La 33 de ani, pentru Luka Modrici a venit ora consacrării. Mijlocașul lui Real Madrid și căpitanul selecționatei Croației, a câștigat luni, Ballon d’Or 2018, trofeu acordat într-o ceremonie fastuoasă la Paris de prestigioasa revistă France Football. A fost un evenimente istoric, deoarece Modrici a pus capăt domniei lui Cristiano Ronaldo și a lui Lionel Messi, care au împărțit cea mai importantă distincție individuală a fotbalului de zece ani.
A cucerit aproape totul
Modrici a adus aproape totul în acest an: a dobândit Liga Campionilor cu Real, a câștigat titlul de cel mai bun jucător al Cupei Mondiale, după ce a purtat Croația în finala cu Franței, precum și titlul de Cel mai bun jucător al anului FIFA.
Bunicul Luka, lichidat de rebelii sârbi
Luka Modrici e unul dintre eroii fotbalului, pentru că piticul fără plămâni și cu o tehnică de briliant o poveste de viață demnă de filmele dramatice. Avea doar 6 ani în decembrie 1991 când și-a văzut bunicul, tot Luka, împușcat mortal de rebelii sârbi, iar casa i-a fost incendiată. A fost nevoit să părăsească orașul natal, Zadar, și s-a mutat într-un hotel, alături de cele două surori, devenind astfel cu toții refugiați într-o zonă de război. Tatăl său, Stipe, s-a înrolat în armată.
Fotbal printre bombe
A crescut printre sunetele exploziilor grenadelor. Și a jucat fotbal pe sunet asurzitor de bombe. Un angajat al hotelului în care a stat Modrici la acea vreme a spus că „a spart mai multe geamuri din hotel decât bombele. Juca fotbal non-stop pe holuri”.
::placeholdeR–>
„Eram învătătoarea lui și, în clasa a patra, i-a pus să scrie o compunere despre un eveniment care i-au impresionat, ceva care le provoacă emoții puternice. El a scris despre modul în care a fost ucis bunicul lui în război” – Maja Grbici, învățătoare la școala elementară Kruno Krstići în Zadar.
În Modrici, cu oile la păscut!
Într-o înregistrare video postată pe YouTube, micul Modrici poate fi văzut în timp ce mâna caprele la păscut! Postarea de pe YouTube a fost realizată în perioada 1989-1990 și are ca subiect un atac al unui lup în Munții Velebit (parte a Alpilor Dinarici). Micuțul Luka Modrici, în vârstă de 5 ani, poate fi văzut mânând caprele cu un toiag între minutele 2:29 și 2:45.
Luka Modric, căpitanul Croației, ducea caprele la păscut în copilărie | VIDEO
”Cei din familia Modric erau oameni decenți și amabili. I-am vizitat de fiecare dată când am mers să filmez viața sălbăticiunilor din munți. Așa i-am filmat pe prietenul meu și pe fiul său adunând turmele de capre. Scenele îmi trebuiau pentru realizarea unui documentar despre lupi. Se întâmpla în 1990, cu puțin timp înainte ca războiul să le distrugă casa. Războiul a schimbat multe și nu i-am mai văzut, pentru că au plecat. Câțiva ani mai târziu, am fost întrebat dacă știu cine este băiețelul care aduna turma tatălui său în episodul meu? Acel băiețel a devenit un fotbalist croat faimos – Luka Modrici. El n-a băzut aceste filmări (realizate în perioada 1989-1990) pentru că acum e prima oară când le-am publicat”, a scris Pavle Balenovic, autorul înregistrării video, în descrierea filmulețului postat pe YouTube în septembrie 2017.
Deși s-a spus că nu e micul Luka în imagini, nimeni n-a negat ferm înregistrarea!
Modrici, care s-a născut în orașul Zadar, pe 9 septembrie 1985, a copilărit în satul Modrici, situat în Munții Velebit, la 40 de kilometri de Zadar.
Apărători cu poza lui Ronaldo, brazilianul
A început ca portar de handbal, a jucat și baschet, dar pasiunea pentru fotbal l-a făcut să răzbească. Inițial, antrenorii spuneau că e prea slab și prea timid, dar nu s-a lăsat descurajat. Dribla tot de la o poartă la alta. Ba, la început, folosea o pereche de apărători din lemn, lucrate de tatăl său. Tot atunci, își dezvăluia primul idol: „Pe apărători aveam o poză cu Ronaldo, brazilianul, pe ele”.
”Când suna alarma de război, o rupeam la fugă, direct de pe teren, în adăposturi. Care ajungea primul, câștiga!”
Hajdul a refuzat ”fetița”
Hajduk l-a refuzat, din cauză că e ”fetiță”, iar Modrici, care a început ca extremă, la Zadar, a fost format la Dinamo Zagreb, unde a fost acceptat în 1996. A fost împrumutat apoi la Zrinjski și Zapresici, înainte de a reveni pe ”Maksimir”, de unde a fost apoi transferat de Tottenham în 2008, pentru 21.000.000 de euro. După patru ani pe White Hart Lane, mijlocașul a ajuns la Real în schimbul a 30.000.000 de euro.
”El a fost colegi cu mine, pentru că eu eram titular de drept, iar el erau copil. Ce-i drept, foarte talentat. Modrici avea același calm în joc. Evolua puțin mai retras decât mine. Jucam amândoi, chiar dacă eram, oarecum, de același profil. Un antrenor trebuie să știe cum să le găsească loc jucătorilor în teren. S-a văzut ce a pățit Argentina, cu Dybala rezervă! A fost o decepție și asta numai datorită antrenorului Sampaoli”, sună caracterizarea lui Dumitru Mitu, 43 de ani, decar trecut pe la Dinamo Zagreb, Osijek și Rijeka.
Dumitru Mitu, coleg cu Luka Modrici: ”Jucam amândoi, chiar dacă eram, oarecum, de același profil”
”Calculator tehnic”
Cineva din presa croată l-a comparat cu un calculator tehnic. A avut dreptate. Pasele lui sunt precise ca intervenția unui chirurg, iar finalizările – letale. În tinerețe, i s-a spus Bruce Lee, mai târziu – Barbarul!
La echipa națională a debutat în 2006, sub comanda lui Slaven Bilic. De atunci a adunat 115 selecții și a marcat de 14 ori. Desemnat căpitan, Modrici a jucat în toate cele 6 meciuri ale croaților la Cupa Mondială, a marcat de două ori și a oferit o pasă de gol.
”Abia peste ani am realizat că fuga aceea însemna viață. Eram sărman. Atât de sărman încât Tomislav Basici, cel care avea grijă de pepinieră, l-a chemat pe tata și i-a spus: ”Stipe, să-i faci, la tine la fabrică, niște apărători de lemn, cioplite. N-ai bani de unele adevărate, dar să nu-i rupă copilului picioarele!”
Sociopat, liniștit, talentat, muncitor, ”păpușă”
Legături bolnăvicioase cu clanul Mamici
Jucătorul cu patru Ligii ale Campionilor, toate cu Real, riscă între 6 luni și 5 ani de închisoare la Zagreb pentru mărturie mincinoasă în procesul de corupție al fraților Zdravko și Zoran Mamici. Primul a fost președinte la Dinamo Zagreb (2003-2016), celălalt a fost fotbalist, mai apoi antrenor.
Luka și Vanja Modrici, cu care se cunoaște din adolescență și cu care s-a însurat în 2010, au trei copii Ivano (opt ani), Ema (5ani) și Sofia (un an).
Bosnia nu îşi extrădează propriii cetăţeni, însă în anul 2012 a încheiat un acord cu Croaţia. Cum infracţiunile comise de Mamic au avut loc în 2008-2009, este mai probabil ca el să-şi ispăşească pedeapsa în Bosnia.
Fostul preşedinte al clubului Dinamo Zagreb a fost arestat de poliţia bosniacă și nu va fi extrădat
Modrici a fost martor la procesul fraților Mamici. A fost inculpat în martie, după ce mărturia sa în faţa tribunalului din Osijek a fost considerată falsă în tentativa lui de a-l disculpa pe Mamici. În octombrie 2018, acuzațiile asupra lui au fost respinse de curtea croată.
Zdravko Mamici (55 de ani) este un personaj megacontroversat în Croaţia. Supranumit şi preşdintele-huligan, acesta a avut de-a lungul vremii probleme grave cu legea. În anii 80, a fost interzis din fotbal pe viaţă. În 1991, a fost graţiat, dar necazurile au continuat. El a atacat un poliţist, un jurnalist, şi chiar pe un consilier al oraşului Zagreb. Suporterii lui Dinamo era revoltaţi de metodele presedintelui Zdravko Mamici. În organigrama clubului din Zagreb au fost numiţi prieteni, rude şi apropiaţi ai lui Mamici. Înjura jurnalistii în conferinţele de presă, îl invoca pe Dumnezeu, se ascundea sub birou, e ca la circ! Acum câţiva ani, când Dinamo Zagreb a câştigat împotriva celor de la Ajax, a facut striptease pe aeroportul naţional, a împărţit câte 100 euro fiecărui ţigan ce venise să-l întampine ca un erou, s-a îmbătat şi s-a bătut cu caţiva suporteri, urlând la ei şi acuzându-i că sunt sârbi, musulmani sau distrugători ai Croaţiei. În spatele său sunt foarte multe persoane din lumea interlopă din Zagreb. Mai demult, a dat cu maşina peste un poliţist, iar la proces poliţistul a declarat ca nu-şi mai aduce aminte ce s-a întamplat! S-a spus chiar că A comandat asasinarea liderilor propriei galerii!
Off-shore pentru dribling cu Fiscul
Ulterior, Luka fost acuzat că a fentat statul iberic cu 870.728 de euro în 2013 și 2014, folosind o companie-paravan din Luxemburg, Ivano SARL, pentru drepturile sale de imagine. Firmă ce are numele fiului său și e gestionată de Vanja Bosnici, soția căpitanului Croației. Totuși, Modrici a ajuns la un acord cu Fiscul, acceptând hotărârea tribunalului: 8 luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 408.291 euro. În Spania, orice pedeapsă mai mică de 24 de luni se suspendă.
- 20 de trofee a cucerit Luka Modrici în carieră cu Dinamo Zagreb (6) și Real Madrid (14)
- 115 selecții a adunat Modrici la naționala Croației (din 2006), pentru care a marcat 14 goluri
Modric mai are contract cu Real Madrid până în 2020. Astă-vară, a apărut varianta Inter Milano, acolo evoluau colegii săi de la naţională Vrsaljko, Brozovici şi Perisici. Presiunile pe Luka ar fi fost tot ale… mafiei!
În fine, cum ar zice cineva.