Meciurile Rusia – Spania (5-4) și Croația – Danemarca (4-3), ambele decise după loviturile de departajare, ne-au reamintit de eliminările tricolorilor de la CM 90 și CM 94, după loteria penaltyurilor.

Silviu Lung, la o palmă de fericire în 1990

La Coppa del Mondo, România a jucat în optimi cu Irlanda. După 120 de minute scorul a fost egal, 0-0, iar speranțele noastre de a ne califica, în premieră, în sferturi stăteau în Silviu Lung, 33 de ani, la vremea aceea.

Fostul mare portar al Craiovei Maxima nu a apărat însă nicio lovitură din cele cinci executate de irlandezi. ”Păsărilă” a fost foarte aproape să-i scoată șutul lui Cascarino, la 4-3 pentru România. În rest, Lung s-a aruncat numai pe invers. În schimb, legendarul Pat Bonner i-a parat execuția lui Daniel Timofte și ne-a trimis acasă, după ce în grupă învinsesem URSS (2-0) și remizasem cu Argentina lui Maradona (1-1).

CM 1990, optimi

România – Irlanda 0-0 (4-5, după lovituri de departajare)

Penaltyuri: 1-0 Hagi  (gol), 1-1 Sheedy (gol), 2-1 Lupu (gol),  2-2 Houghton (gol), 3-2 I. Rotariu (gol), 3-3 Townsend (gol), 4-3 Lupescu (gol), 4-4 Cascarino (gol), 4-4 D. Timofte (a apărat Bonner), 4-5 OLeary (gol).

Silviu Lung senior a fost învins de la punctul cu var și în meciul cu Spania, 1-1, de la Euro 1984 din Franța. Francisco Carrasco l-a executat fără probleme.

În 94, Prunea s-a bucurat primul, iar Ravelli – la final

Patru ani mai târziu, naționala României avea să rateze calificarea în semifinalele World Cup tot la loteria penaltyurilor. În meciul de tristă amintire cu Suedia, 2-2, după prelungiri, Florin Prunea a avut ceva mai mult noroc decât predecesorul său, Silviu Lung. Dar nu a fost suficient. Mild a șutat peste poartă prima lovitură, apoi Prunea nu a scos nicio minge, iar nordicii s-au bucurat la final. Goalkeeperul Thomas Ravelli a devenit eroul Suediei, după ce a apărat execuțiile lui Dan Petrescu și Belodedici. În SUA, Prunea a mai fost învins din penalty, de Batistuta, în meciul istoric cu Argentina (3-2) din optimi.

CM 1994, sferturi

România – Suedia 2-2 (4-5, după lovituri de departajare)

Au marcat: Răducioiu (88, 101) / Brolin (78), K. Andersson (115)

Penaltyuri: 0-0 Mild (ratare), 1-0 Răducioiu (gol), 1-1 K. Andersson (gol), 2-1 Hagi (gol), 2-2 Brolin (gol), 3-2 Lupescu  (gol), 3-3 Ingesson (gol), 3-3 Petrescu (a apărat Ravelli), 3-4 Nilsson (gol), 4-4 Dumitrescu (gol), 4-5 Larsson (gol), 4-5 Belodedici (a apărat Ravelli).

”Dacă nea Puiu Iordănescu avea inspirație să-l fii introdus pe Stelea, poate alta era soarta la penaltyuri. Stelică era mai bun decât Prunea la 11 metri”, a precizat legendarul Helmuth Duckadam, care a intrat în Cartea Recordurilor după cele patru penaltyuri apărate în finala CCE, cu Barcelona, din 1986.

Stelea, trei goluri din penalty la CM 98 și Euro 2000

Prunea nu a excelat la penaltyuri, dar are în CV ”bara lui Bodin” de la 11 metri, din meciul cu Țara Galilor (2-1), de la Cardiff, care a consființit calificarea Generației de aur la CM 1994.

În schimb, Stelea se poate lăuda cu câteva penalty-uri apărate la națională. Cele mai importante au fost în meciurile cu Irlanda (1-0, la București, în 1997) și cu Portugalia (1-0, la Porto, în 1998). Ambele în preliminarii, CM 98, respectiv Euro 2000. ”Arnold” nu a avut însă inspirație la turneele finale, fiind învins de trei ori de la punctul cu var. La Coupe du Monde,  a luat gol de la 11 metri în partidele cu Tunisia (1-1, Souayah) și cu Croația (0-1, Suker), iar la CE 2000 a fost păcălit de Owen, în partida cu Anglia (3-2).

16 lovituri de la 11 metri au fost executate împotriva României la turneele finale CM și CE, dintre care 15 au fost transformate și unul tras peste poartă de suedezul Mild. Silviu Lung a încasat 6, Prunea 6 și Stelea 3.

Duckadam, impresionat de Subasici

Helmuth Duckadam a fost impresionat de duelul portarilor de la meciul Croația – Danemarca (4-3): ”La loviturile de departajare nu există întâmplare. Danijel Subasici este un portar foarte bun. S-a văzut că a avut un plan la 11 metri. Un portar nu poate apăra fără o strategie bine pusă la punct. Am fost dezamăgit că Schmeichel nu s-a în dreapta la ultima execuție a lui Rakitic. Știam că acolo va trage. Îmi pare rău pentru Kasper. Mi-ar fi plăcut să se prelungească suspansul, dar mi-am dorit să se califice Croația”.

”Nu toți portarii buni au talent să apere și lovituri de la 11 metri. La loviturile de pedeapsă trebuie mult calm, forță în picioare și anticipație foarte bună. La ora actuală, Florin Niță este cel mai bun portar român la 11 metri”, a declarat Helmuth Duckadam pentru Libertatea.

Helmut Duckadam s-a întors, pe 16 martie 2006, pe stadionul din Sevilla, acolo unde a intrat în istoria fotbalului mondial

8 lovituri de la 11 metri au apărat, duminică, portarii Igor Akinfeev, Danijel Subasic și Kasper Schmeichel în optimile de finală de la CM 2018, Rusia – Spania (4-5) și Croația – Danemarca (4-3), ambele decise după loviturile de departajare.


Citește și: Autismul se va putea depista încă din primele luni de viață; Proiect de lege privind obligativitatea screeningului la copiii între 0 și 3 ani, depus în Parlament

 
 

Urmărește-ne pe Google News