Când vorbim de ciclism, cei mai mulți dintre noi ne gândim la o plimbare de weekend în parc sau, cel mult, la o tură cu MTB-ul prin pădure. Pe de altă parte, ”bicla” e cel mai mod comod și mai sănătos mijloc de a ne deplasa și de a dribla ”jungla” orașului. Cei mai pasionați de acest sport așteaptă cu înfrigurare superbele transmisii de la televizor, unde însoțim rutierii pe înaltele piscuri din Turul Italiei sau pe cățărările tehnice din Turul Franței.
Ciclismul este unul din sporturile cu o istorie lungă în România și care, în ciuda multor probleme administrative la nivel de federație, reusește să ofere performanțe, dar și spectacol și emoție.
Povestea CSA Steaua Cycling Team. Secția de profil, nființată în 1948, dispărută două decenii, reapărută în 2015!
Secția de ciclism a CSA Steaua a fost inființată în anul 1948, fiind printre primele secții sportive ale clubului militar. După o absență de mai bine de 20 de ani, Steaua a revenit în circuitul de performanță în 2015, prin reinfiintarea sectiei de ciclism, devenind a 27-a secție a clubului.
În chiar primul sezon competițional, steliștii și-au adjudecat câteva titluri naționale, printre care cel de campion național fond, prin Marius Petrache.
Povestea CSA Steaua Cycling Team. Am alături de cicliști în cantonamentul din Turcia
Am fost alături de ciclștii în cantonamentul din Turcia, pentru a aflat povestea CSA Steaua Cycling Team pentru a vedea pe viu cum se pregătesc rutierii pentru sezonul 2017.
Cicliștii sunt cantonați în Antalya, într-o zonă în care sunt prezente multe echipe în această perioadă. E ceva similar cu pregătirea echipelor de fotbal din Liga 1, care fug “in corpore”, iarna, de gerul și de zăpada din România și se refugiază în stagii ”la căldură”.
Soare, vreme excelentă pentru antrenament (în jur de 20 de grade Celsius), peisaje superbe (munte, mare, păduri de pin), asfalt ca în palmă, terenuri plate, urcări, coborâri, acesta e ”meniul” pe care îl propune un antrenor elevilor său pentru a scoate maximum dintr-o săptămână de cantonament.
Primul cantonanament extern de la reînființare
“Este primul cantonament extern de la reinființarea noastră. Pe lângă faptul că putem să folosim la maximum condițiile de aici de pregătire, este o ocazie pentru echipa de a petrece timp împreună, chiar de a ne cunoaște mai bine între noi, având în vedere că o parte dintre sportivi sunt noi.
Din punctul meu de vedere, ca antrenor, pun mult accent pe ideea de echipă, de grup. Ciclismul este un sport în care munca pentru celălalt și disciplina tactică în cursă fac diferența. Iar la Steaua acest lucru deja se vede și îl veți vedea în competițiile care urmează.
Cum arată o zi din cantonament? Cam la fel ca și program, dar întotdeauna cu ceva altfel care să ne relaxeze, să ne facă se ne simțim și deconectați și să ne bucurăm de facilitățile și de peisajul uimitor de aici”, ne spune Iorgos Georgiadis, antrenorul echipei.
Povestea CSA Steaua Cycling Team. Rutierii, 120 de km pe zi pe șoselele muntoase din zonă, cu 1.500 de metri diferență de nivel
Sportivii fac în medie 120 de km pe zi, toate traseele de antrenament fiind pe șoselele muntoase din zonă. La un antrenament se acumulează între 500 si 1.500 de metri diferență de nivel, deci se “suferă” ceva mai mult decât distanța în sine.
Este încă o perioada de acumulare înainte de sezonul care va începe pe la mijlocul lui martie. Sportivii nu iau antrenamentele ca și ”mersul la serviciu”, multă ambiție și, în același timp, atmosferă relaxată, râsete și glume, dar și grimase de efort și încordare când urci pantă de minimum 12% si trebuie sa păstrezi ritmul impus de Iorgos.
Pe lângă antrenamentul de bază al zilei, rutierii mai au un alt doilea antrenament complementar, de dimineață: streching, gimnastică, uneori și inot. Urmează apoi un mic dejun consistent, iar la 11.00 se iese la treabă pe șosea. După-amiaza, ceva plimbări pe faleză, discuții de analiză a parametrilor de antrenament ai sportivilor și stabilirea programului de a doua zi.
Povestea CSA Steaua Cycling Team. 25.000 de km/ an pentru un sportiv
Cam câți kilometrii parcurge în medie un sportiv? În jur de 25.000 km! Mai mult decât facem cei mai mulți dintre noi cu mașina. Ei rulează distanța pe șoselele din România și în alte țări unde fie sunt în cantonament, fie merg la competiții. Dacă ar fi să înmulțim cu numărul de sportivi (10), înseamna cam un sfert de milion de kilometri pe an în total. Zeci de competiții și sute sesiuni de antrenament (în sală, iarna, și pe sosea când se face vreme bună).
Povestea CSA Steaua Cycling Team. Obiectivele echipei pe 2017
Va începe în curând al doilea sezon pentru Steaua Cycling Team. Iorgos Georgiadis devine serios și concentrat când vorbim despre obiectivele de performanță: “Avem patru categorii de obiective: 1) pentru 2017: cel puțin același număr de titluri naționale și de podiumuri ca în 2016; 2) participarea și clasarea cât mai sus toate competițiile UCI 2.2 organizate la noi (Turul Bihorului, Turul Ținutului Secuiesc și Turul României); 3) să formăm sportivii din echipă pentru o nouă generație de performeri, astfel încât în 2-3 ani să fie la concursuri tari în toată Europa; 4) să contribuim, alături de federație și de celelalte cluburi, la revenirea ciclismului românesc în elita sporturilor olimpice din România, cu toate efectele “pozitive” ce vin de aici la nivel de performanță și de vizibilitate a acestui sport – să nu uitam că avem Olimpiada de vară în 2020”.
Sportivii CSA Steaua Cycling Team
Marius Petrache, Daniel Crista, Lars Pria, Adriana Ceaușescu, Leonard Barbu, Mihai Băbăiță, Roland Horvath, Andrei Cosmin Bidilici, Cristian Bidilici, Andrei Stoian.
Antrenor: grecul Iorgos Georgiadis, stabilit în România cu mai bine de 30 de ani în urmă.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!