Parkour este o poveste cu băieți săritori. O disciplină doar pentru curajoși, care a făcut ochi în Franța, după difuzarea unor filme documentare, și care îl are ca părinte, potrivit wikipedia, pe Raymond Belle (acesta i-a predat steagul fiului său, David Belle). Ce înseamnă Parkour? Arta de a te mișca neîngrădit. Mai concret, să te poți urca până la etajul 1 fără lift! Asta cere să fii în stare să execuți totul în mare viteză, împins de la spate de spiritul de aventură. Combină mai multe sporturi: atletism, gimnastică, cățărarea. Rezultatul este fabulos, iar ochiul nu-l refuză de fel. Exercițiile au elemente periculoase, cele mai multe sfidează gravitația. Sunt evitate obstacole care pe ”muritori” îi sperie.
Practicanții au nevoie de elasticitate, de viteză de reacție, să știe să alunece, să zboare, să amortizeze. Însă fără explozibil în brațe și în picioare, nici gând să poată reuși. Proba nu este doar de natură fizică, ci solicită teribil și psihicul. Românii au prins din zbor moda franceză, la început timid, cu căzături și julituri, iar treptat au ajuns să dea lecții. Aurelian-Constantin Răduță trece drept un astfel de ciudat. De ce să vrei să te urci pe tot ce-ți iese în cale? Nu sunt mulți capabili să îi înțeleagă pe cei care, cu rezervorul de adrenalină în plămâni, simt cum primejdia îi provoacă, iar ei simt dorința de a le sfida. Un ”descreierat” care le râde în față pericolelor este Aurelian.
”Am rămas singur”
În Slobozia, Aurelian Răduță, 25 de ani, este regele clădirilor. ”Sunt practicant de Parkour din aprilie 2004 și sunt fondatorul al acestui sport în județul Ialomița. De asemenea, sunt printre primi la nivel național”, se prezintă tânărul. Ca orice lucru serios, a început cu o joacă: ”Eram cu încă doi prieteni. Într-una dintre zile, am mers la un prieten acasă și am văzut pe Youtube un videoclip cu acest sport. După ce l-am vizionat, ne-am hotărât să încercăm și noi. Am pornit cu exerciții ușoare, apoi am exersat cât mai mult și cu cele mai complicate. În timp, cei doi prieteni s-au retras și am rămas singur. Nu m-a dezamăgit faptul că am rămas singur, am exersat în continuare zi de zi, indiferent de anotimp. Parkour este un sport extrem. Alții au abandonat constatând că este un sport periculos”.
Alergat de 8 jandarmi
Băieții care practică parkour-ul se pot cățăra cu ușurință până la etajul 1 al unui bloc de locuințe. ”Ca să poți executa anumite elemente este nevoie să exersezi poate și luni întregi, nu poți efectua un salt sau o mișcare până nu ești sigur că iți reușește prima dată la sol, apoi treci la înălțime. Practicând Parkour-ul, m-am împiedicat și de anumite obstacole: de la căzături, julituri, întinderi musculare până la a fi alergat de 8 jandarmi, în timp ce mă antrenam în parc, pe stadion sau pe malul Ialomiței și pe clădiri. Cei care mă vedeau mă considerau nebun. Nu i-am luat în seamă și am continuat până în ziua de astăzi”, continuă Aurelian.
Doar 15 practicanți
”Dorința mea este acea de a promova acest sport extrem la nivel național. Nu este recomandat oricui, dar sunt și mulți care vor să îl practice. Momentan, sunt 15 practicanți de Parkour, sunt începători dar promit mult. Sunt mândru că îi pot ajuta și iniția în acest sport. Pe mine, Parkour-ul m-a ajutat să mă descopăr din punct de vedere fizic și intelectual, mi-a trasat o disciplină în viață, să fiu mai încrezător în forțele proprii, să îmi înving teama și să capăt puterea de a depăși anumite obstacole, nu numai fizice cât, și morale. Lupt pentru promovarea acestui sport pe plan național și internațional, atât prin mass-media, cât și prin competiții naționale și internaționale”.