ACTUALIZARE. ”O victorie superbă, mai ales că a fost obţinută contra campioanei olimpice en titre. Ce a putut să facă Denisa Dedu este rar, foarte rar. Cel puţin eu nu am mai întâlnit niciodată un portar care să apere în acest mod. Niciodată!De asemenea, aş menţiona-o şi pe Eliza Buceschi, pe care toată lumea o plângea că a fost nevoită să plece de la Midtjylland, dar iată e foarte bine şi a marcat 7 goluri, ca şi Cristian Neagu”, a declarat, la Digi Sport Matinal, fostul selecţioner al României, Radu Voina, cel care a obţinut medalia de bronz cu „tricolorele” la Europenele din 2010 și omul care a promnovat-o pe Denisa la reprezentativa de seniori.

Denisa Dedu a reușit o prestație formidabilă cu Rusia, greu egalabilă, cu 22 de parade salvatoare (din 39 de șuturi, 56%, procentaj al baloanelor salvate)! Cu acest succes, România e ca și calificată în faza grupelor principale de la Euro 2016 din Suedia.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

”A fost un meci bun pentru mine, nu ştiu dacă a fost meciul vieţii pentru mine, probabil că aşa a fost, dar important este că am câştigat, mă bucur enorm. Lucrul acesta ne dă speranţe pentru următorul meci”, a spus Dedu, la conferiná de presă de după meciul cu Rusia.

Când este să vorbească despre merite, Denisa vorbeşte despre Jaume Fort şi Paula Ungureanu: ”Contează mult că-l avem alături pe Jaume, că ne ajută. Şi faptul că o am şi pe Paula contează, mă ajută foarte mult să învăţ cât mai mult de la ea. Şi apărarea mă ajută mult, sunt mai mulţi factori, dar într-adevăr Jaume ocupă un loc special şi un rol important în această echipă”.

12 intervenţii şi 57% la finalul primelor 30 de minute; încă 10 intervenţii în partea secundă şi 56% procentajul final. În plus, ea a blocat poarta şi la două aruncări de la 7 metri, care au ”zburat” în afară şi în bară.

Eroina României, portarul Denisa Dedu, abia împlinise doi ani la precedenta victorie a României cu Rusia. Acum, a avut o prestație de vis, a fost desemnată cea mai bună jucătoare a meciului și a atras toate privirile.

În vârstă de 22 de ani, portarul de la Corona Brașov a reușit 22 de parade în fața celor 39 de aruncări ale campioanelor olimpice, un procentaj impresionant de 56%.

Dar care e povestea Denisei Dedu, un adevărat Dumnezeu în meciul de marți seară, de la Helsinborg.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Dragoș Cojocaru, comentatorul meciului cu Zbornaia, campioana olimpică en-titre pe care am învins-o după 20 de ani la o mare competiție, a numit-o pe Denisa ca venind de pe altă planetă. De fapt, de acolo vine: la Brașov, locuiește pe strada Marte, din cartierul ”Steagul”!

Denisa Dedu a făcut un liceu de informatică!

Povestea Denisei Dedu începe târziu pentru o sportivă de performanță. Braşoveanca s-a apucat de handbal abia la 13 ani! A început ca inter, s-a consacrat ca portar. Pasionată de ştiinţele exacte, a absolvit un liceu de informatică, Grigore Moisil, al treilea liceu în topul liceelor de sub Tâmpa.

La handbal, Denisa, un pericol public pentru rusoaice, că tot vine filmele de Crăciun gen ”Singur acasă” la televizor, s-a îmbolnăvit de handbal de la Alex (24 de ani, CSM Făgăraș; a evoluat și în Franța), fratele ei, ajuns primul la această disciplină. A mers la CSȘ Dinamo Brașov, care avea și grupă pentru fete.

Alex. Dedu. Foto: Ionuț Buharu

Povestea Denisei Dedu a început ca… inter!

A început ca inter, dar antrenorul Ferencz Lehner a pus-o în poartă, findcă era cât un stâlp de telegraf: ”Domnul Lehner m-a tot încurajat şi mi-a transmis că o să ajung departe. Şi s-a dovedit că a avut dreptate”, continuă handbalista.

”Înainte am mai lucrat foarte puţin cu Mariana Peţa, la Rulmentul, însă echipa s-a desfiinţat. Este adevărat că practic handbalul de doar patru ani şi că am realizat destul de multe fiind şi în lotul de junioare, tineret şi acum şi la senioare, dar nu am de gînd să mă opresc. Vreau să realizez cît mai multe şi să ajung cît mai sus. În mod sigur eu voi munci şi mai mult şi voi da totul pentru a face performanţă la un nivel cît mai înalt“ – Denisa Dedu, în 2001, după prima convocare la națională, pentru monitorulexpres.ro.

Chiar le mulţumesc antrenorilor Mariana Tîrcă şi Dumitru Berbece că au crezut în mine şi mi-au dat şansa de a apăra în liga naţională la o vîrstă atît de fragedă. Cu siguranţă mai am multe de învăţat de la ei“:

Chiar mă bucur şi-s mîndru că am doi handbalişti în familie. Este un sport pe care şi eu îl îndrăgesc foarte tare şi mă bucur foarte tare că şi Denisa l-a urmat pe Alexandru în handbal. Denisa face de doar patru ani, dar uite că a realizat multe. Noi sîntem alături de ea şi o încurajăm“ – Alexandru Dedu senior.

Denisa Dedu. Foto: Cristian Cosma

Denisa a progresat uimitor! La 16 ani, antrenoarea Mariana Târcă a debutat-o în Liga Națională! Iar un an mai târziu, era selectată de Radu Voina în lotul pentru Mondialul brazilian din 2011.

Denisa Dedu a absolvit un liceu de informatică din Braşov. Iar matematica pe care o stăpânește ajuta-o să calculeze repede cum să pareze trasoarele rusoaicelor.

7 decembrie 1996 este data precedentei victorii a României cu Rusia, la Campionatul European din Danemarca. Atunci, în grupa B a competiției, tricolorele au învins cu scorul de 29-26 (15-14). Era doar a doua ediţie a Europenelor de handbal feminin, iar naţionala României a încheiat pe locul 5, cu un bilanţ de 4 victorii, un rezultat de egalitate şi o înfrângere. Rusia a terminat pe 7.

La naționala de senioare, povestea Denisei Dedu a început în noiembrie 2011, la Trofeul Carpați.

Denisa Dedu. Foto: Silviu Cristea

“Am fost agitată când am aflat că voi juca alături de jucătoare experimentate, precum Cristina Vărzaru, Carmen Amariei, Talida Tolnai sau Aurelia Brădeanu, dar am fost primite foarte bine de colege şi acum nu mai avem emoţii. Fetele au fost extrem de drăguţe şi cu mine, şi cu Eliza Buceschi, şi ne ajută cu sfaturi pentru a ne integra cât mai repede în sistemul echipei”, a mărturisit ea etunci.

Vara trecută, Denisa a suferit o operație de menisc. A revenit mai puternică!

Denisa Dedu a cucerit, astă-vară, argintul cu naționala României la Jocurile Mondiale Universitare.

”La pauza meciului am rămas pe parchet. Jaume Fort, antrenorul cu portarii, mi-a dat nişte sfaturi, mi-a spus la ce să am grijă. M-a sfătuit, m-a încurajat să merg pe aceeaşi linie”;

”Mâine o vom lua de la capăt. Euforia trebuie să dispară, vine imediat următorul meci. Trebuie să stăm cu picioarele pe pământ şi să continuăm cu aceeaşi atitudine”;

”Victoria cu Rusia a fost o mică parte a unui cadou, dar sper ca la sfârşitul campionatului să le oferim suporterilor un cadou pe merit. Încă e devreme, prematur să discutăm despre aceste lucruri, mai avem mult de lucrat, de luptat şi de câştigat meciuri”.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

 

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News