consumat în 1996, când a candidat la postul de primar al municipiului București din partea PDSR. La alegerile parțiale din 25 mai 2014, Ilie Năstase a fost ales senator din partea Partidului Conservator. În iulie 2015, Ilie Năstase s-a înscris în UNPR.
Anghel Iordănescu
Cel desemnat „antrenorul român al secolului XX” va candida pe 26 mai, alături de Ilie Năstase, pentru un post de europarlamentar din partea UNPR. Anghel Iordănescu a devenit senator în 2008, din partea PSD, partid pe care l-a părăsit în 2009, când a susținut candidatura lui Traian Băsescu la funcția de președinte al României. Ulterior, s-a înscris în UNPR.
Gabi Szabo
Fosta atletă, campioană olimpică, mondială și europeană, a intrat în politică în 2013, când a fost numită consilier al ministrului Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu. Un an mai târziu, a preluat portofoliul amintit, dar a suferit un eșec la alegerile parțiale din mai, când a ratat intrarea în Camera Deputaților din partea PSD Ilfov.
Helmuth Duckadam
Portarul celebru pentru cele patru lovituri de departajare apărate în finala Cupei Campionilor din 1986 (Barcelona – Steaua 0-2) a avut infinit mai puțin succes ca membru de partid. În 2004, Helmuth Duckadam s-a înscris în Partidul Noua Generație, înființat și condus de Gigi Becali, patronul Stelei. „Helmi” a ajuns chiar și vicepreședinte al grupării, a candidat fără succes la alegerile parlamentare din 2008, iar cariera lui politică s-a încheiat odată cu dispariția PNG.
Corina Ungureanu
Dubla campioană mondială și europeană la gimnastică a intrat în politică în 2010, când a fost aleasă membru în Biroul Politic Permanent al UNPR Prahova. Patru ani mai târziu, după o scurtă perioadă petrecută ca membru PSD și consilier al primarului din Ploiești, a candidat ca independentă la alegerile europarlamentare, dar nu a avut succes. Dezamăgită, Corina Ungureanu s-a înscris imediat în PNL, declarându-se convinsă că „în PNL mi-e locul. E singura echipă în care am încredere”.
Mihai Leu
Primul campion mondial la profesioniști din istoria boxului românesc a intrat în politică în 2002, când s-a înscris în Partidul Conservator. După ce a candidat fără succes la alegerile europarlamentare din noiembrie 2007 și la cele pentru postul de primar al Hunedoarei din 2008, s-a înscris în PSD, încercând în zadar să obțină un post de senator la alegerile parlamentare din 2008. În 2016 s-a înscris în Partidul Mișcarea Populară, dar nu a reușit să intre în Senat nici la alegerile parlamentare de la sfârșitul acelui an.
Ruxandra Dragomir
Fostul număr 15 WTA a debutat în politică în 2013, fiind pentru o scurtă perioadă chiar și președinte interimar al Organizației de Femei a Partidului Mișcarea Populară. Ruxandra Dragomir s-a remarcat prin desele apariții alături de Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării, pe care a susținut-o vehement mult timp, în ciuda acuzațiilor de corupție finalizate cu o condamnare la închisoare cu executare.
Poate te interesează și Alianță pe față între Suedia și Norvegia. Selecționerii Janne Andersson și Lars Lagerbäck au făcut blat 1-1 la FIFA 2019 | VIDEO