Când spui că nu se poate, fă bine și citește povestea jucătoarei de tenis Mihaela Buzărnescu. Din 29 de ani de viață, trei ani și jumătate a fost accidentată. Când abia și-a reparat umărul, a luat-o spatele, apoi durerea s-a mutat la genunchiul stâng și n-a plecat de-acolo până acum doi ani. Mihaela pleacă mâine spre Doha, pentru a juca în calificări.
”Dacă renunță două fete, Halep și Wozniacki, aș putea intra direct pe tablou principal la Doha”, speră fata care a speriat tenisul mondial cu ascensiunea avută în 2017. Înainte de a urca în avion, sportiva a vorbit pe îndelete cu ”Libertatea”.
Mănâncă fără gluten
Mihaela este o mână de om. Are 55,5 kilograme și nicio șansă să se îngrașe. Fată deșteaptă, mănâncă fără gluten și știe ce alimente fac bine sănătății. Antrenor îl are pe tatăl său, profesor de sport la Liceul Mircea Eliade din București. Mai vreți? Mihaela mai are să vă spună! În ultimii 3 ani, a jucat pe datorie. A împrumutat de la prieteni 28.000 de euro, pe care i-a returnat anului trecut, din premiile câștigate. N-are niciun sponsor, deși este pe locul 43 în lume, iar Maria Sharapova este pe locul 41! Dar, anul trecut, când i s-a propus să trântească un meci, la un turneu în Japonia, și avea posibilitatea să se îmbogățească pe loc, a dat fuga la Tennis Integrity, ca să raporteze incidentul la ITF.
Flituită de federație
Când îi era greu, s-a dus la federație, pentru o brumă de sprijin. Președintele George Cosac i-a trântit-o militărește: ”Uite ce e, nu te putem ajuta decât făcând chetă printre jucători”! I-a fost rușine să trăiască din cerșit și n-a acceptat. Săptămâna trecută, federația i-a cerut să reprezinte România la Fed Cup. Mihaela n-a refuzat, dar s-a pus pe primul plan și a mers la turnee, pentru a strânge puncte. Mihaela are doar patru rachete mari și late cu care joacă în circuit. Motiv pentru care nu-și permite să dea cu ele de pământ așa cum dă cu adversarele din circuitul profesionist de un an încoace.
Susținută necondiționat de familie
Mihaela (43 WTA la simplu și 85 WTA la dublu), o fată fără fițe, este celebră pentru accidentările care i-au frânt cariera: ”Să le luăm pe rând. La 18 ani, am stat 6 luni, pentru o accidentare la umăr. În 2010, alte trei luni de pauză, cu dureri la spate. În 2012 și 2013, de fiecare dată genunchiul stâng. În 2015, alte 6 luni, același genunchi. Cam 3 ani și 3 luni, în total. Durerile nu se duceau. Nivelul era ridicat, mi-a fost greu să revin”.
Dar, soarele a apărut, nu se știe exact cum, de după nori. ”Am reînceput în 2016. Eram pe locul 600 în lume. Am ajuns în turul II al calificărilor la Australian Open. La începutul lui 2017 eram 568 sau 578, ceva de genul ăsta!”. Salt de peste 500 de locuri, într-un singur an. ”Sunt stângace, iar dreptacelor nu prea le place să joace cu una ca mine”.
La Australian Open, în cale i-a ieșit Carolina Wozniacki, cea care avea să câștige turneul, după o finală intensă cu Simona Halep: ”Eram obosită, veneam după finala de la Hobart. A fost greu să o am adversară pe Wozniacki încă din primul tur. La meciul cu Jana Fett, când Wozniacki a fost condusă cu 5-1, eram în tribună. M-am întâlnit cu tatăl ei (n.r. – Piotr, care-i este și antrenor) , care mi-a spus: «Ce noroc a avut»! Daneza a meritat trofeul, dar și norocul are rolul lui. Oricum, pe mine multe fete m-au felicitat, când am ajuns la Melbourne.
Ținând cont de traseul avut în ultimul an, de faptul că vârsta pe care o am nu mai este una fragedă… Poate că sunt un exemplu pentru alte jucătoare, să nu renunțe, iar cei de lângă ele, să le susțină. Dacă nu era familia să creadă în mine, poate n-aș fi continuat”, rememorează ”Mișa”.
Cluburile străine au salvat-o
Sportiva s-a descurcat greu cu banii. De-afară i-a venit salvarea. ”Am jucat pentru echipe din alte țări. Ți se plătește între 400 și 700 de euro pentru fiecare meci. Nu ți se dau banii cash, ci se achită contravaloarea biletelor de avion. Am jucat în Germania, pentru Stuttgart, în Franța și în Olanda, pentru diferite alte cluburi. Mă bucur că sunt sănătoasă, să pot să joc tenis. Din păcate, n-am avut continuitate. Nu sunt foarte bucuroasă, pentru că am avut 8-9 situații delicate, în trecutul recent. Uite, spre exemplu, la turneul din America, de săptămâna trecută, n-am putut să merg în finală, iar cu punctele acelea să ajung pe locul 41 mondial”.
Fițele Mariei Sharapova
În circuit, fiecare jucătoare este cu lumea ei. ”Printre puținele cu care mă înțeleg este Wozniacki. Mă știu cu daneza de la junioare, când eram între primele 5-6 din lume. Ea și Cibulkova sunt cele mai abordabile. Cu cele din fruntea clasamentului, n-ai cum să discuți. Spre exemplu, când intră Șarapova în vestiar, trebuie să se facă liniște!
Odată, eram mai multe fete în vestiar, la un turneu, iar fetele care vorbeau mai tare au făcut liniște. Chiar îmi spuneam: «Ia uite, domnule, trebuie să facem linitește acum»! Foarte puține sunt sociabile. Sunt în grupul lor, cu partenerii lor de antrenament, cu antrenorii lor. Pe foarte puține le vezi vorbind între ele sau mergând la masă. Sunt mai concentrate, ignoră ce este în jurul lor. E diferență între ITF, unde fetele stau în camera împreună, ies la masa împreună. Dacă mergi singură în turneele WTA, te simți călcată în picioare! Șarapova are cinci oameni după ea tot timpul. La ITF, mereu găsești cu cine să socializezi”.
Nici Simona Halep nu este mai abordabilă, dar măcar nu le ignoră pe românce: ”E un pic mai retrasă, dar vorbește cu noi. În perioada junioratului, ne-am antrenat împreună. Am jucat una împotriva alteia, la un turneu ITF în Anglia, am pierdut în fața ei”.
Privite ”românește” afară
Buzărnescu este în coasta Șarapovei, în clasamentul mondial, dar este la ani lumină de rusoaică, pe linie de marketing. ”Noi, româncele, suntem privite mai bine acum, după ce Simona Halep a devenit numărul 1 mondial, dar tot nu cum ar trebui. Suntem din România… Nu am primit niciun fel de beneficii. Dacă eram din altă țară, nu se putea să nu găsesc sponsori pentru îmbrăcăminte, pentru rachete… Am patru rachete cu care joc și mai și sparg din ele! N-am sponsor. La 20 de ani am primit niște bani, 10.000 de dolari. La 19 ani, am mai primit de la Primola și de la Nova Brasilia. De atunci, nimic. Am avut probleme financiare destul de mari. Ca să pot juca în ultimii 2-3 ani, a trebuit să ne împrumutăm la diverse persoane fizice. Este vorba despre vreo 28.000 de euro. Am reușit să achit datoriile, cu banii câștigați anul trecut. Acum, nu mai joc la cluburile din străinătate acum”.
Merge la psiholog
Mihaela Buzărnescu a mers la mental coach, dar pe linie tehnică lucrează în familie: ”Tatăl meu îmi este antrenor principal, dar nu poate veni mereu cu mine, în turnee, având ore la liceu. E bine să te antreneze tata, dar uneori îți permiți mai multe decât de obicei. Se mai duce din autoritate (n.r. – interviul a fost făcut în prezența lui Mihai Buzărnescu). Am și un antrenor care mă însoțește în turnee, Septimiu Frățilă, din Cluj. De asemenea, am o colaborare de 15 ani cu preparatorul fizic Doru Oprea, cu care au lucrat Halep, Dulgheru… Am lucrat și cu psihologi, cu doamna Monica Stănescu, care lucrează acum cu Irina Begu, și cu domnul Silviu Zancu, cu care a lucrat și Simona Halep. Cu doamna Stănescu, lucrez și în prezent. În tenis, multe pleacă de la cap”.
Abordată să trântească meciuri
Tentațiile sunt mari în tenis. Nici Buzărnescu n-a fot ocolită de ”combinatori”. ”Mi s-a propus să trântesc meciuri, să joc la pariuri. Am raportat imediat la ITF. Eram în Japonia, anul trecut. Am primit niște mesaje, dacă nu te interesează să trântești niște meciuri, ceva de genul ăsta, să joci la pariuri, că primești bani. Am făcut poză mesajului primit și am raportat la ITF.
Acum doi ani, am primit o amenințare pe Facebook, era un turc, iar eu trebuia să merg la un turneu în Ankara. I-am arătat mesajul supervizorului, dar mi-a zis să stau liniștită. Mă certa respectivul: «Cum ai putut să pierzi»? Nu concept că poți pierde un meci de la minge de meci sau poți câștiga unul revenind de la minge de meci.
Apoi, în Luxemburg, unde venisem după o semifinală la Linz… Acolo, am pierdut la Lisicki, 6-7, 5-7. M-a certat cineva că a mizat 2.000 de lei pe mine, era un român. Am trimis și acest mesaj la ITF. I-am arătat mesajul prietenei mele, Cristina Dinu, și ne amuzam, nu pot să iau altfel chestiunile astea. Sunt oameni nebuni, inconștienți. Nu intru pe contul meu de Facebook decât pentru a citi mesaje de la alte jucătoare”.
Vrea să joace până la 35 de ani
Mihaela Buzărnescu e singură: ”Din cauză că sunt mai mult plecată. Vreau o familie, un copil, dar nu acum. Vreau să mai joc până la 35 de ani”. Se mișcă ușor pe teren și vorbește ca un nutriționist: ”Am 55,5 kilograme, la 1,72 metri înălțime. Mănânc orez, carne, legume, iaurt, dar fără lactoză, am intoleranță. Prăjituri nu mănânc, nu mă ajută la nimic. Am ținut regimul fără gluten, o perioadă. Eu, de obicei, nu mănânc făinoase. Cozonac mănânc doar când face mama. De obicei, nu mănânc prostii, corpul n-are nevoie de dulce”.
Preferințele Mihaelei
Actorul îndrăgit: Johnny Depp;
Mâncarea dorită: pizza, cartofi prăjiți;
Orașele adorate: Nisa, Miami;
Jucătorii model: Roger Federer, Serena Williams;
Pasiuni: călătoriile, schiul;
Tatuaje: unul, pe spate, făcut la 19 ani, un soare și un simbol Yang;
Ce nu-i place: să se uite mult la TV.