Sportiva de la CSU Galaţi a reuşit să se încadreze în baremul impus de Federaţia Internaţională de Atletism, cel de o oră şi 36 de minute.

Andreea Arsine a început să practice atletismul la Botoșani, orașul său natal, la vârsta de 10 ani, dar a renunțat la sportul de performanță la 21 de ani. S-a reapucat după cinci ani, în 2014. 

”Tata m-a dus la atletism și m-am îndrăgostit din prima de proba de marș. Antrenoarea de la LPF Botoșani i-a zis că sunt potrivită pentru marș, deoarece eram micuță. Acum am 1,59 metri. După trei luni am ieșit campioană națională și am realizat record național la categoria mea de vârstă. Am fost multiplă campioană națională și balcanică, dar m-am retras din cauza lipsei de condiții”, a explicat Andreea pentru Libertatea.

Atleta nu s-a rupt însă definitiv de sportul ei preferat. ”Am lucrat cinci ani la Poșta Română, ca factor poștal. Mai întâi la Botoșani, apoi, din 2011, la București. Am dus pensii oamenilor, scrisori, tot ce fac factorii poștali. În paralel cu serviciul am și concurat la competiții de marș pentru amatori. Am câștigat Campionatul Național și Balcaniada Factorilor Poştali”.  

”Pentru tata!”

Andreea Arsine a revenit în circuitul de performanță în 2014, cu gândul la tătăl ei.

”Pentru tata m-a reapucat de atletism. Am luat decizia în octombrie 2014, când s-a împlinit un an de la moartea tatălui meu. Și-a dorit mult să ajung sus și s-a supărat când m-am lăsat. Știa că pot să fiu o mare campioană. Am renunțat însă pentru că nu-mi convenea să investesc bani, iar alții să-și bată joc de munca mea. Tata a practicat boxul, iar în ultima parte a vieții a concurat la competiții de atletism pentru veterani”, a povestit atleta, care se pregătește la București cu antrenorul său personal, Leonidas Karaiosifoglu.

Obiectiv: aur la JO Tokyo 2020

Sportiva are aspirații foarte mari. ”Calificarea la Olimpiadă este doar o parte a visului meu. Îmi doresc mult mai mult decât o medalie la Rio. Prefer să nu-mi dezvălui visul cel mare. Obiectivul este Olimpiada de la Tokyo din 2020. Trebuie să o iau pas cu pas. Favorită la Rio este chinezoaica Liu Hong, deținătoarea recordului mondial în proba de 20 kilometri marş, cu timpul de o oră, 24 de minute şi 38 de secunde. N-am concurat niciodată împotriva ei. Având în vedere că am lipsit atâția ani din competiții, pot fi considerată supriza. Sper, una plăcută”.

”Baremul pe care l-am realizat este reconfirmat, pentru că l-am realizat şi anul trecut, la Campionatul Național, dar oficialii de la Federaţie nu au avut bunăvoinţa să-l omologheze. Motivul, nu au fost trei arbitri internaționali. Baremul era de o oră şi 36 de minute. Anul trecut am reuşit să termin proba într-o oră şi 34 de minute, iar în acest an o oră şi 35 de minute. Am început sezonul destul de greu, cu câteva accidentări. Microrupturi la nivelul ligamentelor, la nivelul tendonului. Sper însă să-l termin bine”, a spus Andreea Arsine, născută pe 14 septembrie 1988.  

”Proba de marș este foarte solicitantă psihic și fizic. Trebuie să fii mereu în contact cu solul, vârf-călcâi”, Andreea Arsine

Este instructoare de aerobic

Atleta își asigură veniturile din activitatea de instructor de aerobic. ”Atletismul și aerobicul se împacă destul de bine. Să văd până când, deoarece e solicitant ca după antrenamente să lucrez cu 30-40 de oameni. Dar, n-am ce face, este o activitate din care câștig bani”. 

Andreea Arsine n-ar zice nu și unei cariere de modeling. Are în albumul foto de pe facebook câteva poze artistice, care îi scot în evidență feminitatea. ”Aștept oferte, de ce, nu?”. Atleta are și un tatuaj pe abdomen, în limba chineză. ”Iubire, onestitate și respect!”, ne-a dezvăluit Andreea sensul acestuia. 

Urmărește-ne pe Google News