Cazul bistriţeanului Hora, care i-a luat locul între buturi lui Albuţ, după ce portarul Gloriei a fost eliminat în meciul cu Craiova (2-1), nu este singular în fotbalul nostru. Emeric Ienei (72 de ani), antrenorul care a adus Stelei în 1986 Cupa Campionilor Europeni, a fost, în tinereţe, un mijlocaş de bază la CCA. Pe 5 septembrie 1957, la un meci cu Ştiinţa Timişoara, el a evoluat, pentru prima oară în viaţă, din cauza accidentării titularului Toma, ca portar. A luat trei goluri, iar echipa sa a pierdut titlul la golaveraj!

Era minutul 4 al întâlnirii CCA – Ştiinţa Timişoara, când Toma, portarul “militarilor”, s-a accidentat. După pauză, când scorul era 1-1, Toma a trecut extremă, iar Ienei i-a luat locul între buturi (în acele vremuri nu erau permise schimbările). A fost o repriză de coşmar pentru viitorul selecţioner, care a încasat nu mai puţin de trei goluri, meciul terminându- se cu victoria categorică a bănăţenilor, scor 4-1.

Golaverajul se calcula prin împărţire

Rezultatul poate nu ar fi contat prea mult dacă, la finalul campionatului, CCA nu ar fi terminat pe poziţia a doua, la egalitate de puncte cu Petrolul Ploieşti şi cu … Ştiinţa Timişoara. Cum, în acea perioadă, golaverajul se stabilea prin împărţire, “găzarii” au cucerit titlul, cu toate că diferenţa dintre golurile marcate şi cele primite de ei a fost identică cu cea a trupei din Capitală.

Dacă Ienei ar fi primit numai un gol în partida cu Timişoara, CCA ieşea campioană, cu 4 “sutimi” în faţa “găzarilor”. “Îmi amintesc de acel meci. Am pierdut cu 1-4, iar eu am luat trei goluri. La pauză, antrenorul m-a desemnat pe mine să stau în poartă, deşi nu mai evoluasem niciodată pe acest post, nici la juniori, nici la copii. Dar, din acea echipă a CCA, eram cel mai mic ca vârstă, aşa că am fost «sacrificat »”, ne-a declarat Ienei.

Pancu, între buturi la Beşiktaş Istanbul

Şi Daniel Pancu a avut parte de o experienţă în poartă. În 2005, pe când evolua la Beşiktaş, Pancu a fost nevoit să intre între buturi, în ultimele 10 minute ale derby-ului cu Fenerbahce, după ce titularul postului, Cordoba, a fost eliminat. “Pancone” şi-a făcut pe deplin datoria, având trei parade de excepţie. În final, Beşiktaş s-a impus cu 4-3. Pancu e supranumit de atunci “Pantera din Kadikoy”.

Hora, omul-cheie în meciul cu Craiova

Ioan Hora a fost omul providenţial al meciului Gloria Bistriţa – Universitatea Craiova, scor 2-1, disputat în această etapă. După ce a dat golul victoriei bistriţene (70), în ultimele cinci minute ale partidei, Hora a fost nevoit să intre între buturi, după ce titularul postului, Albuţ, a fost eliminat. Mijlocaşul s-a achitat cu brio şi de această sarcină, Bistriţa obţinând un succes uriaş, care a scos-o din zona “minată” a clasamentului.

fotografii: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News