Doctorul era un fumător înrăit. „Suda” țigară de la țigară. O făcea și când dădea interviuri. În locurile în care nu putea să tragă în piept, se obișnuise să mănânce pachete întregi de semințe. Tăia gâtul unei sticle de plastic și strângea acolo cojile de semințe. Să nu facă mizerie. Și să încerce să scape de viciu. Clișeu dureros de adevărat, tutunul dăunează grav sănătății.

„Pompi” a ieșit din prim-planul fotbalul românesc în luna mai a anului 2016, când, revoltat că n-a încasat întreaga primă de calificare la Campionatul European din Franța 2016, a făcut public scandal.

A fost alungat de la federație, fiind considerat un apropiat de fosta conducere, fără să se țină cont că a activat o viață în slujba tricolorilor. De trei ani, doctorul activează în anonimat, încercând să organizeze opoziția la actuala conducere a FRF. L-a susținut puternic, în campania electorală, pe Ionuț Lupescu, la alegerile din 2018.

Procese cu FRF

Îndepărtat de la FRF de conducerea care face legea și în prezent la „Casa Fotbalului”, Pompiliu Popescu luptă cu Răzvan Burleanu și cu Gabriel Bodescu, primii doi oameni din organigrama federației.

De pe urma conflictului cu capii instituției s-a ales cu litigii în instanțele civile. La unul dintre procese, Pompiliu Popescu l-a citat, în calitate de martor, pe fostul selecționer Anghel Iordănescu, de care s-a considerat trădat, în momentul ieșirii din fotbal.

Consultă în Bucureștii Noi

„Pompi” și-a continuat activitatea la clinica situată pe Șoseaua Chitilei din cartierul Bucureștii Noi. Pragul clinicii „Medasso”, unitate medicală înfiiințată în 2000, a fost călcat de sportivi din diferite ramuri, nu doar de către fotbaliști. Jucătoarele de tenis Monica Niculescu și Mihaela Buzărnescu au recunoscut că i-au cerut expertiza reputatului doctor.

A schimbat 8 selecționeri

Pompiliu Popescu a lucrat mai bine de un sfert de veac la echipa națională. A venit în 1990 la federație, activând neîntrerupt până în 2016. A schimbat opt selecționeri: Emeric Ienei, Gheorghe Constantin, Constantin Rădulescu, Cornel Dinu, Anghel Iordănescu, Victor Pițurcă, Loți Bölöni și Răzvan Lucescu. Pe unii dintre aceștia, i-a „prins” de mai multe ori.

L-a oblojit pe Hagi, în 1994

Cu jucătorii naționalei, medicul s-a înțeles cel mai bine. Le-a fost nu doar doctor, ci și confident. De liderii Gică Hagi și Gică Popescu s-a atașat pe viață. Pe durata CM din SUA, de picioarele lui Hagi a avut grijă ca de ochii din cap.

„Nu căldura mi-a dat de furcă în America, ci genunchiul. Pe toată durata Mondialului din 1994, am jucat strângând din dinți, pentru că mi-a curs lichid din genunchi la fiecare meci. O blestemată de operație pentru eliminarea unui chist sinovial, suferită în România, înainte de turneul final, nu s-a prins. Se desfăcea mereu când jucam, iar lichidul curgea nestingherit. Din acest motiv am purtat o fașă la toate partidele. După fiecare meci, țineam gheață la picior, pentru că se și umfla. Îl zăpăcisem și pe doctorul Pompiliu Popescu în America. Misiunea lui, în afară de celelalte probleme medicale de la lot, era să aibă grijă de genunchiul meu”, recunoștea „Regele”.

Impresionante sunt și imaginile în care medicul îi dă cu ciocănelul peste glezna umflată regretatului Mișa Klein, în vestiar, la un meci al naționalei.

La povești, în cameră

Pompiliu Popescu s-a simțit apreciat de către tricolori. „De fapt, toţi jucătorii mă iubeau. Au avut încredere totală în mine, lucram zi şi noapte pentru ei. I-am respectat şi i-am preţuit ca adevărate valori umane. Uşa camerei mele era mereu deschisă, iar băieţii se strângeau la mine, la poveşti. Mă considerau prietenul lor, îmi dezvăluiau multe secrete. Niciodată însă nu transpirau discuţiile noastre. Nici Iordănescu, nici Ţiţi Dumitriu nu m-au întrebat vreodată de ce se adunau jucătorii la mine în cameră. Ritualul devenise parte asumată din program”, povestea medicul, într-un interviu pentru Libertatea, luat în vara anului 2014, la 20 de ani de la momentul America. Puteam fi ușor campioni mondial, considera doctorul, cu același prilej.

Libertatea a încercat să discute cu „Dochi”. Deși a văzut mesajele de pe whatsapp, medicul a refuzat să discute subiectul.

Salvatorul lui nea Vanea

Pompiliu Popescu nu se ocupa doar de sănătatea fotbaliştilor. În calitate de medic al naţionalei, a sărit de câte ori a fost nevoie şi în ajutorul jurnaliştilor. „În America, l-am ajutat şi pe regretatul Ioan Chirilă, care suferise o criză cardiacă. L-am dus la spital şi şi-a revenit”, şi-a amintit „Dochi”, în interviul din 2014. Fostul mare cronicar sportiv a mai trăit cinci ani de la acel episod, s-a stins pe 21 noiembrie 1999, la vârsta de 74 de ani.


Pompiliu Popescu, alături de Ion Crăciunescu și de Gică Popescu

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

 
 

Urmărește-ne pe Google News